...

Op 18 juni 2021 werd, in ongeveer 20 seconden, 730 hectare bosgebied bij Leersum verwoest door een valwind. Vele duizenden bomen sneuvelden, onder andere in Breeveen. De wandelroute Kort & Prachtig Stormpad neemt je mee door dit gebied en het ernaast gelegen Leersumse Veld. Een schitterende route door bos, over hei en langs water van 8 kilometer. Met het bijzondere Stormpad als hoogtepunt. 

Praktische informatie

De wandeling: Kort & Prachtig Stormpad
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Uilentoren of Parkeerplaats Leersumse Veld
Parkeren: Parkeerplaats bij Uilentoren of Parkeerplaats Leersumse Veld
Markering: GPX of routebeschrijving
Hond: De hond mag aangelijnd mee op deze route

Het Leersumse Veld & Breeveen

Op de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij Leersum, liggen het Leersumse Veld en Breeveen. De eerste is een schitterend heideveld met twee grote meren. Het is in beheer van Staatsbosbeheer en aan de rand vind je een bezoekerscentrum. Breeveen is een natuurgebied van het Utrechts Landschap en bestaat uit bos en velden. Het zit boordevol dieren, zoals bijzondere vogels en reeën. Regelmatig kun je hier ook een schaapskudde tegenkomen. 

De valwind

Op 18 juni 2021 raasde een valwind over het dorp Leersum, waarbij 730 hectare bos omver werd geblazen. 16 hectare daarvan ligt in Breeveen. In plaats van het omgewaaide bos direct op te ruimen, besloot Utrechts Landschap het te laten liggen, met als doel de natuur zelf de kans te geven om te herstellen. Een nieuwe generatie bomen en struiken krijgt nu een kans terwijl allerlei dieren een nieuw thuis vinden.

Kort & Prachtig Stormpad

Met deze wandelroute van 8 kilometer uit de Kort & Prachtig serie verkende ik een prachtig stukje Utrechtse Heuvelrug. Daarbij kwam ik niet alleen over het Leersumse Veld en door Breeveen, maar liep ik ook een kleine kilometer over het in 2023 geopende Stormpad. Ik kwam langs water, over heide en mooie bospaden. Allemaal in heerlijke herfstkleuren. 

De Kort & Prachtig serie is een reeks wandelroutes tussen 8-10 kilometer. De wandelingen gaan vooral over onverharde paden en zijn dus een soort korte Trage Tochten. Op dit moment zijn er al meer dan 140 Kort & Prachtig wandelroutes uitgezet door Marion en Fred den Hertog en gepubliceerd op Wandelzoekpagina. Bij de routes kun je kiezen voor een routebeschrijving, topografische wandelkaart en/of GPS-track.

stormpad

Leersumse Plassen en Veld

Volgens de routebeschrijving start de wandelroute vanaf de Uilentoren, maar ik besluit te starten vanaf de parkeerplaats bij het Leersumse Veld. Vanaf de parkeerplaats wandel ik langs het bezoekerscentrum over een brede laan richting de Leersumse Plassen. Over een smal pad langs het water kijk ik uit op bomen in alle kleuren van de herfst. Het Leersumse Veld is een heideveld en dus schitterend in augustus, maar heb je wel eens over de heide gewandeld in de herfst? Wanneer alles kleurt in oranje en bruin… Fantastisch!

Breeveen

Vanaf de plassen gaat de route over het veld om vervolgens het bos in te duiken. Dit is het eerste stuk van Breeveen. Hier is de valwind niet langsgekomen en staan de bomen nog rechtop. Ik kom langs de schaapskudde, over een heideveld en heel veel verschillende bospaden. Vanuit het bos kom ik uiteindelijk uit op een kleine rotonde aan de rand van een woonwijk. 

stormpad

Uitzicht vanaf de Uilentoren

Midden op die rotonde staat een uitkijktoren. Het is de uilentoren. Natuurlijk klim ik naar boven om vanaf hoogte uit te kijken over het bos. Het is een lappendeken van allerlei kleuren van geel, goud, oranje, bruin en rood. Ik heb vanaf hier uitzicht over het eerste gedeelte van Breeveen, dat nog overeind staat, maar ook over het deel dat getroffen is. Het volgende deel van de route gaat door het getroffen deel van Breeveen. Op weg naar het Stormpad.  

Geschiedenis van de toren

De toren behoorde vroeger tot landgoed Lombok. De toren werd gebouwd in 1904. Het is een vierkante stenen toren, dat eruit ziet als een mini kasteel. Via een trap langs de toren loop je omhoog, waar op de hoeken van de toren vier uilen staan. Een van de vier uilen op de toren is sinds 1966 een replica. De zoekgeraakte originele uil is echter in 2012 teruggevonden en in 2018 op een sokkel naast de toren geplaatst. (bron: Wikipedia)

stormpad

Het Stormpad

Vanaf de Uilentoren loop ik terug het bos in. Overal om mij heen zie ik de gevolgen van de valwind. Hele stukken bos liggen plat. Dikke boomstammen zijn als luciferstokjes omgeknakt. Langzaam loop ik over de bospaden, zoekend naar de start van het Stormpad. Door de route te volgen kom ik er, maar nergens in het veld staan bordjes naar de start. Maar zodra ik aan het begin van het pad sta, is het niet te missen. Een groot bord met Stormpad Breeveen siert de start.

Het Stormpad is een wandelpad van ongeveer een kilometer. Een deel daarvan is een houtenpad op 1,5 meter boven de grond. Het pad gaat dwars door het gebied en schade is zo goed te zien. Maar ook hoe de natuur na twee jaar langzaam opkrabbelt. Met dit pad heeft Utrechts Landschap een toffe manier gevonden om dat beetje extra toe te voegen aan een wandeling en tegelijk mensen te informeren. Voor mij is het Stormpad het einde van deze Kort & Prachtig route en voor ik het weet sta ik weer naast mijn auto.  

Kort & Prachtig Stormpad

Ik ben liefhebber van de Kort & Prachtig serie. Met deze wandelroutes verken ik gebieden die ik al ken en ontdek ik nieuwe bijzonderheden. Bij deze route wandelde ik voor de tweede keer over het Leersumse Veld en ging ik voor het eerst door Breeveen. De route is goed te wandelen en de hond mag je meenemen. En of je nu start vanaf de Uilentoren of het Leersumse Veld, de Kort & Prachtig Stormpad is een wandelroute voor je bucketlist.

Meer routes over vlonderpaden

Deel deze wandeling op Pinterest

stormpad
stormpad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!