...

Voor dit wandelavontuur reis ik af naar Bilthoven, naar Landgoed Beerschoten en het Panbos. Met de Trage Tocht Bilthoven verken ik de gebieden in 10 kilometer. Door bossen, over heide en langs boerenland. Een rustige tocht over bijna 100% onverharde paden en met leuke bezienswaardigheden.

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Bilthoven
Afstand: 12 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Station Bilthoven
Markering: Routebeschrijving en GPX bestand
Honden: Aangelijnd toegestaan. Deels losloopgebied

Alternatief voor de auto
Afstand: 10 kilometer
Parkeren:  Parkeerplaats Panbos, Duinweg 25, 3735 LB Bosch en Duin
Markering: Komoot route

Trage Tocht Bilthoven

Tussen Bilthoven, Soest en Zeist ligt een prachtige en groene kern. Het is het gebied van Landgoed Beerschoten en het Panbos. Deze laatste moet je niet verwarren met het Pan van Persijn (het Panbos) bij Katwijk. Het gebied in Utrecht is een heerlijk gebied voor wandelaars. Met een afwisselend landschap word je om bijna elke hoek verrast van wat je nu weer tegenkomt. 

Officieel is de Trage Tocht een route van 12 kilometer. Met een start vanaf het Station Bilthoven gaan de eerste kilometers door de bebouwde kom. Ik kom zelf met de auto naar het gebied en sla de bebouwde kom dus over. Ik parkeer de auto op de parkeerplaats van Utrechts Landschap aan de Duinweg in Bosch en Duin. Vanaf daar wandel ik direct het Panbos in. 

Trage Tocht Bilthoven

Het Panbos

Het Utrechtse Panbos is een gebied dat in beheer is van het Utrechts Landschap. De naam zegt het al, het is een bos afgewisseld door enkele kleine zandvlaktes. De naam van het gebied komt vanuit de vorm van het gebied. Het is namelijk een komvormig gebied, ook wel pan genoemd. Het Panbos was vroeger in het bezit van een kastelein. Er waren vooral kleine akkers, boomgaarden, hooibergen en schuren. Verder was er een herberg genaamd ‘het Panhuys’, wat betekent dat de naam ‘Pan’ toen (in de 17e eeuw) al gebruikelijk was voor het gebied. 

Ik betreed het Panbos vanaf de parkeerplaats. Hier en daar liggen naast de wandelpaden witte hoopjes met vorst. De bladeren zijn bevroren en mijn neus tintelt al snel van de kou. Op de kruisingen van de wandelpaden kom ik regelmatig honden tegen met hun baasjes. Het is duidelijk een populair gebied voor hondenbezitters. 

Paardenweides

Wat opvalt tijdens deze route is dat ik onderweg regelmatig paardenweides tegenkom. Ineens middenin het bos, ligt een weiland waar drie paarden staan te genieten van hun ontbijt. Het zal je dan ook niet verbazen dat er door het hele gebied behoorlijk veel ruiterpaden liggen.  Langs één van deze paardenweides loop ik landgoed Beerschoten op. 

Trage Tocht Bilthoven

Landgoed Beerschoten

Landgoed Beerschoten is van de 12e tot en met de 16e eeuw onderdeel van het vrouwenklooster in de Bilt. Het landgoed was voor het klooster een uithof, oftewel een boerderij van waaruit de landerijen werden onderhouden. In de eeuwen daarna gaat het landgoed van eigenaar naar eigenaar, die allemaal hun eigen stempel drukken op het landgoed. Onderdelen die je tijdens de Trage Tocht tegenkomt zijn onder andere het sterrenbos de Vissenkom en de bomenlaan. 

De ronde vijver en bomenlaan

De Vissenkom is één van de twee sterrenbossen van het landgoed. In het midden van de ster ligt een vijver waar vroeger karpers werden gekweekt. Tegenwoordig komen er vier lanen uit op de vissenkom, maar vroeger waren dit er zes. Over één van de lanen komt de trage tocht uit bij de vissenkom.

Vanaf de vissenkom gaat de trage tocht verder over Beerschoten via een bijzonder bomenlaantje. Het bomenlaantje bij de vijver is het overblijfsel van een berceau. Door deze gang van beuken konden de adellijke dames beschut in de schaduw flaneren. Een grote versie van een berceau vond ik tijdens mijn avonturen op het klompenpad Rosandepad.

Open velden en akkers

Veel van de wandelroute gaat over bospaden, maar hier en daar kom ik vanuit het bos ineens op een open veld terecht. Vlak na de vijver gaat de Trage Tocht over een akker waar zomerrogge is ingezaaid. Niet dat ik weet hoe zomerrogge eruit ziet hoor, maar het staat aangegeven op een informatiebord 😉 Ook dit is weer een voorbeeld van de grote afwisseling van landschappen in deze wandeltocht. 

Buitenplaats Houdringe

Een klein uitstapje over buitenplaats Houdringe komt net na de helft van de Trage Tocht Bilthoven. De Trage Tocht komt langs verschillende weilanden en grasvelden van het landgoed en in de verte zie ik een stukje van het landhuis. In dit gebied mogen de honden los wandelen en het is dan ook een komen en gaan van viervoeters. Sommige komen even gedag zeggen en andere negeren mij totaal. Via een open veld met in het midden een picknicktafel kom ik, via een lang bospad uit bij een heidegebied.

Trage Tocht Bilthoven

De heide, het mooiste stukje van de route

Ineens sta ik aan de rand van, wat mij betreft, het mooiste stukje van deze route, Achter mij ligt een bosperceel en voor mij een heuvelachtige lange strook van hei, grove dennen en zand. Door de rand van bos om dit gebied voelt het als een verborgen pareltje dat ik net heb ontdekt. Dit gevoel wordt sterker doordat ik hier helemaal alleen loop. Op de bospaden om het gebied wandelen heel wat mensen met hun honden, maar hier op dit stukje hei, ben ik helemaal alleen. 

Golfbaan Panbos

Het laatste deel van de route gaat om de golfbaan heen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar bij het woord ‘golfbaan’ denk ik aan strak groen gras. Zo kort gemaaid dat er niks natuurlijks meer van over is. Ik kijk vooraf dan ook niet uit naar dit stukje Trage Tocht. Maar ook hier wordt mijn verwachting weer overtroffen… De golfbaan ziet eruit als een heidegebied, waar het gras een natuurlijke groene kleur heeft en er heel veel bomen staan. Ik heb in eerste instantie niet eens door, dat dit de golfbaan is. Het zijn de gekleurde vlaggen die de functie van het gebied verraden. Gezien de kou op de dag van mijn wandeling was er geen golfer te vinden natuurlijk.

Zandduinen

Vanaf de golfbaan komt de route nog langs een aantal kleine zandverstuivingen. De Trage Tocht gaat er langs en gelukkig niet door het zand. De laatste kilometer is het een afwisseling van zandverstuivingen en bossen die de omgeving vormen van de tocht. Uiteindelijk komt de route terug bij de parkeerplaats. 

Trage Tocht Bilthoven

Wandelen door het Panbos en over Beerschoten

De Trage Tocht Bilthoven is een schitterende wandelroute door verschillende landschappen. Mijn start lag, doordat ik met de auto kwam, in het Panbos. Vervolgens kwam ik uit op het landgoed. De grote afwisseling van de landschappen zorgen ervoor dat de route niet verveelt. En nog beter… doordat ik de bebouwde kom van Bilthoven kon overslaan, ben ik geen asfalt tegengekomen.

De dag dat ik deze route wandel, is de gevoelstemperatuur -8 en ligt er een wit laagje vorst over het bos. De bevroren bladeren en het gras knerpen onder mijn schoenen en mijn vingertoppen tintelen van de kou. Het witte laagje geeft het gebied een winterse gloed. Er ligt ijs op de vijver en de takken aan de bomen zijn hier en daar wit. 

Wandelen door de week ipv het weekend

Bij de informatie van de route staat de tip om deze route door de week te wandelen aangezien het in het weekend heel druk kan zijn in de gebieden. Ik liep op een winterse zondagochtend en ja het was druk, maar ik vond het niet vervelend. Dat kwam misschien ook doordat de vele honden rustig waren en niet hysterisch blaften 😉 Deze route is zeker een aanrader. 

Gemarkeerde routes door het gebied

Wil je deze gebieden ontdekken, maar wandel je liever een gemarkeerde wandelroute? Dan heeft het Utrechts Landschap vier routes voor je: 

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Bilthoven
Trage Tocht Bilthoven
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

BoekenBoeken
error: Content is protected !!