...

In het Twentse landschap langs de kronkelende beek Dinkel ligt het bijzondere Landgoed Singraven. Dit landgoed herbergt een schat aan buitengewone, monumentale gebouwen die de tand des tijds hebben doorstaan. Met een wandelroute van 4,5 kilometer wandel je door het hart van het landgoed. Je komt langs het landhuis, via smalle paden en over bruggetjes. Wandel over de Kasteellaan, langs het waterrad en schitterende boerderijen.

Praktische informatie

De wandeling: Hart van het landgoed wandeling
Afstand: 4,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Centrale parkeerplaats Landgoed Singraven
Parkeren: Centrale Parkeerplaats, Molendijk 37, Denekamp
Markering: Routebeschrijving*
Hond: De hond mag aangelijnd mee

* De routebeschrijving koop je via de website van Landgoed Singraven

Landgoed Singraven

In het Twentse landschap, vlakbij het dorp Denekamp, ligt het schitterende Landgoed Singraven. Een landgoed dat al sinds 1381 genoemd wordt in deze regio. In de eeuwen die volgen is het landgoed in handen geweest van verschillende families en allemaal hebben ze iets toegevoegd aan het huis en landgoed. Het landgoed bestaat uit een veelzijdig en weelderig landschap, waarin bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen en altijd aanwezige Dinkel elkaar afwisselen. 

Wandelroute Hart van Landgoed Singraven

Over het landgoed gaan drie wandelroutes van Singraven. De afstanden liggen tussen 3,5 en 7 kilometer. De wandelroute die ik hier beschrijf is de route van 4,5 kilometer. De route start vanaf de centrale parkeerplaats en komt langs verschillende bijzondere plekken op het landgoed. Het is een route waarbij historie, cultuur en natuur elkaar afwisselen. Een route met de leukste doorkijkjes en mooie boerderijen. 

wandelen landgoed singraven

Parkeerplaats en watermolen

Ik ben al vaak in Twente geweest en heb al veel mooie plekken bezocht. Landgoed Twickel, het Lutterzand, het Buurserzand, Landgoed Lankheet en het Witte Veen.  Met wandelroute voeg ik een schitterend landgoed toe aan mijn Twente lijst. Vanaf de centrale parkeerplaats loop je direct het landgoed op. Voordat ik, samen met Lianne (@lian.buitengeluk) de wandelroute start, besluiten we eerst een bezoek te brengen aan de watermolen en de turbine. Ze liggen beiden bij de parkeerplaats.

De watermolen maakt al sinds 1448 deel uit van Landgoed Singraven. De molen bestaat uit een oliemolen (deels gesloopt), een korenmolen en een zaagmolen. De laatste twee werken nog steeds. Tegenover de watermolen ligt de turbine. De turbine wordt door water aangedreven en levert stroom voor meerdere huishoudens op het landgoed. De turbine draait sinds 2021 en met een ‘leeftijdsverschil’ van 600 jaar is het een bijzondere combinatie van oud en nieuw.

wandelen landgoed singraven

Huis Singraven

Vanaf de watermolen is het een klein stukje lopen naar Huis Singraven. Je passeert het huis aan de voorzijde om vervolgens een kijkje te nemen aan de achterzijde. Een schitterend huis met een indrukwekkend park eromheen. Gedurende het eerste deel van de route heb je op verschillende plekken mooi zicht op het Huis, het park en de bijgebouwen. Het Huis en park zijn regelmatig te bezoeken. Op de website van het landgoed staat meer informatie.  

Schitterende boerderijen

Gedurende de wandeling over landgoed Singraven kom je regelmatig langs een boerderij. Het zijn vaak prachtige oude gebouwen om naar te kijken. De koeien in de groene weilanden en de rakelings voorbij vliegende zwaluwen zorgen voor het juiste plattelands gevoel. De route wisselt stukken bos en weilanden af, wat ervoor zorgt dat de route blijft verrassen. 

Eén van de boerderijen waar de wandeling langs komt, is biologische tuinderij De Witte Raaf. Een bijzondere tuinderij die zijn groente onder andere verkoopt via een groente-abonnement. Wanneer de wandeling ons langs de akkers leidt, wordt er hard gewerkt op het land. 

Reeën in het bos

Overal op het landgoed liggen bospercelen. Tussen de bomen verschijnen soms wat graslanden en dan ineens…. daar staan ze: drie reeën. De eerste schiet gelijk weg wanneer we iets dichterbij komen. We staan nog steeds op een meter of vijftig afstand, maar ze hebben ons heel snel door. Twee blijven er staan en kijken ons lang aan, voordat ze om de beurt besluiten om de eerste achterna te gaan.

Dit soort ontmoetingen met wilde dieren maken een wandeling voor mij extra bijzonder. Dat korte contactmoment met een vogeltje, zwijn of hert. En ik ben niet de enige die er zo over denkt. Naast mij staat Lianne met een grote glimlach. Hoe vaak wij al reeën hebben gezien maakt niet uit. Elke nieuwe ontmoeting is weer net zo bijzonder. 

Kanaal Almelo-Nordhorn

Tussen 1894 en 1904 werd dit kanaal tussen Almelo en Nordhorn aangelegd. Tot drukke scheepvaart kwam het nooit: bij de voltooiing van het kanaal waren de schepen van die tijd al te groot voor het ondiepe water. Nu is het vooral een natuurgebied. De wandeling door het Hart van Landgoed Singraven gaat langs het kanaal. Een heerlijk stuk van de wandeling met uitzicht over het water en wilde bloemen. 

wandelen landgoed singraven

De Kasteellaan

Het laatste deel van de route gaat over de lange Kasteellaan. Een rechte weg met voor je zicht op Huis Singraven. Hieraan kun je goed zien hoe statig het landgoed ooit moet zijn geweest. Vlak voor het laatste toegangshek naar het Huis gaat de route rechtsaf terug naar de parkeerplaats. 

Wandelen over Landgoed Singraven

Een wandeling over dit landgoed is een combinatie van bos, parklandschap en boerenland. Hier en daar een blik op het typische Twentse coulisselandschap. Koeien, schapen, over scherende zwaluwen en spechten. Deze wandelroute laat je in 4,5 kilometer al het moois van Landgoed Singraven zien. Via makkelijk te volgen wandelpaden heb je afwisseling in allerlei soorten landschappen. En aan het einde van je wandeling kun je voor een kopje koffie terecht bij restaurant Watermolen Singraven. 

Meer routes in Twente

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen landgoed singraven
wandelen landgoed singraven
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!