...

Paleis Het Loo dompelt je onder in een koninklijke wereld. Dit prachtige paleis in Gelderland is het grootste van het Huis van Oranje, neemt je mee op een reis door de kamers en gangen waar alles mogelijk lijkt te zijn. En niet alleen het paleis en de tuinen zijn schitterend. Het paleispark en de bossen van het Kroondomein zijn al net zo indrukwekkend. In dit artikel neem ik je mee op een aantal schitterende wandelroutes bij Paleis het Loo. 

Paleis het Loo

In het jaar 1684 kochten stadhouder Willem III en prinses Mary Het Oude Loo, het Oude Slot. Naast dit bescheiden kasteel bouwde het jonge echtpaar een zomerverblijf in de buurt van het Oude Slot. Dat is waar de historie van Paleis het Loo begint. Naast Willem II en Mary, was het paleis ook het zomerverblijf van Wilhelmina, die er als kind, koningin en oud-koningin haar meest dierbare herinneringen creëerde. Vandaag de dag is Paleis Het Loo een museum, waar je de grandeur van weleer kunt ervaren en kunt genieten van de prachtige tuinen. 

Hoe lang duurt een bezoek aan Paleis het Loo?

Het paleis is (bijna) elke dag van het jaar te bezoeken. Om het paleis, de tuinen en de stallen te bezoeken heb je minimaal drie uur nodig. In het paleis wandel je langs de kamers en vertrekken van Wilhelmina, maar ook die van Willem III en Mary. Na een kijkje in alle kamers neem je de trap (of lift) naar het dakterras. Vanaf die plek heb je een fantastisch uitzicht over de tuinen. Tuinen waar je je, als je een beetje op mij lijkt, uren kunt vermaken. 

Kun je wandelen bij Paleis het Loo?

Ja! Dat is het antwoord op de vraag of je kunt wandelen bij Paleis het Loo. Natuurlijk kun je heerlijk struinen door de tuinen. Je wandelt hier al snel een kleine drie kilometer over alle paden. Maar de echte wandelingen maak je in het Paleispark, rondom het Oude Slot en over het Kroondomein. Hieronder geef ik mijn tips voor verschillende wandelroutes die je kunt wandelen bij Paleis het Loo. 

wandelroutes Paleis het Loo

Wandelen door Paleispark Het Loo

Paleispark Het Loo, het is het park dat rondom het paleis en het Oude Slot ligt. Vroeger gebruikte men het park om te ontspannen. Bewoners en bezoekers van het paleis wandelen door het park en genieten van de rust, zonder zich in het openbaar te hoeven vertonen. Het paleispark bestaat uit lanen, paden, vijvers, folies (leuke bouwwerken zonder enig nut), een hertenkamp en nog veel meer moois. 

Rondom het Oude Slot ligt een klein park. Een park in het park dus. Dit gebied is omheind en kan maar twee maanden per jaar bezocht worden. In 2021 wandelde ik een zelfbedachte route door het paleispark en bezocht ook dit kleine park. Het is een bijzondere plek vol historie. Wat denk je van het doolhof waar Willem Alexander als kind met zijn broers speelde? Of de paardenbegraafplaats waar onder andere de pony’s van Wilhelmina liggen. 

wandelroutes Paleis het Loo

Wandelen over Kroondomein Het Loo

Kroondomein Het Loo is eigenlijk de naam voor het hele gebied. Het gebied van de bossen, het paleispark, het paleis en de tuinen. In de volksmond gebruikt men de naam Kroondomein Het Loo vaak voor de bossen. Ik doe dat voor het gemak hier ook even. 

Het Kroondomein bestaat uit de boswachterijen Gortel, Hoog Soeren en Uddel. Het is een gebied van uitgestrekte bossen en heidevelden. Waar vroeger de jacht de bestemming was voor  boswachterijen, is het gebied nu vooral voor wandelaars en fietsers. De bossen zitten boordevol wilde dieren, dus als je gelukt hebt en goed om je heen kijkt, spot je wellicht iets tussen de bomen.

Wandelroutes door Kroondomein Het Loo

Slapen in de buurt van Paleis het Loo

Rondom Paleis het Loo raak je niet uitgewandeld. Honderden kilometers kun je hier afleggen. Heb je aan het einde van de dag geen zin om naar huis te gaan? Wil je meerdere dagen achter elkaar wandelen in dit schitterende gebied? In de omgeving van het Kroondomein liggen heel veel leuke overnachtingsplekken. Ik mocht in het verleden slapen bij twee hele leuke plekken in Apeldoorn: Vakantiehuisje Wie Kent Je Weg & Stay Okay Apeldoorn. Lees hier over mijn avonturen bij deze overnachtingsplekken. 

Meer routes over landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroutes Paleis het Loo
wandelroutes Paleis het Loo
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!