...

Kort & Prachtig Overberg is een mooie wandelroute door enkele ‘stille gebieden’ van de Utrechtse Heuvelrug. De route gaat over de ‘achterzijde’ van de Amerongse berg. Aan de kant van Overberg. De route volgt heuvelachtige paden en eenmanspaadjes door naald-, beuken- en eikenbossen. Een route die je laat kennismaken met een (wellicht) onbekend deel van de Amerongse Berg. 

Praktische informatie

De wandeling: Kort & Prachtig Overberg
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Bergweg, Amerongen
Parkeren: Parkeerplaats Bergweg, Amerongen
Honden: De hond is (aangelijnd) toegestaan

Wandelroute Kort & Prachtig Overberg

De serie Kort en Prachtig bestaat uit rondwandelingen in de provincie Utrecht met een lengte van rond de 8 kilometer. De wandelingen voeren merendeels over onverharde paden. De Kort & Prachtig Overberg is een wandelroute uit deze serie en gaat over de Utrechtse Heuvelrug. In 9 kilometer verken je het onbekendere deel van de Amerongse Berg. Je wandelt over heuvels, smalle kronkelpaden en maar liefst drie landgoederen. 

De wandelroute vlakbij Overberg is een verrassend rustige route. Ondanks dat er door de bossen veel MTB-tracks lopen en je dus hier en daar fietsers tegen kunt komen, is de drukte niet te vergelijken met andere delen van de Amerongse Berg of de Kaapse Bossen. En eigenlijk is dat niet terecht, want de bossen en paden van deze wandelroute zijn schitterend. 

wandelroute overberg

De Amerongse Berg

De Amerongse Berg is met 69 meter het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Op de Amerongse berg liggen de oudste bossen van Nederland. De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, maar in het Amerongsche Bosch dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van het in de Amerongse Bovenpolder gelegen kasteel Amerongen. 

Kort & Prachtig Overberg

Ik start de wandelroute vanaf een grote parkeerplaats aan de Bergweg. Het is een populair startpunt voor MTB’ers, dus overal waar ik kijk staan auto’s met fietsendragers. Vanaf de parkeerplaats gaat de route het eerste bospad op, en weg van de parkeerplaats is het heerlijk rustig. De wandelroute gaat richting Overberg, over brede bospaden. Van loofbossen naar naaldbossen. Na een tijdje verlaat ik de brede wegen en kom uit op kronkelende eenmanspaadjes. Van die wandelpaden die niet heel erg opvallen en waar je niet naast elkaar kunt wandelen. Ze kronkelen door het bos, langs met bos bedekte bosgronden en uitgegraven leemkuilen. 

Utrechtse Spoor

Een deel van de wandelroute gaat over het Utrechtse Spoor bij Overberg. Het Utrechtse Spoor is een oude weg en gaat langs de noordflank van de Utrechtse Heuvelrug. Het pad is 1360 meter lang en staat al beschreven in papier van de 19e eeuw. Kort & Prachtig Overberg gaat voor een kort deel over het Utrechtse Spoor en komt uiteindelijk via smalle wegen uit op het eerste landgoed van deze wandelroute. 

wandelroute overberg

Landgoed Het Hek

Vanaf een smal paadje tussen de bomen komt de route uit op een grasveld met een woonhuis voor ons. Van de historie van het landgoed is niet veel te vinden. Maar dat het hier ooit aangelegd is door mensenhanden, dat is aan de sfeer en de paden te zien. Vanaf strakke grasvelden, gaat de route het bos weer in. Het is klimmen en dalen over heuvels. Tussen de bomen door links en dan weer rechts. De route kent geen lange rechte wegen. Elk wandelpad heeft een andere sfeer en een ander uiterlijk. 

Landgoed De Laan

En daar is het tweede landgoed van deze wandelroute bij Overberg: Landgoed De Laan. Het gebied maakte oorspronkelijk deel uit van domeinen van Kasteel Amerongen. Weiden en akkers worden afgewisseld met bos en heide. Er staan een aantal boerderijen en woningen, met landhuis ’t Jachthuis als middelpunt. De wandelroute gaat langs de rand van het bos en kijkt soms uit over de weilanden en boerderijen.

Landgoed De Hoge Ginkel

Het laatste stuk van de wandelroute gaat over Landgoed De Hoge Ginkel. Het landgoed is in beheer van Utrechts Landschap en wordt omschreven als één van de stilste bossen in de provincie. Het landgoed is tegenwoordig een natuurreservaat, waar de natuur haar gang mag gaan. Via schitterende wegen wandel ik over het landgoed terug naar de parkeerplaats.

Rustige wandelroute bij Overberg

Dit is één van de rustigste boswandelingen die ik ooit heb gemaakt. Midden op een zaterdag en maar heel weinig mensen gezien. De wandelroute is een continue afwisseling van brede en smalle paden. Van rechte wegen, naar kronkelpaadjes. Van loofbossen naar naaldbossen. Om elke bocht hangt een andere sfeer. Net als de eerdere Kort & Prachtig routes die ik wandelde bij Maarsbergen en Zuylenstein, heeft ook deze route de perfecte lengte voor een kennismaking met het gebied. 

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelroute overberg
wandelroute overberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!