...

De Grebbeberg en Laarsenberg zijn prachtige gebieden op de Utrechtse Heuvelrug en absoluut een bezoek waard. Met de Kort & Prachtig Grebbeberg bezoek ik beide ‘bergen’. De wandeling van 7,5 kilometer levert prachtige uitzichten en kilometers over bospaden vol historie. De wandeling sloot ik af met een bezoek aan Militair Ereveld Grebbeberg. Indrukwekkend, elke keer als ik er ben. 

Praktische informatie

De wandeling: Kort & Prachtig Grebbeberg
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Militair Ereveld Grebbeberg
Parkeren: Parkeerplaats Grebbeweg 123, Rhenen
Markering: GPX of routebeschrijving
Hond: De hond mag alleen mee over de Laarsenberg. De Grebbeberg is verboden voor honden. 

Grebbeberg & Laarsenberg

Van de twee bergen is de Grebbeberg de bekendere. Het was hier waar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de Slag om de Grebbeberg plaatsvond. Ik kom hier graag. Niet alleen vanwege de fantastische uitzichten over de Blauwe Kamer en de bijzondere historie, maar vooral vanwege de sfeer die hier hangt. Oude eiken, begroeid met mos, varens en de ruines maken het voor mij bijna magisch. 

De Laarsenberg is voor mij nieuw. Ik kende het nog niet voordat ik Kort & Prachtig Grebbeberg wandelde. De verschillende bospaden en wandelpaden langs uitgestrekte velden, maken het een afwisselende route. 

Kort & Prachtig Grebbeberg

De Kort & Prachtig Grebbeberg is 8 kilometer en loopt over de Laarsenberg en de Grebbeberg. De route start bij de parkeerplaats van het Militair Ereveld Grebbeberg en kan in twee richtingen gewandeld worden. Ik heb ervoor gekozen om te starten met de Grebbeberg en daarna de Laarsenberg te verkennen. Mijn wandelavonturen zijn voornamelijk in de ochtend en de zon komt op aan de kant van de Grebbeberg. De route gaat over onverharde paden. Het deel over de Grebbeberg is niet toegankelijk voor honden.

De Kort & Prachtig reeks is een serie wandelroutes met een lengte van 8-10 kilometer. Deze tochten leiden hoofdzakelijk langs onverharde paden en vertonen gelijkenis met korte Trage Tochten. Op dit moment van schrijven zijn er meer dan 140 Kort & Prachtig wandelroutes gepubliceerd op Wandelzoekpagina. Bij deze routes heb je de mogelijkheid om te kiezen uit een routebeschrijving, een topografische wandelkaart en/of een GPS-track.

Kort & Prachtig Grebbeberg

Historische paden

De Grebbeberg is vooral bekend uit de Tweede Wereldoorlog. Elke keer wanneer ik hier wandel, bekruipt mij een gevoel van dankbaarheid. Zoveel jonge mannen die op deze plek zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog. De link met dit verleden kun je ook niet vergeten, aangezien de route start naast de militaire begraafplaats, waar de meeste van deze jonge mannen liggen begraven. 

Mijn wandelavontuur start vanaf de parkeerplaats op een zonnige zaterdagochtend in de herfst. Een fantastisch moment om hier te wandelen. Het eerste uur wandel ik heel langzaam over de Grebbeberg. Ik geniet van zonnestralen die zich een weg banen tussen de takken door. Oude eikenbomen die kronkelig groeien, vol met mos op hun stammen. Van de fladderende bladeren op weg naar de grond en de verschillende ruïnes, uit tijden ver voor de Tweede Wereldoorlog.  

Uitzicht over de Nederrijn en de Blauwe Kamer

Vanaf de wandelpaden door het bos komt de route uit bij een uitzichtpunt over het rivierenlandschap en de Blauwe Kamer. De Blauwe Kamer is een waterrijk natuurgebied, waar vooral veel vogels leven en grote grazers. Het geluid van loeiende runderen schalt deze ochtend over de berg. Vanaf het uitzichtpunt heb ik prachtig uitzicht over het landschap voor mij, de zonsopkomst en de Nederrijn. Dit is één van de dingen die de Grebbeberg zo bijzonder maken. 

Kort & Prachtig Grebbeberg

Koningstafel en de boswachterswoning

Naast het uitkijkpunt ligt een groen grasveld met een ronde bank. Tussen de struiken door kun je hier ook schitterende uitkijken over de Blauwe Kamer. In november 2021 stond ik hier op een mistige ochtend en een prachtige zonsopkomst. Dit is de Koningstafel, een plek waar voormalige vorsten graag kwamen. Volgens de verhalen keken vroegere koningen vanaf deze plek uit over het omliggende land en zouden hier jachtfeesten hebben gehouden. Rond het veld van de Koningstafel zijn restanten van een walburg en de ruïne van de boswachterswoning te zien. Vooral de boswachterswoning is een bijzonder bouwwerk tussen de bomen. 

Kort & Prachtig Grebbeberg gaat over de Koningstafel, voor de boswachterswoning langs en over nog meer prachtige bospaden. In de herfst kleurt het hier geel en goud. En helemaal op een ochtend dat de zon schijnt. Ik passeer verschillende stalen trappen. Via die trappen kun je de berg af en onderaan de Grebbeberg verder wandelen. Ik deed dit in 2021. De Kort & Prachtig route van vandaag gaat niet naar beneden maar naar de overzijde van de weg. Naar de Laarsenberg. 

Bossen van de Laarsenberg

De Laarsenberg is voor veel mensen nog niet zo bekend. Eigenlijk ten onrechte, want het is een schitterend bosgebied. En fijn voor hondeneigenaren, het is een gebied waar je viervoeter grotendeels los mag. De route over de Laarsenberg start door een stuk bos. Het zijn vooral loofbossen waar ik doorheen loop. Ik kom veel mensen met honden tegen en wordt regelmatig enthousiast door de viervoeters gedag gezegd. Uiteindelijk komt Kort & Prachtig Grebbeberg uit op akkervelden. 

Kort & Prachtig Grebbeberg

Akkers en uitzichten over het rivierenland

Op de Laarsenberg, aan de kant het verste weg van de Grebbeberg, liggen historische akkers. Al in de middeleeuwen lagen op deze hellingen akkers. Nu zijn de meeste in bezit van het Utrechts Landschap en wordt hier op ecologische wijze graan geteeld. Het moment dat ik er ben, is er niets van te zien, aangezien de herfstregen de akkers vooral tot moerassen heeft gemaakt. 

Op dit punt zorgt Kort & Prachtig Grebbeberg weer voor schitterende uitzichten. Deze kant van de Laarsenberg geeft prachtige vergezichten over Rhenen en de Gelderse Vallei, tot voorbij Veenendaal. Het is een heel ander soort uitzicht als vanaf de Grebbeberg, maar die afwisseling maakt deze route juist zo leuk. Vanaf de akkers duik ik de bospaden weer in om uit te komen bij het Militair Ereveld. 

Militair Ereveld Grebbeberg

Wanneer ik op de Grebbeberg ben, breng ik een bezoek aan het Militair Ereveld. Tussen 10 en 14 mei stierven meer dan 400 Nederlandse mannen op en rond de Grebbeberg. Velen rond de 20 jaar. Zij liggen begraven op dit Militair Ereveld. Ik wandel langzaam tussen de rijen graven door, lees veel van de grafstenen en sta bij sommige wat langer stil. Daarna stap ik in de auto terug naar huis. Blij voor de vrijheid die ik heb. 

Kort & Prachtig Grebbeberg

Deze wandelroute is niet alleen een route met prachtige uitzichten, maar vooral een route over historische paden. De geschiedenis van dit gebied voel ik nog steeds met elke stap in dit gebied. Het is een wandelroute waarbij natuur en historie dicht bij elkaar liggen. Wat mij betreft een perfecte combinatie. De wandelpaden zijn goed te wandelen en ondanks dat het hier gaat op ‘bergen’ is er niet heel veel klimwerk

Meer Kort & Prachtig routes

Deel deze wandeling op Pinterest

Kort & Prachtig Grebbeberg
Kort & Prachtig Grebbeberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!