...

Midden in wat nu het drukke Den Haag is, ligt een oase van rust en bijzondere natuur: Landgoed Clingendael. Een bijna 500 jaar landgoed vol bijzondere plekken, zoals de Japanse Tuin, het theehuis, de rozentuin en natuurlijk voormalig landhuis Clingendael. In dit artikel vertel ik meer over dit mooie landgoed en inspiratie voor een schitterende wandelroute van 5 kilometer. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandeling over Landgoed Clingendael
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Ingang hoek Ruychrocklaan en Cees Laseurlaan
Parkeren: Parkeren aan de Ruychrocklaan
Markering: Komoot app

Landgoed Clingendael

Landgoed Clingendael ontstond in 1591, toen Philips Doublet verschillende landerijen opkocht en zijn kleinzoon er een landhuis bouwde. Hij is ook degene die de Hollandse tuin aan liet leggen met buxushagen en rechte lijnen. In de daarop volgende eeuwen ging het landgoed over van familie op familie en werd het landgoed verder uitgebouwd. Het is Marguérite barones van Brienen, bijgenaamd Freule Daisy, is degene die de Japanse tuin aan liet leggen.

Het landgoed werd in 1943 onderdeel van de Atlantikwall, waarvoor vrij schootsveld nodig was. Bomen werden gekapt, bunkers aangelegd. Maar huize Clingendael mocht blijven staan en werd ommuurd tot een vesting. De bunkers op het landgoed zijn nog steeds te zien en worden nu bewoond door vleermuizen families. In het landhuis is sinds 1982 Instituut Clingendael gehuisvest.

Waar parkeren bij Clingendael?

Landgoed Clingendael heeft geen eigen parkeerplaats. Kom je met de auto dan kun je het beste parkeren in de straten gelegen rondom het landgoed. Ik zelf parkeer altijd aan de Ruychrocklaan bij een kleine entree tot het landgoed. Aan de voorzijde, waar de oprijlaan start, kun je ook parkeren, maar hier is het vaak een stuk drukker. 

Wat kun je allemaal vinden op het landgoed?

Landgoed Clingendael is geen groots en uitgestrekt landgoed, maar je kunt er wel heel erg veel bijzondere dingen vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende tuinen, zoals de Hollandse tuin met de bijzondere trappen en oude theehuis, Rozentuin en natuurlijk de Japanse tuin. Maar er ligt ook een sterrenbos, grote waterpartijen en een slingermuur. Deze laatste is nu nog steeds in gebruik als horecagelegenheid. Zelf vind ik de kleine hondenbegraafplaats altijd leuk om even te bezoeken. Een aantal graven van huisdieren van voormalige bewoners liggen onder een oude boom tegenover het landhuis. 

Naast de oprijlaan van Landgoed Clingendael ligt de boerderij. Deze is nu nog steeds in gebruik als boerderij. Op het landgoed vind je dan ook schapen, koeien, varkens en allerlei andere boerderijdieren terug. Net als een imker met bijen.

Landgoed Clingendael

Japanse Tuin

Ik noemde hem al een paar keer: de Japanse tuin van Clingendael. Het is een uniek stukje natuur, dat maar zes weken per jaar te bezoeken is. Ik probeer elk jaar even langs te gaan. Soms super druk, maar het is een bezoekje waard. Het is de grootste Japanse Tuin van Nederland met 6.800 vierkante meter. 

Sinds 2001 is de tuin een rijksmonument. In de tuin staan bouwwerken en planten die al meer dan een eeuw oud zijn. Dat is ook gelijk de reden dat de tuin beperkt te bezoeken is. Vooral in de herfst zijn de kleuren van de tuin schitterend. 

Wandelroute over Landgoed Clingendael

Over Landgoed Clingendael lopen twee korte wandelroutes. Vanaf de hoofdingang bij de oprijlaan starten deze routes. Zoals gezegd start ik mijn routes vaak vanaf een rustigere plek en ik heb zelf een route uitgezet via Komoot. De route gaat langs alle hoogtepunten en pakt ook nog een stukje mee van Landgoed Oosterbeek.

Op Landgoed Oosterbeek ligt een grote bunker waar ik vaak even een kijkje ga nemen, net al een hoge boom aan het water, waar een uil woont in het gat in de top van de boom. Oosterbeek heeft verschillende smalle kronkelpaden en een hele andere sfeer dan Clingendael. De twee vullen elkaar leuk aan. 

Landgoed Clingendael

Clingendael, mooi in elk seizoen

Ik heb een kleine voorkeur voor het landgoed in de herfst en de lente. In de lente staat het landgoed vol met sneeuwklokjes, narcissen en andere bloeiende bloemen. Er zwemmen jonge eenden en ganzen en het ruikt er heerlijk. In de herfst barst het landgoed van de kleuren door alle bladeren die van kleur veranderen. In de zomer kun je heerlijk picknicken op het grasveld en in de winter haal je er een frisse neus. Dus wil je de rustige kant van Den Haag eens ontdekken, breng dan een bezoekje aan Landgoed Clingendael. 

Meer landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

Landgoed Clingendael
Landgoed Clingendael
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!