...

Wandelroute De Duintjes van Staatsbosbeheer, start vanaf een kleine parkeerplaats vlak buiten Garderen. In bijna 6 kilometer neemt deze duintjes route je mee langs de mooiste plekken van het Speulderbos. Over de duinen, langs de dansende bomen en wellicht zit er nog een ontmoeting met groot wild in het verschiet. Lees in dit artikel over mijn avonturen op deze wandelroute.

Praktische informatie

De wandeling: De Duintjes wandeling Speulderbos
Afstand: 5,8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats De Duintjes
Parkeren: Parkeerplaats De Duintjes, Garderenseweg, Garderen
Markering: rode bordjes
Hond: de mag (aangelijnd) mee. Deels losloopgebied.

Wandelroute De Duintjes

Door het Speulderbos lopen verschillende wandelroutes, waaronder de Duintjes route. De route is ongeveer 6 kilometer lang en wordt aangeduid met rode bordjes van Staatsbosbeheer. Je begint de route vanaf de parkeerplaats aan de Garderenseweg en doorkruist het oostelijke deel van het Speulderbos.

De naam van de route komt van de verschillende heuvels waar de route overheen gaat aan het begin en einde van de route. Het voelt als de duinen aan het strand. De route gaat over de duintjes en langs glanzende sparren, knoestige, eiken met stammen groen van het mos, varens en halfvergane stammen zorgen voor een bijzondere sfeer. Een bos als dit vind je nergens anders. 

Het Speulderbos

Het Speulder- en Sprielderbos is een bosgebied van ongeveer 3.300 hectare groot in het noordwesten van de Veluwe in Nederland. Grofweg ligt het tussen Putten en Garderen in het zuiden tot aan Speuld en Ermelo in het oosten en noorden. Een klein deel van dit gebied is het Speulderbos, ongeveer 300 hectare. 

De meeste mensen kennen het Speulderbos van de dansende bomen. Vroeger werden er veel bomen gekapt, maar alleen de rechte stammen werden gebruikt. De misvormde bomen bleven staan en nu bestaat een groot deel van het bos bij het Boshuis in Drie uit kronkelende bomen. Wandelroute De Duintjes gaat dwars door het gebied waar de dansende bomen staan. 

wandelroute de duintjes

De duintjes

Vanaf de parkeerplaats wandel ik het bos in en binnen een paar minuten sta ik aan het begin van de duintjes. Een heuvelachtig stuk in het Speulderbos. Waarschijnlijk ontstaan door schuivend ijs in de IJstijd. Het wandelpad klimt en daalt over de duinen heen. Best een lekkere start van de wandelroute moet ik toegeven. 

Inwoners van het Speulderbos

Ik ben de duintjes route met zonsopkomst gestart. Wanneer ik naar de Veluwe ga, dan wil ik natuurlijk heel graag wild spotten. Dus is het nog een beetje schemerig wanneer ik vanuit mijn ooghoek beweging zie op het pad rechts van mij. Het is het pad waar ik volgens de rode bordjes ook naartoe moet, maar wanneer ik wat beter kijk, besluit ik even te wachten. Tussen de struiken bewegen wilde zwijnen. Het zijn een moeder en haar vier kinderen. De laatste ‘gekleed’ in gestreepte pyjama’s. Op hun gemak zijn ze op zoek naar hun ontbijt. 

Zodra moeder en kids uit het zicht verdwijnen, vervolg ik mijn route. Af en toe verschijnt er nog een big van tussen de struiken op het pad, dat betekent dat ik nog steeds op moet passen dat moeders niet boos wordt. Het duurt niet lang of ik sta weer oog-in-oog met moeders.  Ze staat op een meter of twintig van mij tussen de bomen. Moeders kijkt mij strak aan en al snel maakt ze duidelijk dat ze wil dat ik wegga. Ze neemt een aantal stappen in mijn richting en er komt een geluid uit haar wat het midden houdt tussen een grom en een knor. Dat is mijn teken om stevig door te wandelen.

handout

Wanneer je mijn handout download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

wandelroute de duintjes

Dansende bomen

De bijnaam van het Speulderbos is bos met de dansende bomen. Die naam komt door de oude eiken die hier groeien. De vele eikenbomen staan ver uit elkaar en groeien in bijzondere vormen. Ze staan niet recht overeind maar een beetje in bochten. Na de ontmoeting met het jonge gezin kom ik de eerste dansende bomen tegen. De zon komt langzaam op en zonnestralen zoeken hun weg tussen de boomstammen door. 

Een hele rotte zwijnen

Wandelroute De Duintjes is ongelooflijk afwisselend. Ik stap van brede lanen over op smalle paden. Wanneer ik over een smal pad tussen de bomen door kronkel, bekruipt mij dat gevoel dat ik bekeken wordt. Op ongeveer vijftien meter rechts van mij staat een zwijn mij aan te kijken. Hij was mij totaal niet opgevallen, maar nu ik beter kijk zie ik er nog één en daarachter nog één en…. 

Abrupt blijf ik staan en kijk om mij heen. Overal waar ik kijk staan zwijnen. Groot en klein. Zwart en in streepjes-outfit. Binnen een paar seconden stuiven ze allemaal weg. Ik tel er tien… twintig… dertig. Met een glimlach om mijn mond staar ik ze na. Maar stiekem ook wel met de adrenaline in mijn lijf. Zwijnen vind ik toch altijd spannend.

Via de camping naar de duintjes

De rest van de Duintjes route gaat door het bos. Ik spot nog een keiler (mannetjes zwijn) en twee reeën en daarna is het gedaan met de dierenpret. Nou ja de wilde dieren dan. Een deel van wandelroute De Duintjes gaat door het hondenlosloopgebied. Ik vermijd ze liever, maar ja heb dan ook geen hond. Snap dat het voor ‘baasje’ en hun viervoeters een fijne plek is. Door de drukte en de geur van de honden, komen herten en zwijnen hier alleen niet zo snel voor. Aan het einde van het losloopgebied ben ik terug bij de duintjes en via hetzelfde stukje als aan het begin van de route kom ik terug bij de parkeerplaats. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik enorm genoten heb van deze wandelroute. Niet alleen door het spotten van de dieren, maar ook door de bijzondere sfeer die er hangt in het Speulderbos. Dit bos heeft mijn hart toch wel gestolen.

 

Meer wandelroutes door het Speulderbos

Meer tips voor De Veluwe

100 wandelroutes op de Veluwe

De Veluwe is één van de meest populaire natuurgebieden van Nederland. Je kunt er urenlang wandelen, fietsen en speuren naar wild. Het is ontzettend groot en er is altijd wel iets nieuws te ontdekken. In dit artikel neem ik je mee over de Veluwe. We gaan langs verschillende subgebieden en de wandelroutes die je daar kunt vinden. Er is geen...

Deel deze wandeling op Pinterest

duintjeswandeling
duintjeswandeling
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!