...

In Oosterbeek, bij het Airborne Museum, ligt de start van één van de mooiste klompenpaden van Nederland: het Rosandepad. Via een route van 13 kilometer neemt dit klompenpad je mee over meerdere historische landgoederen, door de Rosandepolder en de uiterwaarden van de Nederrijn. Over beukenlanen, de stuwwal en langs heel veel watervalletjes. Wat mij betreft een klompenpad dat iedereen een keer gelopen moet hebben!

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Rosandepad
Afstand: 13 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Airborne Museum Harteveld (parkeren lastig)
Alternatief startpunt: Landgoed Mariëndaal
Parkeren: Schelmseweg 86, Oosterbeek
Markering: Rood bruine Klompenbordjes

Het Rosandepad

Het Rosandepad stond al een tijdje op mijn lijst. Ik kreeg van veel mensen te horen dat ik deze niet mocht missen. En wat is nou een beter moment dan op een zonnige herfstochtend in november?! Het Rosandepad is een klompenpad met een afstand van 13 kilometer door en om Oosterbeek. De route gaat over vijf verschillende landgoederen, de stuwwal van de Veluwe en door de Rosandepolder aan de Nederrijn. Het ene moment wandel je door een sprookjesachtig bosgebied met watervalletjes en beekjes. Het andere moment kijk je uit over de Nederrijn en schepen die voorbij varen. 

Routebeschrijving Rosandepad

Het Rosandepad is te volgen via verschillende manieren. De eerste is de rood bruine bordjes met de klompjes erop. Die zijn behoorlijk goed aangegeven, dus verdwalen kan bijna niet. Dan is er de brochure van de route die je kunt aanschaffen bij verschillende verkooppunten. Je kunt ook de app van klompenpaden downloaden en de route (plus achtergrondinformatie) volgen op je telefoon.  

Rosandepad in Komoot

Ik maak altijd gebruik van een vierde optie van navigeren en dat is Komoot. Ik zet de route vanaf de website van Klompenpaden over in Komoot en heb dan altijd de navigatie achter de hand. Dit doe ik voor wanneer ik een bordje heb gemist. Dat gebeurt nog wel eens door het vele fotograferen, maar ook voor wanneer ik de route zelf wil verlengen of inkorten. Bekijk de route in Komoot hier >>

Rosandepad

Oosterbeek

Een dorp in Gelderland en onderdeel van de gemeente Renkum. Dat is Oosterbeek. Maar Oosterbeek is ook prachtige natuur, een Tweede Wereldoorlog verleden en de uitzichten over de Nederrijn. Het dorp ligt tussen de stuwwal van de Veluwe en de rivier en heeft daarmee een prachtige positie met heel veel verschillende landschappen en uitzichten. Landschappen die je in het Rosandepad allemaal terugvindt. 

Oosterbeek staat vooral bekend om haar rol in Operatie Market Garden van september 1944. Het dorp was het toneel van de luchtlanding en de veldslag van de geallieerden. Aan de rand van het dorp is de Airborne War Cemetary terug te vinden waar 1754 Engelse, Schotse, Poolse en Nederlandse militairen van de Landmacht, Luchtmacht en Zeemacht. Jaarlijks trekt de Airborne Wandeltocht duizenden mensen van over de hele wereld naar Oosterbeek. 

Landgoed Mariëndaal

Voor mij start het Rosandepad op Landgoed Mariëndaal. Daar heb ik voor gekozen in verband met de parkeergelegenheid. Bij de parkeerplaats vind ik direct het eerste klompenbordje en ook het eerste adembenemende uitzicht. Mariëndaal ligt aan de voet van de stuwwal en binnen 10 seconde van de parkeerplaats sta ik dan ook voor een prachtig uitzicht. Het weiland voor mij loopt langs de stuwwal naar beneden in een vallei. De koeien grazen in de mist en de echo’s van hun geloei zorgt voor een mysterieuze belevenis. 

Landgoed Mariendaal is één van de vele landgoederen van het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK). Het is een heuvelachtig landgoed ten Noorden van Arnhem. De deel van het Rosandepad over het landgoed laat je kennismaken met de boerderijen, bomenlanen, sprengen, beekjes, vijvers en watervallen van het landgoed. Maar het mooiste en meest opvallende van Landgoed Mariëndaal is nog wel de Groene Bedstee.

Rosandepad

De Groene Bedstee

Het is een monument, de tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. In 1865 werd de haag aangelegd zodat de dames ongezien door mannenogen konden wandelen over het landgoed. Daarnaast werden ze door het dak van bladeren ook niet bruin. Dat was iets voor boerenmeiden die op het land werkten en niet voor dames van gegoede afkomst. De Groene Bedstee is het groenste monument van de wijde omtrek. Het Rosandepad gaat door een deel van de Groene Bedstee. Hierdoor kun je zelf zien hoe mooi en bijzonder dit monument is.

Watervalletjes en beken

De hele route kom je ze tegen: sprengen, beken en watervalletjes. Het is net als op andere landgoederen in de omtrek. Zo wandelde ik onlangs ook over Groot Warnsborn langs heel veel water. Vanaf de Groene Bedstee volgt het Rosandepad al snel een eerste beek. Deze komt uit in een vijver met een watervalletje. Het pad vervolgt langs de beek en langs het Zigzag-pad. Het is een wandelpad langs een heuvel dat, je raadt het al, zigzaggend van boven naar beneden loopt. Het is één van de bijzonderheden die nog rest van het oude landgoed. Overigens zijn veel van de bijzondere zaken op het landgoed, zoals de Groene Bedstee en die Zigzag-pad, de laatste jaren door het GLK in ere hersteld. 

Rosandepad

Wandelen door de Rosandepolder

Vanaf Mariëndaal vervolgt het Rosandepad richting de uiterwaarden van de Nederrijn. Hier ligt de Rosandepolder. Een heel ander soort beleving en sfeer dan op het landgoed. Uitgestrekte platte landschappen liggen tussen de stuwwal en de rivier. Met alleen een spoorbrug als onderbreking. Gedurende een aantal kilometer baant het Rosandepad zich een weg langs de oever van de rivier met uitzichten op grote binnenvaartschepen en de Rosandepolder.

Hier en daar is het pad wat modderig, maar dat mag de pret niet drukken. Ik loop het Rosandepad op een zonnige zaterdagochtend in november en de zonsopkomst is gewoon magisch. De zachte gele gloed over de brede rivier, de vorst aan de grond en de weerkaatsing van het zonlicht in de dauwdruppels. Het Rosandepad is denk ik niet mooier te beleven.

De rand van Oosterbeek

Vanuit de polder neemt de route je mee langs de rand van Oosterbeek. Langs de oude kerk over een smal wandelpad tussen de huizen en de Rosandepolder. Ook hier liggen fantastische uitzichtpunten over de uiterwaarden. Het open landschap is prachtig om vanaf één van de wandelbankjes even in je op te nemen. Ik neem zelf plaats op een bankje, vol in de zon en geniet een half uur van een boterham, kopje thee uit de thermosfles en het uitzicht.

Rosandepad

Landgoed Oorsprong

Vanuit Oosterbeek kom je uit op Landgoed Oorsprong. Een landgoed waar je, net als op Mariëndaal, wandelt langs vele beekjes en watervalletjes. Over bruggetjes en smalle paden slinger je over het landgoed. Je komt langs het oude zwembad, de fundering van het landhuis, de kassen en het Grothuisje. 

Het Grothuisje

Het grothuisje op Landgoed Oorsprong was een van de kenmerkende bouwwerken in het park op het landgoed. Al in 1824 werd het huisje genoemd in beschrijvingen van wandelroutes rondom Arnhem. In 1909 werd het park vernieuwd en was er geen plek meer voor het grothuisje. Gelukkig is in 2007, met herstelwerkzaamheden aan de beek, het huisje teruggeplaatst. Ook dit is een leuk punt tijdens de wandeling rondom Oosterbeek. 

Landgoed Hemelse Berg

Vanaf Landgoed Oorsprong is het een korte overstap naar Landgoed Hemelse Berg. Het is een prachtig laatste stuk, waar de stuwwal flink in de kuiten bijt. Het is af en toe behoorlijk klimmen en dalen, maar dat zorgt wel voor prachtige uitzichten over de landgoederen. Vooral de Bergen op Zoomse Allee. Een schitterende, monumentale, beukenlaan van het huis op Landgoed Hemelse Berg naar het hoogste punt van het landgoed. Op dit hoogste punt staat een zuil en dit is het punt waar meerdere wandelpaden uit komen. 

Vanaf het hoogste punt gaat het Rosandepad over de monumentale beukenlaan naar beneden om daar weer langzaam omhoog te klimmen aan de overzijde van de Hoofdlaan. Hier gaat het Rosandepad nog een stukje door bosrijk gebied. om uit te komen bij de originele start: het Airborne Museum

Rosandepad

Airborne War Cemetary

Na een kilometer of anderhalf door Oosterbeek zelf te wandelen komt het laatste deel van het Rosandepad. Landgoederen Boschveld en Lichtenberg. Dit is ook waar je de Airborne War Cemetary terugvindt, waar ik eerder al overschreef. Het is een schitterende en stille plek aan de voet van de landgoederen. Ik dwaal een tijdje over de begraafplaats. Lees de teksten op de stenen, bekijk wat foto’s die nabestaanden hebben achtergelaten bij de stenen en dwaal dan de begraafplaats af.

Voor het laatste stuk van het Rosandepad ontdek je de Landgoederen Boschveld en Lichtenberg. Over bomenlanen, langs velden en de oude theekoepel. Die theekoepel is nu een B&B maar behoorde 180 jaar geleden tot het huis Mariëndaal. Vanaf de theekoepel is het nog vijf minuten wandelen terug naar de auto, waar de koeien nog steeds hard loeien in de vallei. 

Het Rosandepad: het pad van de historische landgoederen 

Mensen hebben niets teveel gezegd over het Rosandepad. Het is een schitterende wandelroute die je de mooiste plekjes rondom Oosterbeek laat zien. De landgoederen nemen je mee in het verleden en de Rosandepolder zet je weer in het nu. Het is een aaneenschakeling van afwisseling, verbazing en verwondering.  Voor mij staat het Rosandepad in de top 5 van mooiste klompenpaden. Samen met het Schaarsbergenpad, het Dorenweertsepad, het Lint- en Liniepad en het Cotlandenpad. Dit klompenpad is een must voor elke wandelaar!

Meer klompenpaden

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

Rosandepad
Rosandepad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!