...

De Utrechtse Heuvelrug kent veel mooie plekken en de Pyramide van Austerlitz is er één van. De wandelroute uit deze blog door de bossen en over de hei rondom de pyramide en natuurlijk hoort hier ook een rondje rond het monument bij. Het is een route van 9 kilometer van de website opdeheuvelrug.nl

Praktische informatie

De wandeling: Wandelen door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Pannenkoekenhuis Bergzicht
Parkeren: Parkeerplaats Doornseweg 23, 3931 MH Woudenberg
Alternatieve start- en parkeerplaats: Zeisterweg 98, 3931 MG Woudenberg
Markering: GPX bestand
Honden: niet (aangelijnd) toegestaan

Wandelroute Austerlitz

De bossen van de Utrechtse Heuvelrug behoren tot de oude bossen van Nederland, vaak gelegen op landgoederen. Denk aan Landgoed Zuylestein, Landgoed Maarsbergen, Landgoed Prattenburg en de Landgoederen Bornia en Heidestein. Voor deze wandelroute rij ik naar Landgoed Den Treek Henschoten. Ik ben hier eerder geweest voor een Trage Tocht, maar deze wandelroute gaat over een ander deel van het landgoed. 

De route gaat door de bossen vlakbij de Pyramide van Austerlitz en over de heide bij Treekerpunt. De route bestaat uit twee lussen, die samenkomen bij de pannenkoekenboerderij. Dit is dan ook de officiële start van de route. Ik besluit zelf de wandelroute te starten bij de Pyramide van Austerlitz. 

Pyramide van Austerlitz

Wie kent hem niet? Dat bijzondere bouwwerk op één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug: de Pyramide van Austerlitz. Een bouwwerk van een met gras beklede pyramide en daarop een stenen obelisk. Het monument stamt uit 1805. Natuurlijk zag het er toen niet zo strak uit en was de obelisk van hout en niet van steen.

Het idee achter het monument is dat het een eerbetoon is aan Napoleon Bonaparte. Het was de Franse Generaal Auguste de Marmont die de opdracht gaf voor het bouwen van de piramide. In de 200 jaar die volgde hebben er verschillende obelisken op de top gestaan. De ene na de andere raakte in verval. In 2004 werd, naar aanleiding van het 200-jarig bestaan, besloten het monument te restaureren. Uiteindelijk heeft het nog meerdere pogingen gekost voordat het monument er stond zoals het er nu bijstaat.

Start vanaf de pyramide

Ik parkeer de auto bij de pyramide en wandel als eerste de heuvel omhoog naar het monument. Ik wil vroeg in de ochtend de pyramide op de foto zetten. Wanneer ik langzaam omhoog loop, verschijnt langzaam de pyramide tussen de bomen door. Het is een indrukwekkend bouwwerk moet ik toegeven. Ik ben er op een zaterdag en dus zijn de hekken gesloten. Op zondagen is het mogelijk om de trap van het monument te beklimmen en een kijkje te nemen binnen. 

Wandelroute Austerlitz

Bospaden

Vanaf het monument pak ik de wandelroute Austerlitz op. Ik start met de bossen van Den Treek Henschoten. Schitterende bospaden en kronkelweggetjes. De eerste kilometers wandel ik door loofbossen en naaldbossen. Soms licht en soms donker, maar overal gevolgd door het geluid van fluitende vogeltjes. De lente is onderweg. 

Na een tijdje steek ik de Zeisterweg over en wandel door het bos aan de overzijde. Het is een schitterend stuk en ik geniet van de bosgeur. Hetgene wat wel een beetje jammer is, is dat het eerste deel van de route dicht bij de Zeisterweg blijft en het geluid van de autoweg dus altijd te horen is. Echt het gevoel weg van de wereld kan ik nog niet helemaal vinden. 

Landgoed Den Treek Henschoten

Den Treek Henschoten is het grootste familielandgoed van Nederland. De aandeelhouders van Den Treek-Henschoten zijn allemaal nazaten van de stichter van het landgoed, Willem Hendrik de Beaufort. In 1807 kocht hij de buitenplaats Den Treek met omliggende bossen en landerijen. Hier stichtte hij het landgoed als bosbouwbedrijf. De buitenplaats was zijn woonhuis.

Het landgoed is niet alleen fantastisch voor wandelaars. Ook MTB’ers en ruiters kunnen hier hun hart ophalen. Nadat ik een tijdje over de bospaden van het landgoed heb gestruind is het tijd om de bossen te verlaten. Pannenkoekenhuis Bergzicht passerend, steek ik de Doornseweg over. Aan de overkant ligt een groot heideveld, waar de route verder gaat. 

Wandelroute Austerlitz

Treekerpunt

Vanaf het begin van het heideveld wandel ik over smalle zandpaden tussen de heideplanten door. Na een paar honderd meter kom ik op een uitkijkpunt terecht. Het is het Treekerpunt op een heuvel, uitkijkend over de heidevelden. De perfecte plek voor een pauze. Ik kies één van de twee bankjes uit, haal mijn thermosfles thee en boterhammen uit mijn tas. Een kwartiertje gewoon even op een bankje, daarna is er tijd genoeg om de route over de hei te vervolgen.

Het laatste stuk van deze wandelroute rondom Austerlitz is nog een stuk over de heide, terug over de Doornseweg en langs het pannenkoekenhuis. Daar steek ik het bos weer in. Ik geniet nog twee kilometers van schitterende bospaden voor terug weer terug ben bij de Pyramide van Austerlitz. Ik maak nog een rondje nu het lichter is buiten. Daarna wandel ik door naar de auto en zitten de 9 kilometers erop. 

Wandelroute rondom Austerlitz

De natuur op landgoed Den Treek Henschoten is schitterend. De bospaden en het heideveld zijn zelfs in de winter schitterend om overheen te wandelen. De afwisseling tussen naald- en loofbomen zorgt dat geen bospad hetzelfde is. Dit gebied is dan ook een absolute aanrader. Let wel goed op met de MTB-trails. Er lopen naast veel wandel- en ruiterpaden, ook veel mountainbike-paden door het gebied. Vooral in het weekend (en dan vooral op zondagochtend) zijn er hier veel MTB’ers. Let dus op met het oversteken van de trails. 

Meer routes in Utrecht

Affiliate

Deel deze wandeling op Pinterest

Wandelroute Austerlitz
Wandelroute Austerlitz
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!