...

Voormalig Vliegveld Soesterberg is een plek waar historie en natuur samenkomen. In beheer van Utrechts Landschap is het sinds 2014 een walhalla voor natuurliefhebbers. Tussen de oude gebouwen, het asfalt en op de daken groeit en bloeit er vanalles. Over dit prachtige vliegveld ligt de wandelroute Kort & Prachtig Vliegveld Soesterberg. Een unieke wandelroute van 7 kilometer.

Praktische informatie

De wandeling: Kort & Prachtig Vliegveld Soesterberg
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats De Heusche Bollaert
Markering: GPX – Komoot
Hond: De hond mag niet mee

Vliegveld Soesterberg

Honderd jaar geleden was Vliegveld Soesterberg het episch centrum van straaljagers en oorlogsgeweld. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers de vliegbasis over en in de Koude Oorlog vertoefden de Amerikanen op de vliegbasis. In 2008 werd het vliegveld gesloten. Het vliegveld werd overgedragen aan Utrechts Landschap en er werden wandel- en fietspaden aangelegd. In 2014 opende de hekken voor het publiek. Voor het eerst in ruim een eeuw was er ruimte voor recreatie in dit bijzondere gebied.

Kort & Prachtig serie

Onder de naam Kort & Prachtig is een serie wandelroutes uitgezet in voornamelijk Utrecht. De routes zijn uitgezet door Marion en Fred den Hartog en te downloaden via wandelzoekpagina.nl. De naam van de serie verwijst naar de lengte van de wandelroutes: tussen de 7 en 10 kilometer. De routes gaan voornamelijk over onverharde wegen en nemen je mee naar bijzondere plekken in de provincie Utrecht.

vliegveld soesterberg

Kort & Prachtig Vliegveld Soesterberg

Deze Kort & Prachtig gaat in 7 kilometer over Vliegveld Soesterberg. Vanaf de parkeerplaats van Nationaal Militair Museum start de wandelroute. Deels over onverharde wegen en soms over geasfalteerde wegen. Je komt langs oude munitiedepots, bunkers, hangars, de kerosine heuvel en schietbaan. Onderweg kom je heel veel natuur tegen en, als je geluk hebt zoals ik, reeën of vossen. Je vindt informatie over gebouwen die er ooit stonden en geniet ondertussen van de fluitende vogels. 

Bijzondere gebouwen

Deze wandelroute is de perfecte combinatie tussen historie en natuur. Met een route over vliegveld Soesterberg maak je kennis met de geschiedenis van de vliegbasis. Hier voel je met elke stap de geschiedenis. En tussen al die geschiedenis en gebouwen zie je dat de natuur steeds meer inneemt: over het asfalt, op daken van resterende gebouwen en tussen scheuren en kieren. 

Aan het begin en einde van de route kom je langs het Militair Museum. Een groot glazen gebouw vol met militaire voertuigen en vliegtuigen. Kort & Prachtig Vliegveld Soesterberg gaat om het gebouw, langs grote vrachtvliegtuigen en langs de landingsbaan. Het zijn deze onderdelen en de voormalige munitie loodsen, die deze route anders maken dan welke route dan ook. 

vliegveld soesterberg

Bijzondere natuur

Door de ligging van Vliegveld Soesterberg, midden op de Utrechtse Heuvelrug, en het feit dat er een eeuw lang bijna geen mens kwam, heb je hier te maken met bijzondere natuur. Het bos en het grasland rondom de landingsbaan is thuis voor bijzondere vogels en paddenstoelen. Maar ook hagedissen, reeën, dassen, vossen, boommarters en bunzings komen hier voor. Ik heb twee reeën gespot tijdens mijn wandeling, de rest bleef verstopt. 

Nationaal Militair Museum

Mijn tip voor jou is om deze wandelroute over Vliegveld Soesterberg te combineren met een bezoek aan het Nationaal Militair Museum. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, staat het museum niet in het teken van oorlog en geweld. Hier vind je een verzameling van voertuigen van eeuwen. Je leert over het ontstaan van onze militaire eenheden, de uniformen en belangrijke mensen. Een leuke afsluiting van een mooie wandeling. 

Meer routes in Utrecht

Deel deze wandeling op Pinterest

vliegveld soesterberg
vliegveld soesterberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!