...

De Utrechtse Heuvelrug, een natuurgebied aan de rand van de Randstad. Tussen Amsterdam en Utrecht & Amersfoort en Wageningen. 20.000 Hectare aaneengesloten bossen en heidevelden, vol met de mooiste wandelpaden. Het Zuidelijkste deel van de Utrechtse Heuvelrug is het Nationaal Park, dat toepasselijk (of verwarrend) ook Utrechtse Heuvelrug heet.

De Utrechtse Heuvelrug voor wandelaars

De Utrechtse Heuvelrug ontstond tijdens het Saalien (de laatste IJstijd), ongeveer 150.000 jaar geleden, net als de Sallandse Heuvelrug en de Veluwe. Het gebied heeft een gevarieerd landschap van bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Een deel van de Utrechtse Heuvelrug is een Nationaal Park.

De regio is niet alleen bekend vanwege de natuur, maar ook vanwege historische plekken als de Grebbeberg en de Pyramide van Austerlitz. Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug garandeert je dan ook van een flinke dosis natuur en cultuur.

Waar ligt de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug strekt zich uit door de provincie Utrecht en deels door Noord-Holland. Langs deze heuvelrug liggen diverse gemeenten, waaronder Zeist, Driebergen-Rijsenburg, Doorn, Woudenberg, en Rhenen. Het gebied staat bekend om zijn prachtige omgeving, met bossen, heidevelden, landgoederen en kilometers aan wandel- en fietspaden.

Wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug?

In dit artikel deel ik diverse wandelpaden over de Utrechtse Heuvelrug rondom eerder genoemde gemeenten. Ontdek leuke routes en geniet van de mooie natuur en cultuur terwijl je over de Utrechtse Heuvelrug wandelt. Deze wandelpaden variëren in lengte en locatie.

Regio Driebergen – Zeist

wandelingen utrechtse heuvelrug

In de regio Driebergen liggen onder andere de natuurgebieden Bornia en Heidestein. Wandelpaden in dit deel van de Utrechtse Heuvelrug nemen je mee door bossen, over zandverstuivingen en heidevelden, maar ook langs oude bouwwerken, een schaapskooi en heel veel leuke plekjes om te pauzeren. Je kunt zelfs een wandeling combineren met een bezoek aan het leuke centrum van Driebergen.

Regio Leersum & Amerongen

In de omgeving van Leersum en Amerongen liggen prachtige natuurgebieden, perfect voor wandelavonturen. Het gaat hier vooral om landgoederen, zoals de eeuwenoude Amerongse Bossen en Kasteel Amerongen, Landgoed Zuylestein met haar bosvarkens en moestuin en bospaden van Landgoed Maarsbergen.

wandelingen utrechtse heuvelrug

Regio Doorn & Maarn

wandelingen utrechtse heuvelrug

Wandelroutes in deze regio zijn een mix van rustige bospaden en open terreinen. De Kaapse Bossen staan garant voor uren dwalen en genieten, met de uitkijktoren als letterlijk hoogtepunt. Vanuit Maarn wandel je zo de bossen in of je geniet van de heidevelden van Landgoed Stameren of de oude Zanderij. Ook dit deel van de Utrechtse Heuvelrug kent veel wandelingen

7x utrechtse heuvelrug

7x wandelen Utrechtse Heuvelrug

Download gratis dit ebook met mijn 7 favoriete wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug.

Wanneer je deze routes download, ontvang je mijn maandelijkse nieuwsbrief. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

Regio Austerlitz, Leusden & Woudenberg

De Utrechtse Heuvelrug kent veel bijzondere plekken. Eén van die plekken is wel de Pyramide van Austerlitz. Een bouwwerk van een met gras beklede pyramide en daarop een stenen obelisk. Het monument stamt uit 1805. Ook het grootste familielandgoed van Nederland ligt in deze regio: Landgoed Den Treek Henschoten. Hier vind je uitgestrekte zandvlakten, heidevelden en bossen. 

wandelingen utrechtse heuvelrug

Regio Soest

wandelingen utrechtse heuvelrug

Wie kent ze niet, de Soesterduinen. Zandvlakten tot waar je kunt kijken. Maar de omgeving kent nog zoveel meer mooie plekken. Uitgestrekte heidevelden en slingerende paadjes. Langs vennen en kleine watertjes. 

Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Ontdek het prachtige Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug door het hele jaar heen! Of je nu de voorkeur geeft aan een zonnige lentedag, een warme zomermiddag, een kleurrijke herfstwandeling of een winterse tocht, de Heuvelrug verwelkomt wandelaars in alle seizoenen. Geniet van de diversiteit van loof- en dennenbossen, bewonder adembenemende zandverstuivingen en verken uitgestrekte heidevelden te voet. Volg de populaire klompenpaden of bezoek de talloze kastelen en buitenplaatsen die de regio te bieden heeft. De Utrechtse Heuvelrug is een inspirerend wandelparadijs met verhalen die voor het oprapen liggen. Dus trek je wandelschoenen aan en laat je betoveren door de prachtige natuur en rijke geschiedenis van dit betoverende gebied!

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelingen utrechtse heuvelrug
wandelingen utrechtse heuvelrug
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!