...

Regelmatig vind ik de inspiratie voor een volgend wandelavontuur op Instagram. Zo ook voor het Cotlandenpad, een klompenpad tussen Amerongen en Leersum. Een route van 11 kilometer langs kasteel Amerongen, boerderijen en velden. Een soms wat uitdagende route over hele smalle paden door het hoge gras. Maar zeker een aanrader voor de wandelliefhebber. In dit stuk neem ik je mee over het Cotlandenpad.

Praktische informatie

De wandeling: Cotlandenpad Klompenpad
Afstand: 12 kilometer (in te korten naar 10 of 8 kilometer)
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: TOP Amerongen, Burgwal 6
Parkeren: TOP Amerongen, Groene Entree Amerongen
Markering: Oranje bordjes klompenpad

Het Cotlandenpad

Het Cotlandenpad gaat door het mooie buitengebied van Amerongen en Leersum. Het pad gaat over landgoederen, boerenerven, dijken en lanen. Door bos, langs weilanden en door velden. 

De naam Cotlandenpad komt van een verdeling van stukken land, die in het gebied voorkwam: de zogenaamde cotlanden of collanden. Hier kregen mensen, die eigenlijk geen recht op grond hadden, een klein stuk woeste grond om te ontginnen. Deze mensen woonden in een kot of cote en werden keuters of kotters genoemd. Alle landen van deze mensen bij elkaar waren dus de cotlanden. 

Cotlandenpad

Klompenpad vanaf Amerongen

De start van het klompenpad ligt op de TOP in Amerongen. Een TOP is een Toeristisch Overstap Punt. Een plek waar je de auto kunt neerzetten en inruilen voor een fiets of je wandelschoenen. De TOP ligt net buiten het dorp. Het is half 9 op een zaterdagochtend wanneer ik de auto de parkeer. Niet veel later wandel ik weg. Ik loop de route tegen de klok in, waardoor ik het eerste deel over een pad wandel dat ik eerder heb gewandeld. Ik bezocht toen de Amerongse bossen.

Aan dit wandelpad vind ik een uitkijkpunt over de Amerongse Bovenpolder. Ik stap de steiger op naar het einde van het uitkijkpunt en heb uitzicht over een wereld die langzaam wakker wordt. Weilanden, water en een wolkenlucht. Ganzen dobberen in het water, een meeuw-achtige probeert een vis te vangen met een snoekduik en een buizerd cirkelt boven de graslanden. Via een wandelpad langs de uiterwaarden wandel ik richting Kasteel Amerongen. 

Kasteel Amerongen

Vanaf het klompenpad heb je zicht op alle kanten van Kasteel Amerongen. Het ligt aan de rand van het dorp Amerongen en kijkt uit over de Amerongse Bovenpolder en de uiterwaarden. De historie van dit kasteel start in 1286. De gebroeders Henric en Diederic Borre krijgen omstreeks 1286 van graaf Floris V toestemming om bij het dorpje Amerongen een versterkt huis te bouwen. Deze twee broers zijn de eerste eigenaren van wat we nu kennen als Kasteel Amerongen. Sinds 1976 is het kasteel in het bezit van de Utrechtse Kastelenstichting.

Prachtige boerderijen

Het klompenpad loopt langs de rand van het dorp Amerongen. Het dorp is al best levendig zo rond 9 uur. Ik wandel langs heel veel mooie huizen en boerderijen. Veel met een schitterende tuin er omheen. De bewoners die ik tegenkom zeggen allemaal vrolijk gedag. Amerongen straalt het dorpse leven uit. Perfect voor een klompenpad.

Cotlandenpad

Landgoed Zuylestein

Vlak buiten Amerongen draait het Cotlandenpad Landgoed Zuylestein op. Ik heb dit landgoed opgezocht voordat ik aan het klompenpad begon. 

De geschiedenis van Zuylestein begint met een vermelding in de bisschoppelijke leenregister omstreeks 1381-1383. Jan van Zuylen is dan eigenaar van het versterkt huys. De latere ridderhofstad was een plek waar vele belangrijke bestuurders van ons land elkaar troffen. Maar ook een plek om tot rust te komen, om jachtpartijen te organiseren en om te genieten van de bosrijke omgeving. Eeuwen later in 1630 kwam de Ridderhofstad in bezit van stadhouder Frederik Hendrik die er een jachtslot van maakte en de tuin en het park volgens de mode van de tijd in renaissance stijk liet uitleggen. Zuylestein is nooit verkocht en in de familie gebleven. Jemima de Brauwere is momenteel het familielid dat de buitenplaats tot op de dag van vandaag in stand mag houden. (bron: landgoed-zuylestein.nl)

Bosvarkens

Ik ben net op Landgoed Zuylestein wanneer er geknor knikt tussen de bomen. Wanneer ik kijk zie ik twee grote varkens rondscharrelen. Op de website van het landgoed heb ik iets gelezen over hun bosvarkens en dit moeten ze zijn. Als levende maaimachines bestrijden ze bramenstruiken andere plantensoorten. Ze krijgen elke dag eikels, beukennootjes, wortels en doorgeschoten groente en fruit uit onze moestuin. Later kom ik erachter dat het vlees van de bosvarkens verkocht wordt bij de Moestuin van het landgoed.

Rupsen

Ik wandel langs velden en moestuinen naar boomgaarden en het bos. In het bos aangekomen valt mijn oog al snel op een bordje PROCESSIERUPSEN IN BIJNA ALLE EIKEN. WANDELEN OP EIGEN RISICO. Ik check de eerste eiken die ik langs het pad zie staan en zie nog geen ‘nesten’ van de optochtsrups. Dus besluit ik gewoon door te wandelen. Overal waar ik kijk staan eikenbomen en ik kom nog meer bordjes tegen met informatie over de rups. Het landgoed blijkt er behoorlijk last van te hebben.

Gedurende  mijn wandeling van het Cotlandenpad ben ik geen processierups tegengekomen. Het ligt er denk ik maar net aan wanneer jij deze route eventueel wilt gaan wandelen of je er last van kunt hebben of niet. Maar het is goed om te weten dat ze er kunnen zitten. Dus wees gewaarschuwd 😉

Cotlandenpad

Geen korte broek

Voordat ik het Cotlandenpad ging wandelen was ik al gewaarschuwd. Op de website klompenpaden.nl las ik in de reviews van het Cotlandenpad al over de brandnetels. Wanneer het klompenpad Leersum bereikt, nemen de brandnetels de wandelpaden over haha. Via smalle paden, over opstapjes en bruggetjes. Ik loop langs weilanden met schapen, over velden waar de wilde bloemen bloeien en via opstapjes en bruggetjes. 

De paden zijn soms wat uitdagend en dat komt vooral doordat de brandnetels soms mijn kin aanraken. Met mijn armen hoog in de lucht wandel ik over deze wandelpaden. Hier en daar blijft mijn rugzak over broekspijp hangen aan een bramenstruik, maar de brandnetels weet ik te ontwijken. Dit klinkt misschien allemaal als een verschrikking, maar ik vond het een avontuur. Een uitdaging om het einde van deze smalle paden te bereiken, zonder ‘gekust’ te worden door de prikplanten. En dat is gelukt! 1-0 voor mij 🙂 

Moestuin Zuylestein

Uiteindelijk kom ik aan bij de ingang van de Moestuin van Zuylestein. Hiervoor ben ik een heel klein stukje van de route afgeweken. In plaats van linksaf, ben ik rechtdoor gegaan. Bij het bord met moestuin open loop ik rechts. Ik kom langs twee lege, rommelig uitziende velden. Omgevallen bomen en puin liggen overal. Zodra ik echter door de poorten van de moestuin wandel, doe ik een stap terug in de tijd.

Landgoed Zuylestein werd in 1630 door stadhouder Frederik Hendrik van Oranje Nassau gekocht. Een historische prent uit die tijd laat zien hoe de moestuin er toen uitzag. De brede padenstructuur in de juiste verhouding waarop met hoog bezoek werd gewandeld, kleine fruitbomen waar je makkelijk van kon plukken en platte bakken om het seizoen te kunnen verlengen. Deze historische elementen zijn in ere hersteld. (bron: landgoed-zuylestein.nl)

Cotlandenpad

Over de brede paden, waar vroeger het hoog bezoek wandelde, loop ik tussen alle perken door. Kleurrijke bloemen, fruitbomen en groenten groeien er vrolijk op los. Overal waar ik kijk fladderen vlinders en zoeken bijen naar bloemen. Na een rondje door de tuin neem ik plaats op het terras voor een kop koffie. Wat volgt is bijna een uur van mooie gesprekken met de eigenaresse Jemima. Ze vertelt over hoe het huis al eeuwen in haar familie is. Over WO II waardoor het kasteel sneuvelde. Maar ook over de valwind van 2021 waardoor haar sterrenbos omviel. Dat waren dus die twee rommelige velden voor de moestuin. 

Klompenpad naar Amerongen

Vanaf de moestuin kom ik nog langs een aantal bosvarkens. Wat een geweldige dieren zijn het! Uiteindelijk loopt het klompenpad terug naar de rand van Amerongen. Een klein stukje wandel ik terug langs hetzelfde stukje dorp. Bij de hoek van Kasteel Amerongen sla ik rechtsaf en wandel voor het kasteel langs. Langs de kerk en de schattige huisjes. Uiteindelijk wandel ik bij de Amerongse Bovenpolder het dorp uit om niet veel later bij mijn auto aan te komen. 

Cotlanden Klompenpad Amerongen – Leersum

Het Cotlandenpad is een klompenpad, zoals een klompenpad hoort te zijn. Dorpen, landerijen en landgoederen. Ik vond het een leuk om via het Klompenpad Amerongen en de omgeving van Leersum beter te leren kennen. 

De uitdaging zat zeker in de smalle paden met de vele brandnetels, maar hier had ik mij op gekleed. Je kunt eventueel ook omlopen via de dijk in plaats van over de smalle paden. Toch moet ik zeggen dat de uitdagingen wegvallen tegen de hoogtepunten van deze route. De moestuin, de bosvarkens, het dorp Amerongen en het rondje rond het kasteel. Het is een heel leuk klompenpad tussen Amerongen en Leersum, die je kennis laten maken met die mooie omgeving.

Andere klompenpaden

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

Cotlandenpad
Cotlandenpad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!