...

De Kaapse Bossen bij Doorn liggen in het hart van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hier wandel je over brede beukenlanen of slingerende bospaadjes, langs boswallen, eikenhakhout en de Doornse kei. Bovenaan de uitkijktoren De Kaap wordt je beloond met een adembenemend uitzicht en natuurlijk geniet je van een kop koffie Chalet Helenaheuvel. Wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen neemt je in 9 kilometer mee langs al deze plekken.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen Doorn
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats De Groene Entree
Parkeren: Parkeerplaats De Groene Entree – Maarsbergseweg, Doorn*
Markering: Donkerblauwe bordjes
Hond: De hond mag (aangelijnd) mee

* Let op! Langs de Leersumseweg liggen meerdere parkeerptaasen. Jij moet de Groene Entree hebben

De Kaapse Bossen

Midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug liggen de Kaapse Bossen. Een heuvelachtig bosgebied, waar je verschillende landgoederen terug kunt vinden. Maar ook een theehuis, een uitkijktoren, schitterende beukenlanen, slingerende bospaadjes, grafheuvels en stukjes hei.  

Waar komt de naam Kaapse Bossen vandaan?

In de 18e eeuw heeft Hendrik van Swellengrebel het bosgebied bij Doorn gekocht dat we nu kennen als de Kaapse Bossen. De bomen en de omgeving deden hem denken aan de savannes in Zuid-Afrika, waardoor hij het gebied de naam Kaapse Bossen gaf. Een mooie anekdote die de geschiedenis van deze prachtige plek nog interessanter maakt!

Waar kun je parkeren voor de Kaapse Bossen?

Er zijn verschillende parkeerplaatsen rondom de Kaapse Bossen. Vanaf de meeste parkeerplaatsen starten ook wandelroutes. Verderop in dit artikel geef ik een aantal van deze routes. De parkeerplaatsen zijn: 

  • Parkeerplaats Kaapse Bossen, Leersumsestraatweg, Doorn
  • Parkeerplaats Doornse Gat, Leersumsestraatweg, Doorn
  • Parkeerplaats Hoogstraat, Leersumsestraatweg, Do0orn
  • Parkeerplaats Helenaheuvel Sint Helenalaan, Doorn
  • Parkeerplaats Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg, Doorn
wandelroute Kaapse Bossen

Wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen

Wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen is een route van Natuurmonumenten. Via donkerblauwe pijlen volg je de route vanaf parkeerplaats De Groene Entree. Na een oversteek van de Leersumsestraatweg komt de route over Landgoed Sandenburg en via het Doornse Gat, Landgoed Ruiterberg, uitkijktoren De Kaap en Chalet Helenahoeve ben je terug bij de parkeerplaats. Een wandelroute die voor 100% door het bos gaat en je alle mooie plekken van de Kaapse Bossen laat zien. 

Restanten van wat ooit was

Deze wandelroute neemt je mee over landgoederen en langs restanten van wat ooit was. Al snel wandel je langs een rijtje kleine huisjes. Deze hoorde bij de tramremise van Sandenburg. Het tramlijntje hier verbond in 1885 Doorn en Wijk bij Duurstede. In de huisjes woonde het personeel en ze deden dienst als conducteursruimte. De tram stopte te bestaan in de Tweede Wereldoorlog, toen de rails werd verwoest door een bom. Nu is er van de tramrails niet veel meer te zien. De huisjes daarentegen worden nog steeds bewoond. 

Iets verderop op de route vind je tussen het groen de restanten van een trap. Het was ooit de trap waarmee je de tennisbaan van Landgoed De Ruiterberg betrad. Hier werden ooit regelmatig wedstrijden gespeeld door de bewoners van het landgoed. Er was zelfs een tribune en een kleedkamer. Nu is alleen nog de trap over. 

wandelroute Kaapse Bossen

De Ruiterberg, achterkant en voorzijde

Landgoed De Ruiterberg zie je vanaf de voorzijde en de achterzijde tijdens wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen. Eerst krijg je een sneakpeak van de achterzijde. Je moet hiervoor heel even van de route afwijken, maar het is leuk om te zien. Ik sta zo te kijken naar het huis, dat ik vergeet om mij heen te kijken en schrik dan ook wanneer ik rechts geluid hoor. Wanneer ik mijn hoofd draai, sta ik oog in oog met een ree. Hij kijkt mij aan en ik hem. Waarschijnlijk is hij net zo geschrokken van mij, als ik van hem, want na een paar tellen oogcontact gaat hij er als een speer van door. Kris kras tussen de bomen door en uit het zicht.

Niet veel later op de route komt het poortgebouw van het landgoed in zicht. Met recht één van de hoogtepunten van de Kaapse Bossen. In 1916 werd begonnen met de aanleg van de nieuwe buitenplaats De Ruiterberg. Men begon met de bouw van het huis, het poortgebouw, een carrévormige hoeve (in de zuidoosthoek van het terrein), een jachthuisje met kleine oranjerie en een ijskelder (links van de oprijlaan). Na verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is het huis herbouwd in 1950 in Delftse-Schoolstijl. Het poortgebouw is nog zoals het ruim 100 jaar geleden werd gebouwd. (bron: utrechtsebuitenplaatsen.nl)

Uitzichttoren De Kaap

Het volgende hoogtepunt is een letterlijk hoogtepunt: De Kaap. Een vijfentwintig meter hoge uitkijktoren midden in de Kaapse Bossen. Na een stevige klim omhoog kun je vanaf het uitkijkdek bijna de hele Utrechtse Heuvelrug zien. Ik wandelde deze route tijdens de Corona-periode en de toren was toen dicht. Maar tijdens een andere wandeling door de Kaapse Bossen zag ik de zon opkomen vanaf De Kaap

wandelroute Kaapse Bossen

Chalet Helenaheuvel

Een bekende plek in de Kaapse Bossen en gelegen direct aan de wandelroute is Chalet Helenaheuvel. Het is voor mij een plek om even pauze te nemen. Ik neem plaats aan een tafeltje op het terras en kijk uit over een open veld voor me. Ik bestel een koffie verkeerd en een stuk appelgebak, met slagroom! Ik luister een beetje mee met gesprekken, die mensen om mij heen voeren en geniet van het uitzicht.

De heuvel waarop het Chalet is gebouwd dateer uit vroegere eeuwen en is genoemd naar de dochter van Hendrik van Swellengrebel, Helena. In 1932 liet de toenmalige eigenaar van de Kaapse bossen, Mr Klein, advocaat te Doorn, het Chalet bouwen als theehuis voor de wandelaars. In 1957 lieten de erven het gehele bos met Chalet Helenaheuvel na aan de Vereniging Natuurmonumenten (bron: helenaheuvel.nl).

De Stenen tafel

Na de koffiepauze pak ik wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen weer op. Het is nog maar een klein stukje terug naar de parkeerplaats, maar ik kom nog één hoogtepunt tegen: de Stenen Tafel. Het heeft geen enorme historische waarde, maar het is een geinig ding om te bekijken. De Stenen Tafel is gemaakt van een molensteen uit een Molen in Wijk bij Duurstede. In 1931 werd de steen als tafelblad gemonteerd in de Kaapse Bossen. Het werd een geliefde pauzeplek. Iets verderop staat een oude betonnen drinkbak. Deze is ooit aangelegd voor het wild. 

De laatste meters naar de parkeerplaats kom ik steeds dichter bij de N225. Het geluid van autoverkeer dringt door in het bos. Niet veel later wandel ik de parkeerplaats weer op na een fantastische kennismaking met de Kaapse Bossen. 

Wandelen door de Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen zijn een populaire plek voor wandelaars. Met kilometers aan wandelpaden is het dan ook niet gek, dat hier veel wandelroutes te vinden zijn. Een greep uit de routes:

Meer Utrechtse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute Kaapse Bossen
wandelroute Kaapse Bossen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!