...

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland liggen verschillende buitenplaatsen, waaronder de zeventiende eeuwse Landgoed Elswout. Op de buitenplaats liggen drie korte wandelroutes van Staatsbosbeheer. De rode route is de langste van de drie en neemt je in 4 kilometer mee langs de mooiste plekjes. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute rood
Afstand: 4 kilometer
Soort wandeling: Rondwandeling
Startpunt: Buitenplaats Elswout
Parkeren: Elswoutlaan 14, 2051 AE Overveen
Markering: Rode markeringen

Landgoed Elswout

In de duinen van Zuid-Kennemerland liggen veel buitenplaatsen. Toen de inkomsten van veel Amsterdamse handelaren en kooplieden toenamen, werden er veel huizen gebouwd in de groene omgeving van de duinen. Deze huizen kwamen vooral erg uit in de warme zomers, wanneer het in een stad als Amsterdam enorm stonk. Op deze manier ontstond ook Landgoed Elswout. Het landgoed werd gesticht in de jaren dertig van de zeventiende eeuw. Het poortgebouw, het landhuis, verschillende bruggetjes en follies uit de beginjaren bestaan nog steeds. 

De rode wandelroute

Vanaf het poortgebouw start de rode wandelroute. De route is prima te volgen via de paaltjes en komt langs de mooiste plekken. Langs de weilanden van het landgoed, via bospaadjes, over bijzondere bruggetjes. Onderweg volg je een kabbelende beek en kom je heel veel leuke follies tegen. De route eindigt met een rondje langs het landhuis en het hertenkamp met damherten. 

Landgoed Elswout

Terug in de tijd

De rode route gaat vanaf het poortgebouw rechtsaf, langs een veld met hoog gras en wilde bloemen. Ik dwaal langs bloemenveld en hertenkamp en kijk recht op de voorzijde van het landhuis. Landgoed Elswout bestaat voor een groot deel uit boslandschap.Het is er heerlijk dwalen. Ik kronkel door het bos, steek een witte brug over en passeer een aantal grappige follies. Een folly is een gebouw dat opzettelijk nutteloos is. Het staat er gewoon. Puur ter decoratie. Gedurende deze wandeling kom ik erachter dat er heel veel van dit soort gebouwtjes staan op dit landgoed. In de meeste zijn bankjes geplaatst.

Ganzen en koeien

Het volgende deel van de wandeling neemt me mee langs de rand van het bos. Ik wandel langs een stalen hek dat het bos scheidt van het weiland ernaast. Een aantal koeien staat links achterin de hoek tussen het hoge gras. Normaal kun je ook door het weiland. Op het moment dat ik hier wandel, is het de Corona-tijd en is dit wandelpad gesloten. 

Hier en daar steekt een gans zijn nek boven het gras uit. Het veld heeft een rand van schitterende groene loofbomen en middenin het veld staan een aantal grote bomen vol in paars blad. Maar het toppunt is nog wel het landhuis dat aan de overzijde van het veld staat. Het is het landhuis van de buren. Wat ik eerder al zei… er staan heel wat grote mooie huizen hier in de duinen.

Landgoed Elswout

Feeëriek landschap

Landgoed Elswout is klein, maar een schitterende plek. Het is zo mooi aangelegd met smalle paadjes die tussen bomen door kronkelen, nog meer follies en een ontzettend mooie houten brug over de beek. De brug is zo mooi dat ik stop en er foto’s van maak. Het voelt een beetje alsof hier hobbits en elven zouden wonen. Feeëriek, dat is het woord. Wanneer ik aan het einde van mijn route kom, ben ik dan ook teleurgesteld. Van mij had Landgoed Elswout een stukje groter mogen zijn. 

Wandelen over landgoed Elswout

Het landgoed geeft een fijn gevoel. Het is zo’n plek waarbij je gewoon voor je ziet hoe hier ooit edellieden woonden. Hoe ze dwaalden rondom het huis en genoten van de tuin. De rode route is een korte route en komt onderweg geen uitdagende wandelpaden tegen. Het is een route die je de mooiste plekjes laat zien. Doe jezelf een plezier en wandel deze route wanneer de natuur groen kleurt en je het landgoed op zijn mooist kunt bekijken.

Meer wandelroutes in de buurt van Landgoed Elswout

Meer routes over landgoederen

Deel deze wandeling op Pinterest

Landgoed Elswout
Landgoed Elswout
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!