...

Het Amerongse Bos ligt op de Utrechtse Heuvelrug. Het is één van de oudste bossen van Nederland en de Amerongse Berg is het hoogste punt van de Heuvelrug. Kort & Prachtig Amerongse Bos gaat over schitterende bospaden. Via loofbossen naar naaldbossen en hier en daar een pittige klim. Deze wandelroute van 9 kilometer is een goede manier voor het verkennen van die eeuwenoude bos.

Praktische informatie

De wandeling: Kort & Prachtig Amerongse Bos
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: TOP Amerongen
Parkeren: Burgwal 6, 3958 ER, Amerongen
Markering: Routebeschrijving of GPX-bestand
Hond: De hond mag aangelijnd mee

Amerongse Bos

Het Amerongse Bos, gelegen op de 69 meter hoge Amerongse Berg, is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug en ook het hoogste punt van dit natuurgebied. In de 18e eeuw werden hier de eerste bossen van de Utrechtse Heuvelrug aangelegd door de bewoners van Kasteel Amerongen. Een wandeling door het Amerongse Bos is dan ook een wandeling door de geschiedenis. Je bent in ieder geval niet de eerste die zijn of haar voetstappen hier achterlaat.

Kort & Prachtig Amerongse Bos

De Kort & Prachtig Amerongse Bos is een heerlijke boswandeling. In welk seizoen je deze route ook wandelt, je kijkt je ogen uit. Het bos zit vol met eekhoorns, vogels en reeën. Tijdens mijn wandeling kom ik twee eekhoorns tegen en schiet er een ree weg tussen de bomen. Tijdens deze 9 kilometer lange wandeling moet je hier en daar een stukje klimmen tegen de Amerongse Berg op. Halverwege de route gaat de route vlak langs Mas Montagne. Een heerlijk restaurant voor een kop koffie, lunch of borrel.

Kort & prachtig Amerongse Bos

Tabaksschuur Amerongen

Vlak na de start van de wandelroute passeer ik bezoekerscentrum Tabaksschuur van het Utrechts Landschap. Het bezoekerscentrum staat aan de voet van de Amerongse Berg en kijkt uit over de Nederrijn. Daar waar de hoge Utrechtse Heuvelrug en het lage rivierenlandschap elkaar tegenkomen. In het bezoekerscentrum zit een kleine winkel en er is ruimte voor koffie en thee. Maar natuurlijk zijn er ook vrijwilligers die je alles kunnen vertellen over Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Aan de start van mijn Kort & Prachtig Amerongse Bos is het bezoekerscentrum nog gesloten. Er zit niets anders op dan doorlopen het bos in. 

Over de bospaden

Bijna de hele route gaat over schitterende bospaden en je wandelt dus voornamelijk over onverharde paden. Via brede lanen en smalle kronkelweggetjes. Soms door een licht stuk van loofbomen en andere momenten door het donker van naaldbomen. Ondanks dat het midden op een zaterdagochtend is, vind ik het rustig in het bos. Ik geniet van de zon die zich af en toe laat zien en dwaal over de paden. 

Kort & prachtig Amerongse Bos

De Eenzame Eik en het Sterrenbos

Eén van de bijzondere plekken waar de route langs komt is de Eenzame Eik in het centrum van het Sterrenbos. Het Sterrenbos werd rond 1790 aangelegd en heeft de vorm van een wagenwiel. De eik die in het midden op de heuveltop staat is rond diezelfde tijd aangelegd. Rondom de eik staan een aantal wandelbankjes in een cirkel. De bankjes geven uitzicht over de acht lanen die bij de Eenzame eik uitkomen.

Vanaf de Eenzame Eik gaat Kort & Prachtig Amerongse Bos langs een oude leemkuil en via verschillende bospaden terug naar de parkeerplaats. Het bezoekerscentrum is ondertussen open en ik neem een kort kijkje in het winkeltje voordat ik terug naar huis rijd.

Kort & Prachtig Amerongse Bos

Net als alle andere Kort & Prachtig routes, heb ik ook genoten van deze route. Het is een echte boswandeling langs de mooiste en bekende plekken van het Amerongse Bos. Sommige wandelpaden heb ik eerder al een keer gewandeld, maar ik ontdekte ook weer nieuwe paden. Met deze route zul je wel weten dat je wandelt op een berg. Je zult hier en daar een stukje moeten klimmen. 

Meer in de Kort & Prachtig serie

De serie Kort en Prachtig bestaat uit rondwandelingen in de provincie Utrecht met een lengte van rond de 8 kilometer. De wandelingen voeren merendeels over onverharde paden. Het zijn een soort korte Trage Tochten. Op dit moment zijn er al meer dan 140 Kort & Prachtig wandelroutes uitgezet door Marion en Fred den Hertog en gepubliceerd op Wandelzoekpagina. De routes zijn voorzien van routebeschrijving, topografische wandelkaart en GPS-track.

Ik liep al een aantal van de Kort & Prachtig serie en er staan er nog veel meer in de planning:

Meer routes op de Utrechtse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

Kort & prachtig Amerongse Bos
Kort & prachtig Amerongse Bos
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!