...

Een wandeling door de Leuvenumse Bossen en over het Hulshorsterzand is altijd een goed idee. Dus toen ik het Veluwse Rondje Hulshorst vond op de Wandelzoekpagina wilde ik die natuurlijk wandelen. Deze route gaat voor 8 kilometer langs de Hierdensebeek, door de Leuvenumse Bossen en over het Hulshorsterzand, waarbij ik genoot van de afwisseling van bos, heide en zand.

Praktische informatie

De wandeling: Veluws Rondje Hulshorst
Afstand: 8 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats Hierderweg, Hulshorst                
Markering: Routebeschrijving of GPX bestand
Hond: Honden mogen aangelijnd mee.

Leuvenumse Bossen & Hulshorsterzand

Kabbelende beken en houten bruggetjes in een magisch bos. Dat is hoe ik de Leuvenumse Bossen op de Veluwe zou omschrijven. Het is een must voor iedere wandelaar. Hier moet je niet gek op staan te kijken wanneer je een hert of een zwijn tegenkomt. Hier wandel je ook langs de langste beek van de Veluwe. Het start als de Leuvenumse beek en gaat over in de Hierdense Beek. En in de winter, wanneer het veel regent, treedt de beek buiten haar oevers. 

Ik wandelde hier al drie keer eerder. De eerste keer was met de bruine route van Natuurmonumenten, de tweede keer was Trage Tocht Hierden en de derde keer de blauwe route van Natuurmonumenten. Alle drie de routes namen mij mee naar verschillende delen van de Leuvenumse Bossen en alle drie wandelingen waren bijzonder. Het prachtige bos, de dieren en de uitgestrekte zandvlakte. 

Veluws Rondje Hulshorst

Deze keer ben ik naar Hierden gereden voor het Veluws Rondje Hulshorst. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Hierderweg en neemt je direct mee het bos in. Het eerste deel van de wandeling gaat langs de Hierdensebeek. Over schitterende bospaden. Vanaf het bos gaat het Veluws Rondje Hulshorst naar het heideveld en we eindigen bij de zandvlakte. De route gaat langs de rand van de vlakte en komt uit bij de parkeerplaats.

–> Meer Veluwse Rondjes >>

Veluws Rondje Hulshorst

Volg de beek

Vanaf de parkeerplaats gaat Veluws Rondje Hulshorst direct het bos in langs de Hierdensebeek. Doordat het de laatste tijd zoveel geregend heeft, is de beek buiten haar oevers getreden. Dat zorgt ervoor dat de beek wat sneller stroomt dan normaal. Hier en daar zijn er kleine watervalletjes ontstaan en staan er plassen op het wandelpad. Langs de hele beek is het een oase van rust. Op verschillende plakken steek ik de beek over via kleine houten bruggetjes. En waar ik aan het begin het verkeer van de A50 duidelijk kan horen, zakt dat geluid steeds verder naar de achtergrond. Tot ik alleen het kabbelen van het water en gefluit van de vogels nog maar hoor. 

Wilde dieren en heel veel sporen

Het bos zit vol dieren. Overal waar ik kijk zie ik sporen en nog veel meer… Wanneer ik dieper het bos in trek voel ik dat er naar mij gekeken wordt. Ik speur tussen de bomen door en zie niet, maar een paar meter verder weet ik het zeker. Tussen de bomen op een meter of vijftig van mij vandaan staan twee hindes mij aan te kijken. Deze ontmoeting doet mij denken aan Trage Tocht Hierden die ik door deze bossen wandelde en meerdere keren edelherten spotte. Hier in de noorden van de Veluwe zie ik vaker wild. In het Speulderbos wandelde ik langs verschillende wilde zwijnen en in het Vierhouterbos zag ik edelherten en reeën.

–> Bekijk alle wandelroutes over de Veluwe die ik wandelde >>

Veluws Rondje Hulshorst

Net geen natte voeten

Na heel veel regen treedt de Hierdensebeek buiten haar oevers. Tijdens het Veluws Rondje Hulshorst heb ik er weinig last van. De beek is breder en stroomt harder. Dat geeft vooral een mooiere sfeer in het bos. Maar er is één stuk wandelpad waar ik het maar net droog houd. Over de breedte van het wandelpad ligt een waterplas. En de plas is wel 50 meter lang. Dus dat wordt zoeken naar een droog stukje langs de waterplas. Het gaat goed en met wat kunst en vliegwerk kom ik droog aan de andere kant.

Door het bos naar de heide

Na een tijdje verlaat ik de oever van de beek en struin ik verder door het bos. Het gras staat hoog en overal spot ik vingerhoeskruid tussen het gras. Het maakt het groene bos hier en daar roze met wit. Afwisselend kom ik door loofbos en dan weer naaldbos, tot ik aan de rand van de heide uitkom. Een kronkelpad neemt mij mee over de uitgestrekte vlakte met hier en daar een groepje bomen. In de verte spot ik de schaapskudde met, zo te horen, de kuddebeschermingshonden erbij. Geblaat en geblaf hoor ik door elkaar.

–> Tips voor meer dan 100 wandelroutes over de Veluwe >>

Veluws Rondje Hulshorst

Langs de rand van het zand

De heide gaat over in de zandvlakte. Het Hulshorsterzand waar ik eerder een magische zonsopkomst meemaakte. Ik wandel deze route in het broedseizoen en hierdoor is een groot deel van de zandvlakte afgesloten, maar het Veluws Rondje Hulshorst gaat gelukkig langs de rand. Met het uitzicht over het zand is dit deel van de route weer heel anders dan het bos, de beek en de heide. Ik geniet van de donkere wolken die zich samenpakken boven het zand, maar zet toch ook een standje bij in de snelheid van mijn voetstappen. Tien minuten later wandel ik de parkeerplaats op en vallen er dikke regendruppels naar beneden. En terwijl die regen roffelt op mijn autodak zet ik de weg terug in naar huis. 

Veluws Rondje Hulshorst

Wat ik eerder al schreef, ik ben vaker in deze bossen geweest en heb ook over de zandvlakte gewandeld. En iedere wandeling is weer anders. Uniek. En ook dit Veluws Rondje Hulshorst is weer een prachtige route. De snelstromende beek en extra watervalletjes hebben hier zeker aan bijgedragen, maar het is vooral de sfeer van de Leuvenumse Bossen. Je voelt gewoon dat er hier heel veel dieren leven en dat is wat de Veluwe voor mij extra bijzonder maken.

Meer wandelroutes in deze omgeving

Het noorden van de Veluwe is een bijzondere plek om te wandelen. Hier vind je een aantal bekende bossen, zoals het Speulder- & Sprielderbos. Maar ook uitgestrekte heidevelden, zoals de Ermelose heide. Hieronder een paar wandelroutes die ik ooit wandelde in de Leuvenumse Bossen en de omgeving.

 

Meer routes langs beken

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden veranderen nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.  Hetzelfde geldt voor toegankelijkheid met je hond. Check zelf altijd de website van de (natuur)beheerder. Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!