...

Geniet van het uitzicht over het water, wandel door de bossen en laat je verrassen door de bijzondere combinatie van bos, heide en vennen. Dat is de 14 Vennenroute bij Oisterwijk. Een uniek stukje Nederland in Noord-Brabant. Geniet van een magische zonsopkomst over het water of wandel door mysterieuze mistflarden. Elk seizoen en elke dag is het hier mooi. Deze wandelroute van 10 kilometer neemt je mee langs alle mooie plekken. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute 14 vennen, bij Oisterwijk
Afstand: 9,4 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Voor Bezoekerscentrum Oisterwijk
Parkeren: Van Tienhovenlaan 4, 5062 SK Oisterwijk
Honden: De hond is (aangelijnd) toegestaan

Oisterwijkse Bossen & Vennen

In het Brabantse land, vlak onder Oisterwijk, ligt een natuurgebied, dat iedereen een keer bezocht moet hebben: de Oisterwijkse Bossen & Vennen. Een afwisselend bosgebied met sfeervolle vennen en verscholen heideveldjes. Overal zijn doorkijkjes en op een van de vele bankjes kun je even wegdromen bij de vennen. Het gebied is fantastisch om doorheen te wandelen. Voor de flinke doorstappers is het te combineren met de naastgelegen Kampina of Logtsevelden

In 1913 werd het gebied aangekocht door Natuurmonumenten. Hiermee werd het gebied van de ondergang gered. De man achter de aankoop is meneer Tienhoven. natuurbeschermer van het eerste uur. Hij was van 1907 t/m 1952 bestuurslid van Natuurmonumenten en speelde een hoofdrol bij de aankoop van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Nu is het natuurgebied niet meer weg te denken uit Brabant en zijn er meerdere wandelroutes te volgen door het gebied. 

Bezoekerscentrum Groot Speijck

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is een gebouw met de naam Groot Speijck. Een plek met een lange historie. Het gebouw heeft altijd een hechte relatie gehad met Natuurmonumenten. Het dient al ruim 100 jaar als ontmoetingsplaats midden in de bossen van Oisterwijk. In 1622 wordt er voor het eerst gesproken over een hoeve op de plaats waar nu het horecagebouw staat. In de lange, nu, geschiedenis die volgt ontstaat landgoed Groot Speijck. Het wordt meerdere keren verkocht. In 1901 start Evert Michels als uitbater in café Groot Speijck. Het is het begin van drie generaties Michels die ruim 100 jaar de horecagelegenheid runnen. En in 2008 kwam Groot Speijck in handen van Natuurmonumenten. (bron: Groot Speijck, parel in het groen – Hester van Delden)

Het bezoekerscentrum is de perfecte plek voor de start en finish van een wandeling. Je vindt er meer informatie over het natuurgebied, drinkt er een kop koffie of geniet van een lekkere lunch. Binnen in het mooie gebouw of op het terras met zicht op het speelveld voor de kinderen. 

14 vennenroute Oisterwijk

14 vennen

Wat dit natuurgebied zo uniek maakt, is de aanwezigheid van maar liefst 14 vennen. De meeste vennen in dit natuurgebied ontstonden na de laatste ijstijd. De wind blies zand op tot heuveltjes en achter de heuvels vulden de uitgewaaide kommen zich met regenwater. Zo ontstonden tientallen vennen. Een leemlaag in de bodem zorgt ervoor dat het water niet wegzakt. Een uitzondering is het Kolkven, dat door het kolkende water van een oude rivier is ontstaan.

Sommige van de namen van de vennen komen van de vroegere functie, zoals de Brouwkuip, waar bierbrouwers hun kuipen reinigden. Uit het Brandven werd vroeger bluswater gehaald. Andere vennen zijn vernoemd naar bekende families of personen uit de omgeving, zoals het Speijckven en Van Esschenven. Elk ven heeft zijn eigen sfeer, zijn eigen natuur en zijn eigen verhaal. Met de 14 vennenroute kom je alle vennen van Oisterwijk tegen, maar ook heel veel andere bijzondere plekken…

14 Vennenroute Oisterwijk

De wandelroute 14 vennen Oisterwijk start vanaf het bezoekerscentrum en is 9,4 kilometer lang. De dagen voordat ik deze route wandel, heeft het flink geregend en de zandpaden zijn hier en daar modderig. Ook zijn verschillende vennen buiten hun oevers getreden. Goede schoenen is voor mijn wandeling dan ook een must.

Ik doe de wandeling niet alleen. Samen met Lianne van @lian.buitengeluk wandel ik door het gebied. Ik ben hier eerder geweest voor een wandelroute langs knooppunten en Lian komt hier regelmatig. Zij komt uit Brabant en wandelt hier graag met haar hond.  

14 vennenroute Oisterwijk

Boshuis Venkraai

Toen Natuurmonumenten in 1913 het gebied kocht, werd er een boswachter aangesteld. Er werd een woning gebouwd voor deze nieuwe boswachter. Omdat hij niet voor de volledige werkweek werd ingehuurd, mocht de goede man zijn inkomen aanvullen door limonade en koffie te verkopen aan wandelaars. Het gezin woonde in het achterhuis, in de voorkamer ontvingen hij en zijn vrouw de gasten. Dat waren vooral pelgrims die door de toen nog jonge bossen zuidwaarts liepen, op weg naar het bedevaartsoord Scherpenzeel in België. Nu strijken fietsers en wandelaars neer in de voormalige voorkamer of op het terras.

Op het moment dat wij langs het Boshuis wandelen is het nog niet geopend. Maar dat het hier druk kan zijn, dat weet ik wel. Toen ik hier eerder wandelde in Coronatijd, stonden er lange rijen buiten voor een koffie of warme chocomelk to go.  

wandelen-oisterwijk

Veilig en voorbereid op pad?

Download mijn gratis e-book met mijn tips voor veilige en goedvoorbereide wandelavonturen.

Wanneer je de download aanvraagt, krijg je regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

Paden van Duits Munitiedepot

De wandelroute gaat bijna geheel over zandpaden, breed en smal. Dicht langs het water of door de bossen eromheen. Elk pad is mooi en bijzonder, maar een aantal zijn extra bijzonder. 

Nadat op 14 mei 1940 Rotterdam werd gebombardeerd door Duitse vliegtuigen, werd het puin van de stad in de jaren van de bezetting door de Duitsers gebruikt als bouwmateriaal. In de Oisterwijkse bossen bouwden de Duitse bezetters in 1943 een munitiedepot. Omdat de vrachtwagens wegzakten op de bospaden, werden de paden verhard met puin afkomstig uit Rotterdam. Deze stenen liggen jaren later nog in Oisterwijk en vormen een wandelpad rondom het Goorven.

14 Vennenroute, mooi in elk seizoen

De Oisterwijkse Bossen & Vennen zijn populair. Niet alleen onder wandelaars, maar ook bij fotografen. Het Voorste Goorven is de meest gefotografeerde plek in het gebied. De vennen zijn sfeervol en mooi in elk seizoen. Of je deze wandelroute nu gaat wandelen in de winter, wanneer er mist over het water hangt. Op een zomerse dag wanneer de zon opkomt over het water. Of in de herfst wanneer de bomen in schitterende kleuren veranderen. Je hebt gegarandeerd een heerlijke wandeling. 

Meer routes in Brabant

Deel deze wandeling op Pinterest

14 vennenroute Oisterwijk
14 vennenroute Oisterwijk
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!