...

Zanderij Maarn is een voormalige zandafgraving langs de A12. Een grote waterplas in het midden met heel veel groen eromheen. Wandelroute Kort & Prachtig Zanderij Maarn neemt je mee rondom het water, door een bijzonder stukje natuur. Om de route compleet te maken volgt er nog een rondje over de heide van landgoed Stameren. In totaal 6 langs water, door bos en over heide. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Kort & Prachtig Zanderij Maarn
Afstand: 6 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Groene Entree Zanderij Maarn
Parkeren: Parkeerplaats, Bergweg 1, Maarn
Markering: via GPX of routebeschrijving in pdf
Hond: De hond mag helaas niet mee

Zanderij Maarn

Misschien ben je er wel eens langsgereden, Zanderij Maarn. Langs de A12 richting Utrecht, vlak voor de afslag Maarn heb je uitzicht op een heuvelachtig gebied, met water en een elektriciteitsmast in het midden. Het was ooit een zandafgraving en biedt nu een indrukwekkende waterplas in het centrum, omringd door weelderig groen. In 2014 is het gebied in handen gekomen van het Utrechts Landschap. Nu is het een bijzonder natuurgebied aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug

Kort & Prachtig Zanderij Maarn

Ik kom vaak over de A12 langs de Zanderij en heb altijd al willen weten wat het was. Om het te ontdekken trok ik de wandelschoenen aan. Wandelroute Kort & Prachtig Zanderij Maarn gaat voor een deel door de voormalige zandafgraving en geeft een prachtig beeld van de natuur hier. Daarna volgt een extra rondje over de heide van landgoed Stameren om de route compleet te maken. Een 6 kilometer lange tocht langs het water, door het bos en over de heide.

Zanderij Maarn

Wandelen over Zanderij Maarn

De wandelroute naar de Zanderij Maarn start vanaf de parkeerplaats Groene Entree. Langs oude arbeidershuisjes en een fietspad wandel ik het gebied in. Het is al gelijk duidelijk dat het hier gaat om een afgraving. Eigenlijk is het een diepe kuil, waar je dus in moet lopen. Een klein stukje steil naar beneden. Al snel zijn de eerste doorkijkjes tussen het groen naar het water. Ik loop hier op een regenachtige ochtend en het is dan ook heel stil. Ik ben alleen. Over een zandpad wandel ik rondom het water. 

Zwerfkeieneiland

In het midden van de afgraving ligt een eiland. Het is het zwerfkeieneiland. Toen de Nederlandse Spoorwegen, van wie de afgraving was, in de 19e en 20e eeuw hier het zand weghaalden, kwamen zij heel veel keien tegen. Honderden kwamen er mee naar boven met het zand. Het zijn stenen die 150.000 jaar geleden in de IJstijd meekwamen met het landijs. Door dit schuivende ijs ontstonden onder andere de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. Het ijs smolt en de keien bleven achter. 

Het zwerfkeieneiland is een monument. Ruim 700 keien liggen, zijn verwerkt in een soort stervorm op het eiland, met een elektriciteitsmast in het midden. Al vraag ik mij af of die mast een onderdeel is van het monument. Ik mag het eiland helaas niet op. Het is alleen te bezichtigen met een rondleiding. Maar vanaf het toegangshek (en later het uitzichtpunt) heb ik goed zicht op de  hoeveelheid keien die hier ligt. 

Zanderij Maarn

Over de brug

Halverwege de wandelroute route door de Zanderij Maarn, steek ik het water over naar de overkant. Het eerste dat opvalt is de grote hoeveelheid leven op en in het water. Het water is helder en ik spot tientallen visjes rondom de brug. Schaatsenrijders banen zich een weg over het water. Ik sta een tijdje te starten naar en over het water. De regen is gestopt en de zon probeert een weg door de wolken te banen.

De hoge trap

Aan de overkant van het water gaat de wandelroute terug naar het beginpunt van Zanderij Maarn. De originele route gaat langs het water terug over een graspad. Na een paar meter zie ik rechts van mij een hele hoge en steile trap omhoog. Ik pak de kaart in Komoot erbij. De hoge trap leidt naar het fietspad boven de Zanderij. Over dat fietspad kom ik langs het uitzichtpunt over de Zanderij en langs het pad dat naar landgoed Stameren leidt. Ik besluit de route aan te passen en neem de trap.

Ok… die trap was een leuk idee maar op een derde heb ik er al een beetje spijt van. De trap is steil en maar liefst 173 treden hoog… Een stalen trap die vochtig is door de eerder gevallen regen. Met twee handen aan de relingen klim ik omhoog. Af en toe stoppend om op adem te komen. Boven wandel ik over het fietspad verder om bij het uitzichtpunt uit te kijken over het zwerfkeieneiland. 

Zanderij Maarn

Landgoed Stameren

Vanaf het fietspad wandel ik over een smal bospad naar landgoed Stameren. Voor mij ligt een fantastisch uitgestrekt heideveld. Deze wandelroute heet dan Zanderij Maarn, maar de helft van de route gaat over dit landgoed. Landgoed Stameren ligt op een van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug. Wandelroute Kort & Prachtig Zanderij Maarn gaat in een lus over de heide.

Heidevelden in bloei

Zodra ik het heideveld op loop vanuit het bos, straalt de zon flink. Het is een warme zomerzon die de paarse heide in de spotlight zet. De route gaat eerst rechts langs het heideveld om daarna een bocht van 180 graden te nemen en over de heide verder te gaan. Er staan oude eikenbomen verspreid over de heide. Zoemende bijen en fladderende vlinders komen ‘naar buiten’ nu de regenwolken wegtrekken.

Aan het einde van het heideveld trekt de wandelroute over een aantal bospaden, via de arbeidershuisjes terug naar de parkeerplaats.

Zanderij Maarn

Wandelroute Kort & Prachtig Zanderij Maarn

Een wandelroute met twee gezichten: de Zanderij en het landgoed. Twee compleet verschillende sferen en landschappen. De ene aan de A12 met continu geluid van de snelweg. De andere in stilte met alleen het geluid van een klagende buizerd. De Zanderij is een gebied waar je een keer geweest wilt zijn. Het is bijzonder en dat geluid van de snelweg, dat hoorde ik al snel niet meer. Landgoed Stameren is een leuke plek om te wandelen. In augustus over de heide is nooit een slecht idee natuurlijk 😉

Andere wandelroutes in de buurt van Maarn

Maarn ligt aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Een fantastisch gebied met honderden kilometers aan wandelpaden. Of je nu wilt genieten van een boswandeling of op de heide. Je kunt er struinen over landgoederen en zandvlakten. Hieronder een aantal van de wandelroutes die ik maakte over de Utrechtse Heuvelrug:

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

Zanderij Maarn
Zanderij Maarn
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!