...

Ben jij op zoek naar bijzondere wandelroutes op de Veluwezoom? Dan zit je hier goed. In dit uitgebreide artikel vertel ik je over dit fantastische Nationaal Park en de meest bijzondere wandelroutes. Lees over de verschillende startpunten voor jouw wandelavonturen en de mogelijkheden voor het spotten van wilde dieren. Dit artikel is jouw start voor nieuwe wandelavonturen over de Veluwezoom. 

Nationaal Park Veluwezoom

De Veluwezoom is één van de 21 Nationaal Parken die Nederland rijk is. Het ligt in het zuiden van de Veluwe, tussen Arnhem en Apeldoorn. Wat de Veluwezoom zo bijzonder maakt? Nou wat niet. Je vindt er eeuwenoude bossen, uitgestrekte heidevelden, landgoederen, het hoogste punt van Nederland (los van Limburg) beekjes en sprengen, een schaapskooi, IJslandse pony’s en Schotse Hooglanders, wilde zwijnen, reeën en edelherten. En dan heb ik nog niet eens de bijzondere bouwwerken, monumenten en leuke restaurants genoemd. 

Met meer dan 350 kilometer aan wandelpaden vind je op de Veluwezoom de meest bijzondere wandelroutes. Je kunt kiezen uit wandelingen langs historische plekken, over de bloeiende heide of langs herten in bronstijd.  

Wandelroutes op de Veluwezoom

Zoals gezegd, met 350 kilometer aan wandelpaden kun je alle kanten op. De Veluwezoom kent verschillende startpunten voor wandelroutes. Bijna allemaal gelegen in de gemeente Rheden, verspreid over zeven verschillende dorpen. Hieronder geef ik per startpunt verschillende opties voor wandelroutes. Ben je visueel ingesteld? Geen probleem, want ik heb ook al deze wandelroutes in een kaart verwerkt. 

wandelroutes Veluwezoom

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten ligt aan de Heuvenseweg in Rheden. Dit is de plek waar je meer informatie kunt vinden over de Veluwezoom. Er is een grote parkeerplaats, winkel, restaurant en speelplaats voor de kids. Dit is ook de plek van waar verschillende gemarkeerde routes van Natuurmonumenten vertrekken. 

→ Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden
→ Tips voor wandelroutes: Wandelroute Schaapskooi Veluwezoom (2 km), Familieroute uitzichtpunt Schaapskooi (2,5 km), Buggyroute OERRR (3,5 km), Wandelroute Veluwezoom-Posbank (5 km), Wandelroute Heuven Beekhuizen (9 km), knooppuntenroute Veluwezoom (12 km).

Knooppuntenroute Veluwezoom

GRATIS knooppuntenroute Veluwezoom

Download de GRATIS wandelroute langs knooppunten op de Veluwezoom. 12 kilometer over heide, door eeuwenoude bossen, langs beken en wilde dieren.

Wanneer je mijn ebook download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

Zweefvliegcentrum Terlet

Terlet is een gehucht dat voornamelijk bekend is vanwege het zweefvliegcentrum. Rond het vliegveld vind je heel wat historie uit de Tweede Wereldoorlog. Ontdek de historie van geheime Duitse stellingen uit de Tweede Wereldoorlog. Naast al het industriële en beton, vind je hier ook schitterende natuur en Schotse Hooglanders. Het is een gebied van uitersten.

→ Apeldoornseweg 203A, 6816 SM Arnhem
→ Tip voor een wandelroute: Natuurwandeling oorlogsgeschiedenis Veluwezoom (16,5 km)

Parkeerplaats Lange Juffer / Observatiepunt De Elsberg

In het centrale deel van de Veluwezoom vind je de Rheder- en Worthrhederheide. Het is in dit gebied dat je het hoogste punt van de Veluwezoom treft met 110 meter hoog. Een ander hoog punt is de Elsberg (94 meter), een observatiepunt van Natuurmonumenten. Vlakbij het observatiepunt vind je parkeerplaats De Lange Juffer. Het is de start van een wandelroute van Natuurmonumenten: Bronstroute Veluwezoom. 

Van half september tot half oktober is de bronstijd van de edelherten. De mannetjes burlen en vechten om de vrouwtjes. De Rheder- en Worthrhederheide is de perfecte plek voor het luisteren naar het geburl. En misschien laten de herten zich ook nog wel zien. 

Parkeerplaats Lange Juffer, Rheden
→ Tip voor een wandelroute: Bronstroute Veluwezoom (8,4 km)

wandelroutes Veluwezoom

De Steeg

Tussen Rheden en Dieren vind je het kleine dorpje De Steeg. Het is een dorpje dat vooral bekend is van Kasteel Middachten dat hier al sinds de 12e eeuw staat. Als start van een wandeling over de Veluwezoom kun je kiezen voor een start op parkeerplaats Lappendeken of kasteel Middachten. Combineer een wandeling over de Veluwezoom met een bezoek aan het kasteel of het leuke dorp. 

→ Parkeerplaats Lappendeken; Diepesteeg 25, 6994 CC De Steeg
→ Tips voor wandelingen: Zevenheuvelenroute (7,5 km), Wandelroute Lappendeken Carolinahoeve (5 km), Trage Tocht De Steeg (14 km)

Velp

Tussen Rheden en Arnhem ligt het dorp Velp. Het dorp wordt in de 9e eeuw al genoemd in de boeken. Net buiten Velp ligt het landgoed Beekhuizen, dat onderdeel is van het Nationaal Park. Je vindt er onder meer wandelpaden met stijlvolle bruggetjes, een spiraalpad tot bovenop een heuvel en een schitterende vijver met rododendrons eromheen. Verschillende mooie wandelingen lopen over dit deel van de Veluwezoom. 

→ Parkeerplaats Restaurant Woodz, Bovenallee 1, 6881 AJ Velp
→ Station Velp, Stationsplein 5, 6881 WC Velp
→ Tips voor wandelingen: Wandelroute Beekhuizen Keienberg Veluwezoom (4 km), NS-wandeling Veluwezoom (11 km), Trage Tocht Velp (12 km)

Handout wilde dieren

Hoe ga je om met wilde dieren?

Ga veilig op pad door gebieden met grote grazers en wilde dieren. In deze handout vind je allerlei tips en adviezen. Vraag hem GRATIS aan!

Wanneer je mijn ebook download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

Laag-Soeren

Aan de oostkant van de Veluwezoom, boven Dieren, ligt het dorp Laag-Soeren. Vlakbij Laag-Soeren ligt de Elsberg, het op één na hoogste punt van de Veluwezoom. In de bossen naast Laag-Soeren ontspringen verschillende sprengenbeken. Vroeger stonden er naast deze sprengenbeken verschillende papiermolens, die door het water werden aangedreven. Nu vind je nog slechts wat ruïnes van de molens en een voormalig landhuis. Een wandeling door dit deel van de Veluwezoom staat garant voor schitterende bospaden.

→ Parkeerplaats Café-restaurant De Harmonie, Harderwijkerweg 35, 6957 AB Laag-Soeren
→ Tips voor wandelroutes Trage Tocht Laag-Soeren (14 km), Trage Tocht Laag-Soeren 2 (13 km), Wandelroute Sprengen Veluwezoom (7 km)

Station Rheden

Het Station van Rheden is een perfecte startplaats voor een wandeling over de Veluwezoom. Vooral voor diegene die niet met een auto kunnen of willen komen. Vanaf het station wandel je in een kwartier naar het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Je kunt daar starten met één van de wandelroutes, maar je kunt je wandeling ook al starten vanaf het station.

→ Station Rheden, Dr. Langemeierweg 16, 6991 EV Rheden
→ Wandelroutes vanaf het station: NS-wandeling Veluwezoom (11 km), Trage Tocht Posbank (16 km), Trage Tocht Rheden (14 km)

wandelroutes Veluwezoom

Ellecom

Heb je het over een heel kleine en historische plek, dan zou je het kunnen hebben over Ellecom. Rij je er in, dan rij je er ook zo weer uit, zo klein is het. Het dorp is één van de oudste dorpen van de Veluwe. Het is ruim 3.000 jaar oud. Het ligt ingeklemt tussen de Onzalige bossen en de rivier de IJssel. Vanuit Ellecom start er één mooie Trage Tocht. 

→ bushalte Avegoor, Ellecom
→ Een tip voor een wandelroute vanuit Ellecom: Trage Tocht Ellecom (13 km) 

Dieren

Dieren is één van de grootste dorpen van de gemeente Rheden. Het ligt ingeklemd tussen de heuvelachtige bossen van de Veluwezoom en de rivier de IJssel. In Dieren stond eeuwenlang een uit de Middeleeuwen daterend jachtslot: Hof te Dieren. Dieren ligt aan de oostkant van de Veluwezoom en staat als startpunt garant voor urenlange wandelingen. Wat opvalt in de bossen is de 50 meter hoge Carolinaberg, waar 14 lanen samenkomen.

→ Station Dieren, Stationsplein 5, 6953 AA Dieren
→ Parkeerplaats Polysport, Admiraal Helfrichlaan 89, 6952 GD Dieren
→ Tips voor wandelroutes: Trage Tocht Dieren (17 km), Trage Tocht Hof te Dieren (13 km), Trage Tocht Veluwezoom (18 km), Trage Tocht Veluwerand (15 km), Trage Tocht Dierense Hoogte (14 km), Sprengenroute (13 km)

Wandelknooppunten

Op de Veluwezoom kun je niet alleen wandelen via gemarkeerde routes of routebeschrijvingen. Er zijn ook wandelknooppunten uitgezet. Op die manier kun je je eigen wandelroute uitzetten.

Het uitzetten van een route via knooppunten kan via een wandelkaart of via de website. Ik zette in 2020 een route uit van 12 kilometer vanaf het bezoekerscentrum. Deze route kun je hier gratis aanvragen. Je wandelt langs de schaapskooi en beken, over de Posbank, door de Onverzadigde Bossen, over de Koningslaan en langs de Haverkist. 

Alle wandelroutes op een kaart

Maar liefst 100 wandelroutes over de Veluwe

100 wandelroutes op de Veluwe

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen en speuren naar wild. Het is ontzettend groot en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. In dit artikel neem ik je mee over de Veluwe. We gaan langs...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroutes Veluwezoom
wandelroutes Veluwezoom
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

ReizenReizen
error: Content is protected !!