...

De omgeving van Soest op de Utrechtse Heuvelrug bestaat uit schitterende natuur. De Trage Tocht Soest neemt je mee langs deze natuur vol afwisseling. Van de zandvlakten van de Soesterduinen naar de lanen van Landgoed De Paltz. Van zand en hei naar naald- en loofbossen. Om elke hoek een ander landschap.

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Soest
Afstand: 14 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: restaurant De Korte Duinen
Parkeren:  Parkeerplaats De Korte Duinen, Birkstraat 108, 3768 HL Soest
Markering: Routebeschrijving en GPX bestand

Wandelen rondom Soest

In de gemeente Soest is het heerlijk wandelen. Het meest bekend is de omgeving waarschijnlijk door Paleis Soestdijk en de zandverstuivingen, de Soesterduinen. Naast deze bekende plekken zijn er ook heel wat minder bekende plekken om te wandelen, zoals Landgoed De Paltz, Vliegbasis Soesterberg (ja daar kun je overheen wandelen) en de bossen van Hooge en Lage Vuursche

Trage Tocht Soest

Trage Tocht Soest gaat langs de rand van de Utrechtse Heuvelrug over zandduinen en door bossen. De afwisseling tussen het bikkelen door het zand en de schitterende boslanen van onder andere Landgoed De Paltz maken deze Trage Tocht een verademing om te wandelen. Voor 90% over onverharde paden kom je langs heidevelden, ga over de duinen en schitterende bospaden, waar elfen niet zouden misstaan. 

De Trage Tocht start officieel bij Parkeerplaats de Korte Duinen, ik heb er echter voor gekozen de route een klein stukje te verleggen en te starten bij Parkeerplaats Zonnegloren. De Tocht kun je ook starten vanaf Landgoed De Paltz aan de Verlengde Paltzerweg. 

trage tocht soest

Soesterduinen

De Soesterduinen zijn een zandverstuivingsgebied dat al zo’n 10 eeuwen geleden werd genoemd in geschriften. Zoals bijna elke zandverstuiving in Nederland is ook deze ontstaan door extreme houtkap en intensieve akkerbouw. Het zand kreeg de vrije hand en twee grote vlaktes ontstonden. Hier en daar staat nog een groepje naaldbomen en groeit wat hei, maar voornamelijk is het zand.

De Korte Duinen

Vanaf de parkeerplaats wandel ik door het bos richting de Korte Duinen. Het is één van de twee zandverstuivingen van de Soesterduinen. Iets verderop liggen de Lange Duinen en daar komt Trage Tocht Soest aan het einde overheen. De Korte Duinen zijn een smal en kort gebied tussen de bossen. De bossen zijn deels aangeplant in de tijd dat men zich realiseerde dat we niet heel Nederland konden laten verzanden. 

Over wandelpaden langs de rand van de zandvlakten loopt de Trage Tocht van de ene naar de andere zijde. Het is nog rustig op de zandvlakten. Een enkele wandelaar met hond zie ik in de verte, maar verder ben ik alleen. Vanaf de zandvlakte, doorkruis ik een klein heideveld en kom ik uit bij een fietstunneltje onder het spoor door.

Tussen water en defensie

In bijna elke Trage Tocht zit een klein deel dat iets minder leuk is. Vaak gaat het om een stukje dat twee gebieden aan elkaar verbindt. Bij de Trage Tocht Soest is dat het fietspad tussen het waterwingebied van Vitens en het militair oefenterrein De Vlasakkers. Gedurende 1,5 kilometer gaat de route over het betonnen fietspad. Het is niet het leukste en mooiste deel van de route maar ook zeker niet verschrikkelijk. Zowel het waterwingebied als het oefenterrein zijn mooie bosgebieden en er is dan ook vanalles te zien langs het fietspad. 

Voormalig oefenterrein De Stompert

Vanaf het fietspad loop je een voormalig Militair oefenterrein op, De Stompert. Het is een gebied met best wat hoogteverschillen en de wandelpaden gaan dan ook op en neer. De heuvels zijn ontstaan in de ijstijden door de gletsjers, net als de rest van de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. Het gebied bestaat loof- en naaldbomen, smalle donkere paden en brede lichte lanen. Oude met mos begroeide bomen wijzen je er de weg, zoals ze dit al honderden jaren doen.   

trage tocht soest

Landgoed De Paltz

Klein maar fijn zeggen ze wel eens. Dat is nou de perfecte omschrijving van Landgoed De Paltz. Een klein landgoed naast Vliegbasis Soesterberg. De Trage Tocht Soest gaat over het parkgedeelte van het landgoed. Over de brede laan, door donkere bospercelen en langs de Paltz Vallei. Ik ben eerder op dit landgoed geweest voor een korte route van 4,5 kilometer van het Utrechts Landschap. Ik wist dus al dat ik van dit gedeelte van de tocht sowieso zou gaan genieten. 

In een van de donkere bospercelen zie ik beweging tussen de bomen en spot ik twee reeën die rustig staan te eten. Een tijdje blijf ik staan kijken, tot ze de wind hun kant op staat en ze mij ruiken. Een goed moment om allemaal onze eigen weg te gaan. Uiteindelijk kom je uit aan de voet van een heuvel en kijk je een soort van vallei door. Links achter het hek ligt Vliegbasis Soesterberg en het Nationaal Militair Museum

De Lange Duinen

Vanaf het landgoed gaat de Trage Tocht Soest een klein stukje over een asfaltweg om over de spoorbaan weer in het bos uit te komen. Het is het bos dat leidt naar de Lange Duinen van de Soesterduinen. Ik passeer een bunker uit de wereldoorlogen en kom uit aan de rand van de zandvlakten. De Trage Tocht gaat dwars door het zand. Het is bikkelen, maar ook heerlijk te wandelen met zo’n weids uitzicht. Aan de andere kant van het zand komt de route uit in het trimbos en uiteindelijk terug bij de start.

Trage Tocht Soest

Een schitterende route van 14 kilometer die je de mooie natuur laat zien tussen Soest en Amersfoort. De afwisseling tussen zand en bos, maar ook tussen de soorten bos is groot en de route is dan ook verre van eentonig. Het schitterende landgoed De Paltz is het kersje op de taart. Langs de route liggen verschillende horecapunten, zoals Restaurant ‘t Hoogt en  Restaurant de Korte Duinen. Hier kun je terecht voor een kop koffie of lunch. 

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

trage tocht soest
trage tocht soest
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!