...

Het Tijdkijkerpad is een wandelroute van 4 kilometer over de Elspeetse Heide. De route start vanaf parkeerplaats Stakenberg met daarbij een super groot speelveld en verderop een uitkijktoren. Dit is dus niet alleen een leuke route voor volwassenen, die houden van uitgestrekte heide. Maar zeker ook voor kinderen. En de viervoeter mag ook nog eens mee. 

Praktische informatie

De wandeling: Plaggenroute – Tijdkijkerpad 
Afstand: 4 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Speelweide Stakenberg
Parkeren: Parkeerplaats Speelwijde Stakenberg
Markering: Rode markering
Hond: De hond mag aangelijnd mee

De Elspeetse Heide

In het noorden van de Veluwe, net boven Nunspeet en Elspeet, ligt de Elspeetse Heide. Een uitgestrekt heidegebied met prachtige uitzichten. Vooral vanaf de uitkijktoren. Het is een gebied met schitterende bossen rondom de heide, zoals de Leuvenumse Bossen en de Vierhouter bossen. Tot 1995 gebruikte defensie het gebied als oefenterrein, maar de laatste bijna dertig jaar is de heide open voor wandelaars. Schapen grazen hier om te zorgen dat de heide niet overwoekerd wordt door andere planten. 

Het Tijdkijkerpad

Langs en over de Elspeetse Heide ligt het Tijdkijkerpad. Een bijzondere wandelroute van 4 kilometer die je meeneemt in de geschiedenis van dit bijzondere gebied. Langs de route staan verschillende rode ‘verrekijkers’ die je een kijkje geven hoe het er hier ooit uitzag. Bekijk hoe mammoeten over de vlakte liepen, tanks in de Tweede Wereldoorlog hier positie innamen en schapen al jarenlang de heide begrazen. Na 4 kilometer weet je een stuk meer over de mensen die hier woonden en het ontstaan van de heidevelden zoals ze er nu bijliggen. 

Het Tijdkijkerpad gaat voor 100% over onverharde pagina en onderweg is er vooral heel veel ruimte voor heidevelden. Een deel gaat door de Nunspeetse Bossen.

Tijdkijkerpad

Uitkijktoren Starenberg

Bij de parkeerplaats besluit ik het Tijdkijkerpad ‘tegen de richting in’ te wandelen. De rode pijlen wijzen naar het heideveld aan de overkant van de parkeerplaats, maar ik steek juist eerst de grote speelweide over. Ik ben op weg naar de uitkijktoren. Ik wil de zonsopkomst bovenop de toren zien. Over een leeg veld met schommels, een tokkelbaan, klimapparaten en toiletgebouwen loop ik richting de Elspeetse heide.  

De Stakenberg uitkijktoren is een houten toren van 20 meter hoog. Bovenop heb je een prachtig uitzicht richting Nunspeet. Vierhouten en Elspeet. Het is net na 6 uur in de ochtend wanneer ik de stalen trappen van de toren beklim. Ik parkeerde als eerste mijn auto op de parkeerplaats en ben de enige op de uitgestrekte heide. Vanaf de top heb ik een prachtig uitzicht over de paarse heide aan de ene kant en de bossen aan de andere kant. Boven de  bomen kruipt de zon langzaam omhoog. Wat een prachtige zonsopkomst!

Tijdkijkerpad

Langs de heide

Na de zonsopkomst daal ik de trappen van de uitkijktoren af en vervolg het Tijdkijkerpad. De eerste rode verrekijker staat tegenover de uitkijktoren. De verrekijker geeft een blik over de Elspeetse Heide en hoe er hier ooit mensen woonden. Na een blik over de heide en het lezen van de informatie, volgt een half uur (minimaal) van het fotograferen van de paarse heide. 

De eerste bijtjes worden wakker, een groene specht lacht in de verte en als ik snel een blik werp door mijn verrekijker, spot ik een ree halverwege het veld tussen de heide. Ik voel mij alleen op de wereld. Op een goede manier. Alert voor alles dat ik om mij heen hoor. 

Nunspeetse Bossen

Ik verlaat de Elspeetse Heide en stap het bos in. Een kwart van het Tijdkijkerpad gaat door het bos. Over smalle paden en brede zandwegen. Dat hier zwijnen leven is heel duidelijk. Overal waar ik kijk, zie ik wroetsporen langs de paden en onder de bomen. Ondanks dat ik regelmatig over de Veluwe struin, blijf ik een bos vol zwijnen spannend vinden. Dus op mijn hoede loop ik dit deel van het Tijdkijkerpad. Ik geniet ondertussen van de verhalen die de verrekijkers mij te vertellen hebben. 

Tijdkijkerpad

Westeindsche Heide

Het bos ben ik redelijk snel doorheen. Misschien dat het iets met die zwijnen te maken heeft, maar ik vertel mijzelf vooral dat het gaat om de paarse heide. De tweede helft van de route gaat namelijk over de Westeindsche Heide. Een kleiner heideveld dan de Elspeetse Heide, maar minstens net zo mooi. Een groot deel van het veld ligt ondertussen in de zon en het eerste wandelbankje dat ik tegenkom is dan ook van mij. Het vest gaat uit en mijn ontbijt komt uit mijn tas. Langzaam drink ik van mijn warme koffie, turend over de heide. 

De Westeindsche Heide is heel anders dan haar grotere buurvrouw. Waar de Elspeetse Heide vooral één grote vlakte lijkt, is dit stuk heide heuvelachtiger en staan er meer bomen tussendoor. Over een smal karrespoor maakt het Tijdkijkerpad een lus. Op het uiterste puntje volgt een verrekijker over de zwerfkeien die er liggen. Daarna gaat de route op rand van heide en bos terug naar de parkeerplaats. 

Het Tijdkijkerpad

Het Tijdkijkerpad is de ultieme heidewandeling. Driekwart van de route gaat langs of over heidevelden en het uitzicht vanaf uitkijktoren Stakenberg is adembenemend. Doordat ik heel vroeg startte had ik de heide (op één hardloper aan het einde van de route) helemaal voor mij alleen. Ruim twee uur lang heb ik gelopen, gefotografeerd en genoten. En natuurlijk geleerd, want de informatie die de verrekijkers onderweg geven, maakt dat het Tijdkijkerpad net dat beetje extra doet. Wat mij betreft echt een tip om met kinderen deze route te lopen en hun kennis, en die van jezelf, te verbreden. 

Meer op de Veluwe

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

Tijdkijkerpad
Tijdkijkerpad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!