...

Maarn op de Utrechtse Heuvelrug is een gezellig dorpje tussen de bossen. Vanuit het dorp wandel je direct een natuurgebied in. Of je nu op zoek bent naar heidevelden, eeuwenoude bossen, landgoederen of iets bijzonders als een zandafgraving. In dit artikel neem ik je mee naar die natuurgebieden. Aan de hand van een aantal mooie route die je rondom Maarn kunt wandelen. 

Het dorp Maarn

Maarn is een dorp aan de oostkant van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een heerlijk rustig dorp met een paar winkels, een leuk koffietentje en een treinstation. Verder draait het in en om het dorp vooral om groen en natuur. Het dorp ligt midden tussen verschillende prachtige natuurgebieden en aan wandelpaden dan ook geen gebrek. Doordat Maarn perfect bereikbaar is met de auto (het ligt aan de A12) en de trein (traject Utrecht-Arnhem) is dit dorp een goed startpunt voor wandelaars en natuurliefhebbers. 

wandelen Maarn

Landgoed Maarsbergen

Dit 1000 jaar oude landgoed ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, op de rand van de Gelderse Vallei. Dit particuliere landgoed ligt tussen Maarn en Leersum en omvat ruim 400 hectare bos, natuur en landbouwgrond. Midden op het landgoed ligt de Historische Buitenplaats Maarsbergen, dat in zijn geheel is aangewezen als Rijksmonument. Zowel de eeuwenoude bomen, en groene structuren als de monumentale gebouwen zoals het kasteel (Huis Maarsbergen) de oranjerie, het koetshuis, de duiventoren, het tolhuis en de twee aaneengebouwde schuren zijn beschermd monument. Op de weg tussen Maarn en Leersum vind je aan de linkerkant van de weg Landgoed Maarsbergen. 

Landgoed Huis te Maarn

Tussen 1906 en 1907 liet het echtpaar Blijdenstein-van Heek op een heidevlakte bij Maarn een park aanleggen in de nieuw-architectonische stijl. In het zuidelijk deel werd een kunstmatige heuvel opgericht. Hierop liet het echtpaar een theehuis, ‘De Verrassing’, bouwen. In 1915 maakte het theehuis plaats voor het huidige witgepleisterde landhuis. Huis te Maarn is nog steeds in bezit van de stichtersfamilie en heeft haar oorspronkelijke functie in al die tijd behouden. Rond het huis en de historische tuin- en parkaanleg liggen uitgestrekte gronden met bossen en weilanden, die eveneens tot Huis te Maarn behoren. Door de bossen en langs de landerijen liggen heel wat kilometers aan wandelpaden. Hier wandel je vanuit Maarn direct naartoe. IK ontdekte dit landgoed vanuit de achtertuin van Natuurhuisje De Liefste Huisjes

wandelen Maarn
wandelen Maarn

Landgoed Den Treek Henschoten

Dit landgoed is het grootste Nederlandse familielandgoed. Willem Hendrik de Beaufort kocht de buitenplaats Den Treek met omringende bossen en landerijen in 1807. In de eeuwen die volgden hield de familie het landgoed in eigen bezit. Dit landgoed kent heel veel verschillende gezichten. Je kunt hier uren dwalen over zand en heide met prachtige vergezichten. Of verdwaal in de bossen. Over het landgoed lopen heel veel wandelroutes. Vanuit het noorden van Maarn wandel je zo naar het Henschotermeer of de uitgestrekte heide. Ik wandelde tot nu toe deze routes:

Zanderij Maarn

Misschien ben je er wel eens langsgereden, Zanderij Maarn. Langs de A12 richting Utrecht, vlak voor de afslag Maarn heb je uitzicht op een heuvelachtig gebied, met water en een elektriciteitsmast in het midden. Het was ooit een zandafgraving en biedt nu een indrukwekkende waterplas in het centrum, omringd door weelderig groen. In 2014 is het gebied in handen gekomen van het Utrechts Landschap. Nu is het een bijzonder natuurgebied aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. 

  wandelen Maarn
  wandelen Maarn

  Kaapse Bossen

  Midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug liggen de Kaapse Bossen, een bosrijk en heuvelachtig gebied met landgoederen, een theehuis, een uitkijktoren, mooie beukenlanen, kronkelende bospaden, grafheuvels en heidegebieden.

  In de 18e eeuw heeft Hendrik van Swellengrebel het bos bij Doorn gekocht dat nu bekend staat als de Kaapse Bossen. Hij vond de bomen en omgeving vergelijkbaar met de savannes in Zuid-Afrika, en daarom noemde hij het gebied de Kaapse Bossen. Dit verhaal maakt de geschiedenis van deze prachtige plek nog interessanter!

  Leersumse Veld

  Aan de noordkant van de boswachterij ligt het Leersumse Veld, een natuurlijke laagte die ontstaan is tijdens de ijstijd door smeltwater in de stuwwal, nu bekend als de Utrechtse Heuvelrug. Gedurende vele eeuwen hebben ontbossing en overbegrazing de grond uitgeput. Het Leersumse Veld veranderde in een gebied van stuifzand en heide, waarbij op natte plekken veenvorming optrad. In de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof, wat leidde tot de vorming van de Leersumse Plassen. Binnen boswachterij Leersum zijn er nog enkele gebieden met stuifzand te vinden, zoals de Ginkelse Duinen ten zuidoosten van het Leersumse Veld. Hier kunnen kinderen naar hartenlust in het zand spelen.

  wandelen Maarn
  wandelen Maarn

  Landgoederen Bornia & Heidestein

  Aan de westkant van Maarn bevinden zich, verborgen in de bossen bij Zeist, Heidestein en landgoed Bornia. De gemarkeerde wandelroutes leiden je door het gevarieerde bos met kenmerkende dennen en restanten van historische landgoederen. Vooral de uitgestrekte heidevelden maken indruk. Honderd jaar geleden zag de hele Utrechtse Heuvelrug er zo leeg en uitgestrekt uit. Op de heide graast een kudde Drentse heideschapen. In een oude schaapskooi bevindt zich een informatiecentrum van Utrechts Landschap.

  Over de landgoederen gaan een aantal gemarkeerde wandelroutes en ik zette zelf ook twee Komootroutes uit:

  Landgoed Zuylestein

  Vlakbij Leersum ligt Landgoed Zuylestein. Zuylestein kent een historie van ruim 600 jaar. In al die jaren is het landgoed in dezelfde familie gebleven. Op dit moment staan het kasteel (opgebouwd in 1981 na een bombardement in WO II) en het poortgebouw er nog. Je wandelt op dit landgoed door bossen en langs de moestuin. Hier haal je als bezoeker je groenten of een kopje koffie. Verspreid over het landgoed vind je percelen met bosvarkens. Het is een bijzonder landgoed voor een wandeling.   

  wandelen Maarn

  Meer tips & tops

  9 Tips voor wandelen in de winter

  9 Tips voor wandelen in de winter

  Wandelen in de winter is, net als tijdens de drie andere seizoenen, een heerlijke bezigheid. Bevroren landschappen, de frisse lucht en soms sneeuw maken het een magische tijd om eropuit te trekken. Alleen er zijn ook uitdagingen. Om te kunnen genieten van het wandelen...

  Deel deze wandeling op Pinterest

  wandelen Maarn
  wandelen Maarn
  mascha

  Over mij

  Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

  Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
  Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

  error: Content is protected !!