...

Net buiten Ermelo op de Veluwe ligt de Ermelose Heide. Een uitgestrekt heidegebied omringd door bossen. Aan de rand van de heide staat Schaapskooi Schaapsdrift en met een beetje geluk tref je de schapen op de heide. Tijdens het laatste staartje van de paarse heide wandel ik een route van 7 kilometer, uitgezet via Komoot. De route start bij de schaapskooi en gaat voornamelijk over het grote heideveld.

Praktische informatie

De wandeling: Wandeling Ermelose Heide
Afstand: 7 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Schaapskooi Schapedrift
Parkeren: Parkeerplaats bij de Schaapskooi
Markering: Komoot app
Hond: De mag de hond aangelijnd mee

Ermelose Heide

Vlakbij Ermelo op de Veluwe ligt de Ermelose Heide (ook wel Ermelosche Heide genaamd). Een prachtig uitgestrekt heideveld en ideale startplek voor jouw wandelavonturen. Aan de rand van het heideveld staat een schaapskooi en met een beetje geluk kom je tijdens je wandeling de kudde tegen op de heide. 

De Ermelose heide is zo uitgestrekt dat je er kunt genieten van fantastische uitzichten. Daarnaast liggen er vlakbij schitterende bossen die je kunt toevoegen aan je wandeling. Denk aan het Speulderbos, de Leuvenumse bossen, het Boeschoterbos en het Putterbos

Wandelen over de Ermelose heide via Komoot

Voor mijn wandeling over de Ermelose Heide heb ik ervoor gekozen om een route in Komoot uit te zetten. Ik vind Komoot een hele fijne tool voor het uitzetten van mijn wandelingen, langs hoogtepunten die in Komoot staan aangegeven. In Komoot vind ik de parkeerplaats bij de schaapskooi en kies dit als startpunt voor de route. Vanaf de schaapskooi gaat de route over de heide en volg ik veel van de wandelpaden van de Romeinse Marskamproute. 

De wandelroute doorkruist de Ermelose Heide en schiet voor een laatste stukje door het bos en langs een schitterend ven. De route gaat over smalle paden tussen de heide en soms over brede zandpaden. Het zijn de zandpaden die veel dierensporen opleveren. Kijk dus ook altijd even naar beneden. 

wandelen ermelose heide

Schaapskooi Schapedrift

De wandelroute start met een bezoekje aan de schaapskooi. De schapen zijn een dagje thuis en ik vind verschillende kleine kuddes in de weilanden en de kooi. De schaapskooi is in 2003 gebouwd en er wonen gemiddeld 300 schapen. Het is één van de grotere schaapskooien van Nederland. De kudde is er voor het onderhouden van de heide. Bijna elke dag gaat de kudde op stap over de heide. 

Bij de schaapskooi vind je ook een bezoekerscentrum. Hier vind je meer informatie over de schaapskooi, de Ermelose heide en de dieren die hier leven. Maar ook kun je hier terecht voor een drankje met iets lekkers. Dit bewaar ik voor als ik terug kom na de wandeling. 

Uitgestrekte heidevelden

Bijna 5 kilometer wandel ik over de uitgestrekte heide. De paden zijn soms heel smal en gaat over kleine heuvels. Doordat het heideveld zo groot is, heb je prachtige uitzichten over een zee van paars. Bij veel van de wandelpaden staan bordjes van de Romeins Marskampwandelroute. Een route die ik volgend jaar wil wandelen als de heide in bloei staat. 

wandelen ermelose heide

Heel veel wolvensporen

De route kruist regelmatig brede zandpaden. In het zand speur ik, zoals altijd als ik op de Veluwe ben, naar dierensporen. Ik vind er sporen van reeën, edelherten en wolven! En die laatste zie ik veel. Natuurlijk zie ik ook de sporen van honden, maar die van de wolf is toch een stuk groter en in een kaarsrechte lijn. Ik kan er niets aan doen, maar ik speur de rest van de route continu om mij heen. Niet omdat ik bang ben, maar wat zou het tof zijn om een wolf te zien. Dichterbij, dan toen ik hem ooit zag op Planken Wambuis. 

Door het bos

Het stukje bos waar de wandelroute doorheen gaat is geen donker en dichtbegroeid bos. Het gaat om een stukje bos waar ik nog regelmatig een klein heideveld tegenkom. De route gaat langs Recreatiepark De Paalberg en de Ermelose natuurvijver. De laatste is een schitterende plek van rust. Via smalle paden komt de wandelroute terug aan de rand van het grote heideveld en uiteindelijk bij de schaapskooi. Daar waar er koffie en gebak wachtte. 

wandelen ermelose heide

Wandelen over de Ermelose Heide

De wandelroute is makkelijk te volgen via Komoot en perfect voor een heidewandeling. Bijna 7 kilometer wandelde ik over en langs een paars tapijt. Via leuke smalle paden verken je met deze wandeling de Ermelose Heide en de schaapskooi. Wil je langer wandelen dan 7 kilometer? Knoop dan een route door één van de schitterende omliggende bomen aan je route vast. 

Meer wandelroutes in de buurt van Ermelo

 

Meer routes over de heide

‘t Pad van Zus

‘t Pad van Zus

Vlakbij Garderen op de Veluwe ligt Boeschoten. Het is een eeuwenoude enclave in het Speulder- en Sprielderbos. De oude schaapskooi Boeschoten is een herinnering aan het leven dat hier ooit was. Het Pad van Zus neemt je in 11,3 kilometer mee langs de schaapskooi, door...

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen ermelose heide
wandelen ermelose heide
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!