...

Landgoed Bornia is een prachtig natuurgebied van het Utrechts Landschap, tussen Driebergen en Zeist. In deze blog neem ik je mee op een Komootroute over Bornia. De wandelroute is 5.5 kilometer en neemt je mee door het bos, langs de heide en over een zandverstuiving. Wie weet kom je onderweg de schaapskudde van Heidestein tegen.

Praktische informatie

De wandeling: Komootroute Bornia
Afstand: 5,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Net buiten Driebergen
Parkeren: Traay, Driebergen
Markering: Komoot app
Hond: De hond mag helaas niet mee

Landgoed Bornia

In de bosrijke omgeving tussen Zeist en Driebergen, op de Utrechtse Heuvelrug, liggen Heidestein en landgoed Bornia. Gevarieerde bos met kenmerkende dennen en overblijfselen van historische landgoederen. Het meest indrukwekkend zijn de uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen. Maar zelf geniet ik het meeste van de stukken bos vol met mos begroeide heuvels. Op de heide graast een kudde Drentse heideschapen, terwijl een oud schaapskooi op Heidestein dienst doet als informatiecentrum van Utrechts Landschap.

Over landgoed Bornia lopen kilometers aan wandelpaden en een gemarkeerde wandelroute van het Utrechts Landschap. Twee jaar geleden wandelde ik al eens over Bornia. Toen via een wandelroute in Komoot van 9 kilometer. De route die ik voor deze blog wandel, is 5,5 kilometer.

Komootroute Landgoed Bornia

Vanaf een parkeerplaats aan De Traay net buiten Driebergen gaat de wandelroute het bos in. Via schitterende bospaden, over trappetjes en door het begrazingsgebied van de schaapskudde, verkent deze Komootroute een deel van Landgoed Bornia. De route gaat over drie trappetjes over hekken heen, dus je moet wel goed ter been zijn voor deze route. Het is dan ook niet geschikt voor kinderwagens en aangezien de route door begrazingsgebied gaat, is het verboden voor honden. 

Komootroute Bornia

Struinen door het bos

De bossen van Bornia vind ik persoonlijk schitterend. Het is er heuvelachtig en door de bodem van mos krijgt het gebied een mysterieuze sfeer. Ik kan er ook niets aan doen, maar vanaf het moment dat ik het bos in loop, speur ik tussen de bomen naar reeën. Over brede zandpaden wandel ik steeds dieper het bos in. Dit struinen over het landgoed is voor mij een perfecte wandeling.

Via trapjes door begrazingsgebied

Het leuke aan deze Komootroute over Landgoed Bornia is dat het niet alleen maar wandelen over bospaden is. De route gaat dwars door het begrazingsgebied van de schaapskudde. Om in dit gebied te komen moet je over het hekwerk klimmen via trappetjes. Het is dat beetje extra van overstapjes, trappetjes of vlonderpaden die een wandeling leuker maken. Deze route heeft maar liefst drie overstappen in de vorm van trappen. 

Het begrazingsgebied is een heuvelachtig naaldbos, waar de grond is bedekt met een moslaag. De sfeer is er heerlijk. Het doet mij denken aan de bossen van het Wekeromse Zand.

Langs Heidestein

Wanneer ik over het tweede trappetje klim kom ik uit aan de rand van het heideveld van Heidestein. Deze Komootroute gaat niet over het heideveld, maar je kunt hier een lus aan de route toevoegen. Tijdens mijn vorige bezoek aan Bornia wandelde ik hier over de heide.

Heidestein is trouwens ook een fantastisch landgoed om te verkennen. Je komt hier allerlei overblijfselen tegen van het historische landgoed, zoals het theehuis en de vijver. 

Komootroute Bornia

Over de zandvlakten terug

Na nog een kilometer of twee struinen door het bos, sta ik aan de rand van een zandverstuiving. Ik hoef er gelukkig niet rechtdoor overheen, want dat zou wel ploeteren zijn 😉. Dit landschap is overigens wel hoe het er hier uitzag zo’n honderd jaar geleden. Ik ga een stukje over de zandvlakte en sla al snel rechtsaf richting de bospaden. Ik volg het brede bospad tot ik terugkom bij de parkeerplaats. 

Komootroute Landgoed Bornia

Wandelen over Landgoed Bornia is altijd een goed idee. Of je nu op zoek bent naar bos, heide, zandvlakten of schapen… Je vindt het allemaal op Bornia. Deze Komootroute over het landgoed is niet de langste route, maar wel eentje die je meeneemt langs al deze prachtige plekken. Je kunt de route verlengen door bij Heidestein een lus over dat landgoed te maken. Dan kom je zo aan 7 of 8 kilometer. 

Meer routes op Utrechtse Heuvelrug

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!