...

De Kaapse Bossen liggen op de Utrechtse Heuvelrug. Een route van 8 kilometer, via Komoot, gaat vanaf de parkeerplaats aan de Groene Entree, langs uitkijktoren De Kaap naar het noorden van de bossen. Hier liggen de landgoederen Huis te Maarn en Zonheuvel. Een mooie komootroute die net even wat anders laat zien van de Kaapse Bossen, dan de gemarkeerde routes in het gebied. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Kaapse Bossen

Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen
Parkeren: Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen, Leersumsestraatweg, Doorn*
Markering: Komootapp
Hond: De hond mag (aangelijnd) mee

* Let op! Langs de Leersumseweg liggen meerdere parkeerplaatsen. Jij moet de Groene Entree hebben.

De Kaapse Bossen

In het hart van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bevinden zich de Kaapse Bossen, een bosrijk en heuvelachtig gebied met diverse landgoederen, een theehuis, een uitkijktoren, prachtige beukenlanen, kronkelende bospaden, grafheuvels en stukken heide. 

In de 18e eeuw heeft Hendrik van Swellengrebel het bosgebied bij Doorn gekocht dat we nu kennen als de Kaapse Bossen. De bomen en de omgeving deden hem denken aan de savannes in Zuid-Afrika, waardoor hij het gebied de naam Kaapse Bossen gaf. Een mooie anekdote die de geschiedenis van deze prachtige plek nog interessanter maakt!

Komootroute Kaapse Bossen

Ze behoren tot de mooiste bossen van Nederland: de Kaapse Bossen. Natuurmonumenten heeft verschillende wandelroutes door deze bossen, zoals de Hoogtepuntenroute. Die routes ken ik allemaal al en dus is het tijd om een eigen route uit te zetten: Komootroute Kaapse Bossen. De wandelroute gaat vanaf de Groene Entree op weg naar de uitkijktoren De Kaap. Vanaf daar kronkelt de komootroute naar het noorden van de Kaapse Bossen. Hier worden twee landgoederen bezocht om uiteindelijk via Chalet Helenahoeve terug naar de parkeerplaats te gaan.

Ik wandel de route met zonsopkomst. Ik wil op die toren staan en de zon boven de boomtoppen uit zien komen. Het is dus nog voor zonsopkomst wanneer ik de auto parkeer en het bos inwandel.

Komootroute Kaapse Bossen

De Kaap

De Kaap is een uitkijktoren van vijfentwintig meter hoog gelegen in het hart van de Kaapse Bossen. Na een stevig klim omhoog, biedt het uitkijkdek een bijna panoramisch uitzicht over de hele Utrechtse Heuvelrug. Vanuit het oosten zie je de Amerongse Berg, terwijl de Domtoren van Utrecht zich in het westen bevindt. Bij helder weer kun je zelfs de Rijn in het zuiden zien die als een glinsterend lint door de weilanden stroomt.

Ik sta boven de boomtoppen en mijn ogen dwalen over de boomtoppen. De zon kleurt de bladeren langzaam goud. Vogeltjes worden wakker. Oh wat is dit genieten. Dit zijn van die momenten, die niemand mij meer af kan pakken. Dit is het vroege opstaan en de klim omhoog meer dan waard. 

Komootroute Kaapse Bossen, weg van de drukte

De Kaapse Bossen zijn populaire bossen. Op een mooie dag in het weekend kan het hier super druk zijn. Vooral op de wandelroutes van Natuurmonumenten die gemarkeerd zijn. Het voordeel van deze Komootroute is dat deze door de rustigere delen van de bossen loopt. 

Wanneer ik de toren verlaat, sla ik een smal pad in aan de rechterkant van de toren. Terwijl ik rustig doorloop en de drukte rond de toren achter mij laat, neemt de rust het over. 

Komootroute Kaapse Bossen

Landgoed Huis te Maarn

Via smalle paden kom ik uit op Landgoed Huis te Maarn. Landgoed Huis te Maarn is in de periode 1906 tot 1920 ontstaan door grondaankopen van de overgrootouders van de huidige eigenaren, het echtpaar mr. B.W. Blijdenstein en mevrouw A.G. Blijdenstein-van Heek uit Amsterdam. In 1915 werd begonnen met de bouw van het neoclassicistische landhuis, ontworpen door architect J. Stuyt (bron: landgoedmaarsbergen.nl).

Ik wandel over een breed pad dat deels langs het grasveld voor het huis loopt. Om mij heen schattige schaapjes, fluitende vogels, uitgestrekte grasvelden en een prachtig wit landhuis in de verte. De sfeer hier is heel anders dan in het dichte bos en ik geniet van de afwisseling.

Landgoed Zonheuvel

Zigzaggend door het bos gaat de Komootroute verder door de Kaapse Bossen in. Dit deel van de bossen is rustig en voor veel mensen nog niet bekend. Over kleine heuvels komt de route uit bij Landgoed Zonheuvel. Het landhuis is momenteel in gebruik als hotel en conferentiecentrum en is onderdeel van Stichting SBI. Na een korte ronde over het landgoed gaat de route terug de Kaapse Bossen weer in. 

Chalet Helenaheuvel

Vanaf de landgoederen gaat de Komootroute terug door de Kaapse Bossen. Een bekende plek gelegen aan de wandelroute is Chalet Helenaheuvel. Hier houd ik altijd even pauze. Zo ook vandaag. Vanaf het terras geniet ik van de kinderen die spelen op de kleine zandvlakte naast het chalet. Wanneer het tijd is om te gaan, wandel ik het bos weer in. Na een klein kwartiertje zit de Komootroute erop en komt de route uit op de parkeerplaats. 

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

Kaapse Bossen
Komootroute Kaapse Bossen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!