...

Het Leersumse Veld op de Utrechtse Heuvelrug is onderdeel van Boswachterij Leersum. Het Veld bestaat uit heidevelden, vennen en plassen. Aan de rand van het Leersumse Veld vind je Breeveen, een bosgebied van het Utrechts Landschap. Deze wandelroute van 5 kilometer gaat over het Leersumse Veld, door een klein stukje Breeveen en langs de Leersumse Plassen. Een route over het stilste stukje Nederland.

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Leersumse Veld
Afstand: 5,2 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Leersumse Veld
Parkeren: Maarsbergseweg 18a
Markering: Komoot app
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Het Leersumse Veld

Op de Utrechtse Heuvelrug, vlakbij Leersum, ligt het Leersumse Veld. Men noemt dit het stilste stukje van Nederland. Door het smeltwater uit de IJstijd ontstond een laag gebied in Boswachterij Leersum. Door ontbossing en overbeweiding verarmde de grond en veranderde het gebied in stuifzand en heide en uiteindelijk ook veen. In de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof, wat leidde tot de Leersumse plassen. 

Wandelroute Leersumse Veld

De wandelroute die ik wandel is een combinatie tussen een route van Staatsbosbeheer over het Leersumse Veld en een route van Utrechts Landschap door Breeveen. Doordat een deel van de routes niet te bewandelen is, wanneer ik er ben, vanwege het broedseizoen, heb ik de routes aan elkaar geknoopt. Vanaf de parkeerplaats Leersumse Veld, bij de Veldschuur van Staatsbosbeheer, gaat de route door een klaphekje en een veld over. Via een klein stukje Breeveen, komt de route terug op het veld en uiteindelijk bij de Leersumse Plassen. Langs de plassen wandelt de route terug naar parkeerplaats Leersumse Veld.

Wandelen Leersumse Veld

Start van de route

Ik wandel deze route aan het einde van mei op een zonnige dag. Wanneer ik de auto parkeer is het net na zonsopkomst. Er hangt nog een gouden gloed over het veld en het is stil. Door een klaphekje kom ik op een uiterste puntje van het Leersumse Veld. Langs de rand van het veld gaat de route terwijl de zon een beetje hoger kruipt. Het is pure magie zoals de zonnestralen hun weg zoeken en de vogels hun hoogste lied zingen.

Een stukje Breeveen

Breeveen is een natuurgebied van het Utrechts Landschap. Het ligt tegen het Leersumse Veld aan en ik wandel door het bos langs een fietspad. Breeveen is vooral bekend geworden door de valwind die in 2020 over Leersum trok. In een paar seconden werden hele stukken bos met de grond gelijk gemaakt. Zonde, maar het heeft ook iets positiefs. In die paar seconden ontstond een open gebied waar natuurbeheerders al lange tijd naar streefden. Drie jaar later staat de nieuwe generatie bomen en struiken nu in de startblokken. Berk, wilde lijsterbes en grove den schieten de grond uit. Reeën, dassen, vossen, vogels en talloze insecten vinden een plek in het natuurgebied.

Ik kronkel door het bos met zicht op het veld. Diep in het bos ben ik niet. En dan ineens schiet er voor mij een grote reebok tussen de bomen door. Geen moment staat hij stil. Met hoge sprongen over struiken en stammen is hij binnen no time verdwenen tussen de bomen. Met een grote glimlach loop ik door. 

Wandelen Leersumse Veld

Over het veld

Vanuit het bos kom ik uit op het veld. Verschillende paden zijn afgezet vanwege het broedseizoen, maar de paden die ik wil bewandelen zijn gelukkig bereikbaar. Via zandwegen tussen de heide komt de wandelroute midden op het Leersumse Veld uit. Bij een heerlijk bankje met uitzicht richting de plassen. De wind staat mijn kant op en ik hoor het eerste kikkergekwaak al vanuit de plassen opstijgen. 

Op het bankje neem ik even pauze. Ik eet een boterham en geniet van de warme thee uit mijn thermosfles. Dit is waar ik de eerste wandelaars en fotografen tegenkom. Na mijn ontbijt is het tijd om door te wandelen. Over de heide kom ik langs kleine vennen en uiteindelijk bij de Leersumse Plassen.

Leersumse Plassen

De Leersumse Plassen zijn verschillende uitgestrekte plassen aan de rand van het Leersumse Veld. Vanaf het moment dat ik hier aankom, schuift de zon weer achter de wolken vandaan en gaat niet meer weg. Het wandelpad volgt de oever van het water en het geluid van de kikkers is bijna oorverdovend. Honderden groene beestjes liggen langs de randen van het water naar elkaar te roepen. “Ik ben hier, waar ben jij?”, lijken ze elkaar te vragen. 

Het pad neemt mij mee langs de mooiste plekjes rond de plassen. Op andere paden zie ik mensen wandelen, maar hier… helemaal niemand. Ik ben hier alleen met de kikkers. Aan het einde van de plassen komt de wandelroute op een breed pad dat rondom het Leersumse Veld loopt. Dit brede pad brengt mij terug naar de Veldschuur. Hier zoek ik een plekje in de zon aan de picknicktafel en geniet nog een half uurtje van de zon op mijn snoet. Ik voer broodkruimels aan vinkjes en roodborstjes. En ik geniet van twee hoofdstukken in mijn boek. 

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

Wandelen Leersumse Veld
Wandelen Leersumse Veld
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!