...

Tussen de kleine dorpjes Staverden, Leuvenum en Speuld in Gelderland ligt Landgoed Staverden. Een eeuwenoud Landgoed dat bekend staat om zijn witte kasteel en witte pauwen. Met Trage Tocht Staverden wandel je over Landgoed Staverden. Langs boerenland, kabbelende beekjes en over heidevelden. Een route van 14 kilometer puur genieten. 

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Staverden
Afstand: 14 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Kasteel Staverden
Parkeren: Parkeerplaats Kasteel Staverden
Markering: Komoot app
Honden: Aangelijnd toegestaan

Trage Tocht Staverden

Deze wandeling over landgoed Staverden start vanaf een schitterende plek: de parkeerplaats bij het kasteel. Niet alleen heb je hier ruimte genoeg voor je auto, je hebt ook gelijk een prachtig uitzicht over het kasteel en de aangelegde tuinen. Vanaf de parkeerplaats neemt de Trage Tocht je mee over het landgoed, langs boerenlanden van Speuld, via het Speulder- en Sprielderbos en de Ermelosche Heide. Een heerlijke route over bijna alleen maar onverharde paden, door een stukje schitterende Veluwe. 

trage tocht staverden

Wandelen over Landgoed Staverden

Landgoed Staverden is onderdeel van de kleinste stad van Nederland. In 1298 verleende de Roomse koning Rudolph von Habsburg stadsrechten aan de bestaande hof Staverden. Het idee om van Staverden een grote stad te maken, is helaas niet gelukt. 

Het landgoed heeft een oppervlakte van in totaal 718 ha en strekt zich uit over een lengte van bijna 7 km, vanaf de Stakenberg in het Noorden tot bijna bij het Uddelermeer in het Zuiden. Het bestaat uit bos, landbouwgrond en heidevelden. Door de grote afwisseling van loof- en naaldhout, houtwallen, beekjes en bloemrijke velden vind ik dit landgoed één van de mooiste van ons land is.

Ermelosche Heide

Vanaf de parkeerplaats wandelen, ik ben op pad met Lianne (@lian-buitengeluk) langs het kasteel, de watermolen en de kleine kerk. Hier steken we de weg over en wandel over een deel van de historische postweg. Het is een lange rechte weg tussen boerenland door. Na een paar honderd meter gaat de wandeling linksaf en staan we aan de rand van het eerste heideveld: de Ermelosche Heide. 

Via een smal pad kronkelen we langs de rand van het heideveld. We passeren routebordjes van lange-afstands-wandelingen. We zien de resten van verschillende grafheuvels en passeren een verwijzing naar de resten van een Romeins marskamp. Ondertussen is het gaan regenen en schuilen we heel even onder een aantal bomen. De zon zien we niet veel deze dag, maar gelukkig is dit de enige echte regenbui die we op de kop krijgen. 

trage tocht staverden

Speulder- en Sprielderbossen

Oh er zijn veel mooie bossen in Nederland, maar deze staat toch wel in mijn top 10 van boswandelingen. Na een stuk over de ERmelosche Heide duikt de Trage Tocht Staverden de Speulder- en Sprielderbossen in. Kronkelende, smalle en donkere paden afgewisseld door brede zandwegen. Kenmerkend voor deze bossen. Ik leer een heel nieuw deel van de bossen kennen. Het is heerlijk om hier weer te zijn!

Het zonnetje probeert zich af en toe te laten zien en we stoppen af en toe om even de zon op de snoet te voelen. Onderweg spotten we veel sporen van de dieren die hier wonen, zoals schuurplekken, voetsporen en omgewoelde grond. Een half uur dwalen we door het bos om uiteindelijk uit te komen aan de rand van boerenland.

Boerendorp Speuld

We wandelen langs de rand van het kleine buurtschap Speuld. Het dorpje ligt in het midden van alle natuurgebieden waar deze wandeling Staverden doorheen gaat. Veel van het dorp zien we niet. Wel de weilanden en schapen. Voor een klein stukje lopen we over verharde weg om uiteindelijk links de heide weer op te wandelen. 

trage tocht staverden

Het Houtdorper- en Speulderveld

Een brede zandweg en honderden meters aan vrij uitzicht over het veld. Dat is waar we zijn terechtgekomen. Samen vormen de heidevelden een terrein van 540 hectare. Het is een voor mij onbekend stukje van de Veluwe en dat is onterecht. Het is er nu, in de winter, al schitterend, laat staan als er wat meer kleur is in de natuur. Mocht je een keer willen wandelen over dit heideveld, dan kan dat met twee gemarkeerde routes

Wij wandelen over het brede zandpad tot er aan onze linkerhand een heel smal pad verschijnt. Zo smal dat we niet naast elkaar kunnen wandelen. Lianne gaat voorop en ik volg haar. Natuurlijk lukt het ons nog steeds om te praten met elkaar 😉 Uiteindelijk komen we uit op de Koningsweg en deze brengt ons terug naar Landgoed Staverden.

Terug op landgoed Staverden

Op het landgoed wandelen we over brede wegen. Ik hoop heel even dat we langs de witte pauwen van het landgoed komen, maar helaas gaat Trage Tocht Staverden over een ander deel van het Landgoed. In plaats van pauwen zien wij de leukste boerderijen en kleine landgoedwoningen. Samen dromen we even weg naar een mogelijkheid dat ik hier ooit zal wonen. Natuurlijk met een logeerkamer, zodat Lianne af en toe kan komen slapen. Want we wandelen vandaag misschien voor het eerst, maar zeker niet voor het laatst. Het wandelen heeft weer voor een nieuwe vriendschap gezorgd als het aan mij ligt. 

Meer routes in Gelderland

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

trage tocht staverden
trage tocht staverden
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!