...

In Rozendaal, vlakbij Arnhem ligt landgoed Rosendael: kasteel, park en bossen. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat Park Rosendael het bekendste gedeelte is van het landgoed. Het is sowieso het deel waar de meeste bezoekers voor komen. Een park aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Deze wandelroute van 4 kilometer neemt je mee langs de leukste plekken. De route zit ook zo bomvol waterpret, dat het een fantastische route is om met kinderen te wandelen. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute door Park Rosendael*
Afstand: 4 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Kasteel Rosendael
Parkeren: Parkeerplaats Kasteel Rosendael, Roozendaal
Markering: Komoot app
Entree park & kasteel: 13,50 euro per volwassenen
Entree alleen park: 7,50 per volwassenen
Hond: De hond mag aangelijnd mee in het park

* Er gaat ook een gemarkeerde route van 3 kilometer door het park via deze beschrijving. Check de website van het GLK voor de openingstijden

Park Rosendael

Het is de mooiste en bekendste plek van landgoed Rosendael: het park. Het is sowieso het deel waar de meeste bezoekers voor komen. Kabbelende beken, vijvers, watervalletjes, stepping stones, fonteinen en fantastische bouwwerken. Het voelt alsof ik beland ben in een magisch sprookjespark. 

Door het park liggen kilometers aan wandelpaden. Ze gaan over bruggetjes, langs beekjes en sprengen om vervolgens via het bos terug te komen bij de vijvers. In het bos wonen reeën, in de vijvers grote karpers en aan de oevers van het water spot je soms een ijsvogel. En als toetje ligt er net buiten het park een schitterende rozentuin en oranjerie. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. 

Wandelroute door Park Rosendael

Zoals je snapt, een wandeling door het park is dan ook een aanrader. Er gaat een route van 3 kilometer door het park, waarvan de route aan te vragen is via de website van het GLK. Ik besloot een iets langere route te wandelen via Komoot, omdat ik het bos toe wilde voegen aan de route.

In iets meer dan 4 kilometer kwam ik langs bijzondere bouwwerken en fonteinen. In het park ligt een 300 jaar oude  schelpengalerij, de bedriegertjes, watervallen en nog veel meer. En voor je het weet spot je die ree in het bos of de ijsvogel langs de vijvers en beken.

Start door de oude paardenstal

Wanneer je het terrein van het kasteel op loopt en voor je Kasteel Rosendael ziet, dan ligt rechts daarvan het winkeltje van het GLK. Dit is waar je je toegang regelt tot het park. Je hebt de optie voor een ticket voor alleen het park of een combiticket met het kasteel. Ik zou voor de combiticket gaan, maar dat is mijn liefde voor geschiedenis die je hoort. Heb je je ticket geregeld? Stap vanuit de winkel de oude paardenstal in, om vervolgens het park in te lopen. Geniet van het uitzicht op de achterzijde van het kasteel en de toren.

Het eerste deel van de wandeling door Park Rosendael gaat rechtdoor, en langzaam omhoog. Aan mijn linkerhand liggen verschillende vijvers. Ik passeer de bedriegertjes, waar ik straks een beter kijkje ga nemen. Halverwege de tweede vijver sta ik voor een keuze…

Park rosendael

Via de kettingbrug… of toch niet?

Voor mij ligt een houten brug, waarvan het middelste deel net in of net boven het water hangt. Het is de kettingbrug. In de 19e eeuw werd de eerste versie van de kettingbrug in het park aangelegd en als je even googlet, vind je veel foto’s uit het begin van de 20e eeuw met de brug erop. 

Maar daar sta ik dan, aan de bovenkant van de brug, die, in tegenstelling tot al die afbeeldingen van rond 1902 behoorlijk steil naar beneden gaat en ook weer omhoog. In het midden ligt de brug deels in het water. Op het moment dat ik hier sta regent het helaas en ook de afgelopen dagen heeft het af en toe flink geregend. Doe ik het of doe ik het niet… NEE ik doe het niet. Ik besluit de brug over te slaan en neem het wandelpad om de vijver heen. 

Langs sprengen en de stroomgoden

Op het hoogste puntje van de vijver, vlak voordat de wandeling je meeneemt door de bossen van Park Rosendael, spot je de stroomgoden. Het is één van de oudste bouwwerken uit het park, net als het theehuisje, de schelpengalerij, de bedriegertjes en de schelpengrot. Het was Daniel Marot die in 1721 alles ontwierp. En hij was niet zomaar iemand. Heel wat Koninklijke plekken heeft deze meneer Marot mogen ontwerpen. 

Opvallend aan de stroomgoden is de grootte van de beelden. Ze zijn enorm en maken op mij dan ook een behoorlijke indruk. Ik wandel heel even van de route af, om de heren van dichtbij te bekijken. Ze stellen Neptunus en Mercurius voor, lees ik later in het informatieboekje over Rosendael, en ze zorgen voor de stroming van het water. 

park rosendael

Door het bos

Terug naar de route kom ik in een heel ander landschap terecht. Dit is het bos van Park Rosendael. Sprookjesachtig zoals meer bossen op de Veluwe. Kabbelende beekjes en borrelende sprengen. Op de kaart die ik in het winkeltje heb gekregen staat aangegeven waar het water opborrelt uit de grond. Overal waar ik kijk zie ik mos en hoor ik water. Het miezert nog steeds en ik dwaal door een donker deel van het bos tot ik het gevoel heb dat ik word bekeken. 

In eerste instantie denk ik dat het een andere bezoeker is. Ondanks de regen lopen er best wat mensen door het park. Maar het is geen mens dat mij aanstaart. Van tussen de bomen kijk ik in twee letterlijk reebruine ogen. Doodstil kijkt ze mij aan, voordat ze wegspringt tussen de bomen. Dit had ik niet verwacht om een ree te spotten in het park van een kasteel.

Eeuwenoude bomen

Vanuit het bos kom ik weer terug in het parklandschap van Rosendael. Hier staan eeuwenoude en bijzondere bomen. Net als dat het kasteel en het park met elke generatie zijn aangepast, zijn ook de bomen en planten met elke generatie aangevuld. Hier vind je ook de levensboom, een groot exemplaar van nu 150 jaar oud. En ik weet niet wat het is met bomen, maar ik moet ze vaak even aanraken. Het idee dat zij leven, net als wij, en al eeuwenlang allerlei generaties aan bewoners hebben meegemaakt. Het is iets speciaals vind ik. Maar genoeg ‘dramatiek’. Het is tijd voor één van de items waarvoor ik gekomen ben vandaag. 

park rosendael

Schelpengalerij & de theeschenkerij

Het dichtst bij het kasteel en met uitzicht op de rozentuin ligt de schelpengalerij van Kasteel Rosendael. Eén van de bouwwerken waar Rosendael bekend om staat. De schelpengalerij is gebouwd in 1721. Het is een deels overdekte gang versierd met schelpen, kiezels en koraal. Overigens zijn de overdekte delen nu niet meer toegankelijk voor bezoekers. Daarvoor is het bouwwerk te kwetsbaar. Hier wandelden vroeger de adellijke bewoners en hun gasten. Ze speelden gezelschapsspellen en bleven uit de zon. Want bruin worden was niet voor de adel. Tegenwoordig kun je het bouwwerk nog steeds van dichtbij bekijken en genieten van de verschillende fonteinen en de indrukwekkende watertrap in het midden.

Vlak naast de schelpengalerij staat de theeschenkerij. Ook dit is ontworpen door Daniel Marot. Een klein vierkant gebouwtje waar vroeger de thee werd ingeschonken voor de adel die zich vermaakte bij de schelpengalerij verderop. Wie door de ramen gluurt ziet een schitterende aankleding binnen met heel veel bonte kleuren. 

Grot, waterval en steppingstones

Vanaf het theehuisje maak ik nog een kleine lus door Park Rosendael om de laatste twee hoogtepunten van dichtbij te bekijken. De eerste is de schelpengrot met de waterval. Wanneer je in de grot gaat staan, valt het water van de waterval voor je langs. Ik kijk door het gordijn van water en heb uitzicht op het kasteel. Voor de waterval liggen stepping stones in het water. Van die stenen in het water waar je overheen kunt stappen. Natuurlijk stap ik even over de stenen naar de overkant om door de grot weer terug te wandelen en de route op te pakken. 

park rosendael

De bedriegertjes

Het bekendste hoogtepunt van het park zijn toch wel de bedriegertjes. Het is een soort van waterpark, maar dan 300 jaar oud. Verschillende watervallen staan continu aan, maar een heleboel kleinere watervallen laten zich zien, wanneer jij het niet verwacht. Durf jij het aan om over het plateau te wandelen? Voor je het weet verschijnen de watervallen en heb jij natte voeten.

Het is een fantastische attractie voor kinderen en op warme zomerdagen kan het hier lekker druk zijn. Kinderen, die gillend en lachend de weg naar de overkant wagen. Nu vraag jij je natuurlijk af wat ik heb gedaan… Nou ik heb mijn rugzak en camera op de grond gelegd, buiten het bereik van het water, en heb een gokje gewaagd. De natte voeten kreeg ik een beetje maar het was het avontuur waard 😉

De rozentuin

Op het voorterrein voor het kasteel vind je de laatste toevoeging aan het park en tuinen van kasteel Rosendael. En het laatste stuk van de wandelroute. Het is de rozentuin die voor het eerst werd aangelegd in 1904. Na de Tweede Wereld verdween de rozentuin helaas, maar in 1985 is deze door het Geldersch Landschap & Kasteelen weer aangelegd. Precies zoals het ooit was. Recent heeft de huidige tuinman nog heel veel tijd en liefde gestoken in de tuin om de rozenstruiken weer in perfecte staat te krijgen. En de geur van het resultaat hangt in de lucht. 

Wandelroute Park Rosendael

Waan je in de wereld van Engelse landhuizen en prachtige tuinen, zonder de Noordzee over te hoeven steken. Dat is wat Park en Kasteel Rosendael je brengen. Deze wandelroute neemt je mee in een wereld die al ruim 300 jaar bestaat. Een wereld vol verrassingen, uitdagingen en waterpret. Park Rosendael is een plek waar je geniet van de omgeving, wilde dieren kunt tegenkomen en je je even waant in een andere wereld. 

Meer over landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

park rosendael
park rosendael
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!