...

“Gooise heide kleurt extreem vroeg paars.” Ik zit in de auto en hoor op het journaal een boswachter vertellen over de heide in Noord-Holland. Direct ben ik enthousiast en wil ik die kant op. Ik kom uit bij de Trage Tocht Bussum. Een wandelroute over verschillende heidevelden, waaronder de Bussumerheide. Een uitgestrekt gebied met grote grazers en vergezichten. 

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Bussum
Afstand: 16 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Station Bussum
Parkeren: Parkeerplaats Station Bussum, Struikheiweg 5
Markering: Routebeschrijving of gpx

Trage Tocht Bussum

Deze tocht start vanaf het station en is dus prima te bereiken met auto of met openbaar vervoer. De start is dus vanaf een stadse omgeving. Na het parkeren steek ik een aantal wegen over en kruis door een woonwijk. Niet de leukste start vind ik zelf. Gelukkig sta ik binnen een kwartiertje lopen aan de rand van de Bussumerheide. Met de flatgebouwen nog achter mij kijk ik uit over heidevelden die al licht paars kleuren. 

Wat is een Trage Tocht?

Trage Tochten zijn wandelingen door natuur, boerenland en stad. Met deze wandelroutes van 5 tot 22 km wandel je zoveel mogelijk over onverharde paden. Trage Tochten staan op Wandelzoekpagina. Iedere route is voorzien van routebeschrijving, topografische wandelkaart en GPS-track. (wandelzoekpagina.nl)

Bussumerheide

Hier in het Gooi liggen meerdere heidegebieden, zoals de Hoorneboegse Heide en de Bussumerheide. De Trage Tocht Bussum gaat dus over de laatste. Het is al een drukke bedoening op die heide zo vroeg in de ochtend. Het buitenste deel is namelijk een gebied waar honden los mogen. Half ‘honden-bezittend-Bussum’ laat hier zijn Fifi en Rakker uit. 

Ondanks dat het druk is, is het niet vervelend. Er zijn heel veel brede en smalle paden tussen de heide door. Ik doorkruis dit deel van de heide, terwijl ik af en toe stop voor wat foto’s. En ik kan er ook niets aan doen… Ik heb een permanente glimlach op mijn gezicht. Want hoe tof dat ik hier loop terwijl de heide paars kleurt. Dat blijft als natuurliefhebber toch altijd een bijzondere tijd van het jaar. 

bussumerheide

Grote Grazers

Na een tijdje komt de Trage Tocht uit bij één van de toegangshekken van het begrazingsgebied. Wanneer ik door het klaphek loop is het alsof ik de honden achter mij laat en de rust tegemoet loop. Over verschillende paden wandel ik over de heide. Een stukje langs naaldbomen en terug de open heide op. Het is een bewolkte dag, maar de temperatuur is goed. Mijn vest heeft dan ook al een plekje in mijn rugzak gevonden. 

Iets verderop staan drie Schotse Hooglanders te grazen. Met hun schitterende koperkleurige vacht steken ze af tegen de witte bewolkte lucht. Af en toe staren ze mij aan, maar het gras is interessanter dan dat ik ben. Ik passeer ze op veilige afstand en doorkruis het heideveld. Tot ik aankom in het zuidwesten van de Bussumerheide. Hier verruil ik de heide voor iets heel bijzonders. 

Natuurbrug Crailoo

Vanaf de heide wandel ik over het veerooster en kom ik terecht op een fietspad. Een lang fietspad dat best saai wandelen zou zijn, wanneer je niet zou weten dat het hier gaat om het grootste ecoduct van de wereld. Kijk, dat maakt het gelijk een stuk interessanter he?!

De brug verbindt het Spanderswoud en de Bussumerheide. Het gaat over de N524, spoorlijn Hilversum – Weesp, een terrein Railpro en het terrein van Golfpark Spandersbosch. Voor bijna een kilometer wandel ik tussen de groene bomen, over het fietspad. Ik hoor het verkeer en de treinen, maar zie niets anders dan natuur. 

bussumerheide

Zanderij Crailoo

Wanneer je deze trage tocht gaat wandelen, zul je merken dat je heel wat verschillende soorten landschappen gaat tegenkomen onderweg. Net wandelde ik nog over de heide en een natuurbrug en nu sta ik aan het begin van een vlonderpad over waterpartijen. In het gebied Zanderij Crailoo liggen een aantal waters waar meeuwen, futen en ganzen rondzwemmen. Rietkragen groeien aan de oever en wilde orchideeën staan in het gras. Daar tussendoor loopt een vlonderpad. 

Trage Tocht Bussum gaat langs het vlonderpad en er niet overheen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan een vlonderpad niet overslaan. Dus besluit ik over het vlonderpad te wandelen. Het is een kort maar leuk stukje waarbij ik langzaam tussen het riet doorloop en geniet van de geluiden van de vogels.

Spanderswoud

Vanaf het open karakter van het Spanderswoud wandel ik het bos in. Het Spanderswoud is één van de tien ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen. In 1634 werden in dit gebied de eerste buitenplaatsen aangelegd, die later werden samengevoegd tot het Spanderswoud. Binnen korte tijd wandel ik over heuvelachtige bospaden, langs watertjes en doorkijkjes. Na een tijdje besluit ik een bankje op te zoeken en even te genieten van de rust van het bos. 

Vanuit het bos kom ik terecht op boerenland. De Trage Tocht loopt vlak langs Boerderij Stofbergen. Voor de boerderij staat een zevenarmige linde. Een linde van ruim 300 jaar oud. En dat is niet de enige bijzondere boom. In het weiland links van je staat een dikke eikenboom van 350 jaar oud. 

bussumerheide

Fransche Kamp & Kamphoeve

Na een tijd struinen door het Spanderswoud en het bewonderen van de oude bomen, wandel ik door naar het Fransche Kamp. Het is een natuurgebied ten Westen van de Bussumerheide. Het gebied bestaat uit bospercelen en kleine heidevelden. Ook hier staat de heide al in bloei. De eerste struiken kleuren paars. 

Langs de wandelpaden kom ik verschillende bouwwerken tegen. Het zijn bunkers vanuit de Eerste Wereldoorlog. Verspreid door het gebied liggen er hier meerdere. Ik wandel er langs op weg naar de Franse Kampheide. Het is het laatste stukje heideveld dat ik tegenkom op de Trage Tocht Bussum. Aan het einde van dit heideveld ligt de parkeerplaats het het Station van Bussum. 

Trage Tocht Bussum

Wat een schitterende route is dit! Zo ik kan het maar gezegd hebben. De route zit boordevol met bijzondere stukken natuur. Van de heidevelden en het vlonderpad naar het ecoduct. En laat ik Spanderswoud niet vergeten. Ik heb hier al vaker gewandeld, maar het is en blijft een schitterende buitenplaats. 

De heidevelden zijn zo mooi. Het contrast tussen het paars van de hei en het groen van de bomen is schitterend. De bewolkte luchten maken het plaatje nog wat indrukwekkender. Naast de Posbank kent Nederland nog veel meer mooie heidevelden en de Bussumerheide is er een van. Zet deze route zeker op je lijstje van mooiste heidewandelingen. 

Als ik een mindere kant van deze route moet noemen, dan is het de nabijheid van Bussum. De start van de route door de woonwijk is niet de leukste start van een wandeling. Daarnaast is de Bussumerheide een populair wandelgebied en is het verkeer van Bussum tijdens de route regelmatig te horen. Maar laat dit je vooral niet tegenhouden in je beslissing om deze Trage Tocht te wandelen. 

Meer heidewandelingen

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

bussumerheide
bussumerheide
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!