...

Tijdens deze wandelroute ontdekte ik het Rozendaalse bos en de bijbehorende heide. Een heuvelachtige route over kronkelende en eeuwenoude bospaden van een voormalig landgoed. Het is de afwisseling tussen loofbossen, naaldbossen en heide. Onderweg kom ik de kudde Schotse Hooglanders tegen en geniet van het idee dat ik de bossen deel met zwijnen en edelherten. Het was 10 kilometer puur genieten.

Praktische informatie

De wandeling: Veluwse Rondje Rozendaalse Bos
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: parkeerplaats Wageningse Hek, Rozendaal
Markering: Routebeschrijving of GPX bestand
Hond: Honden mogen aangelijnd mee.

Het Rozendaalse bos

Rondom Arnhem liggen heel veel oude landgoederen en veel van de bossen hier horen of hoorden bij één van die landgoederen. Ook het Rozendaalse Bos. Dit was ooit onderdeel van het nabijgelegen Landgoed Rosendael en is tegenwoordig het in beheer van Staatsbosbeheer. Het bos ligt tussen de Veluwezoom, het Deelerwoud, Schaarsbergen en Rozendaal is. Het gebied bestaat uit verschillende soorten bossen en heide. Ik kende het gebied nog niet en dus ging ik voor een eerste kennismaking tijdens mijn Veluwse Rondje Rozendaalse Bos.

Veluwse Rondjes

Rob Wolfs is een bekende naam als het gaat om wandelroutes. Hij heeft al honderden wandelroutes uitgestippeld door heel Nederland. De Veluwse Rondjes zijn wandelroutes die, zoals de naam doet vermoeden, gaan over de Veluwe. De routes hebben een lengte van maximaal 10 kilometer en gaan grotendeels over onverharde paden. Rob Wolfs is in 2024 gestart met het uitzetten van deze routes voor een nieuwe wandelgids die hij ontwikkelt. Voordat de routes in het boek komen, verschijnen de routes eerst op Wandelzoekpagina.

→ Meer wandelroutes over de Veluwe >>

Rozendaalse Bos

Veluwse Rondje Rozendaalse Bos

Deze route is mijn tweede Veluwse Rondje. De eerste was Veluwse Rondje Groenendaal over de Loenermark en de Veluwezoom. Deze route door het Rozendaalse Bos is ook weer een heerlijke route. Het grootste deel gaat over verschillende bospaden en het is al snel duidelijk dat ik dit bos deel met heel veel wilde inwoners. Langs alle paden is de grond omgewoeld en liggen modderpoelen van wilde zwijnen. In het zand van de paden zijn de hoeven van de herten duidelijk te zien en op de heide kom ik de Schotse Hooglanders tegen. 

Een sprookjesachtig bos

Vanaf het moment dat ik de parkeerplaats opdraai, merk ik dat het hier bijzonder is. Aan de ingang van de parkeerplaats staan twee zuilen die aangeven dat dit vroeger een van de ingangen was richting het landgoed. Ik parkeer de auto en trek het bos in. Over monumentale beukenlanen en kronkelpaden tussen de varens door. Bij die eerste voel je de historie en bij die tweede is het soms goed kijken waar je je voeten neerzet. 

Overal waar ik kijk zie ik de sporen van wilde zwijnen, hoog groeiende varens en bloeiend vingerhoedskruid. Als je dit mooie kruid ziet, zou je niet denken dat het giftig is. Ondertussen schijnt de zon flink en fluiten de vogels hard. Diep in het bos hoor ik het gepiep van een nest jonge spechten. Het is een opvallend geluid en af en toe steekt het jong het koppie door het gat naar buiten. Dit is wat wandelen in de lente zo heerlijk maakt. 

→ Bekijk ook Veluwse Rondje Groenendaal

Rozendaalse Bos

Het grote heideveld

Niet veel later sta ik aan de rand van een groot uitgestrekt heideveld. Wat een uitzicht. En vooral wat een stilte. Ik hoor echt helemaal niets. Vlak nadat ik het heideveld opwandel, zie ik links een wandelbankje staan. De perfecte plek voor een boterham. En daar zit ik een half uur in een doorkomend zonnetje, te luisteren naar de stilte.

Het Veluwse Rondje Rozendaalse Bos gaat in drie rechte lijnen rondom het heideveld. Ik tuur over de heide in de hoop iets te spotten en ik word al snel beloond. Tussen het gras en de heide zoekt een ree naar eten. Net als dat ik haar heb gezien, heeft ze mij ook gezien. De afstand is groot genoeg, dus ze blijft rustig doorlopen en zo kan ik een tijdje van haar genieten. 

Nog meer dieren

Niet veel verder op de heide kom ik de kudde Schotse Hooglanders tegen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind dit toch altijd wel spannende en imposante dieren. Ik bedoel, die horens zijn toch wel echt groot. En de dieren zelf trouwens ook. Maar deze kudde ligt rustig in de zon en kijkt mij loom aan. Ze zijn duidelijk niet van plan op te staan.

Op de heide kom ik een aantal medewandelaars tegen. Het is duidelijk dat we allemaal genieten van de zon die schijnt en de mooie omgeving. Vlak voordat ik het heideveld verlaat, sta ik nog oog-in-oog met een eenzame Hooglander. Ik schrik meer van hem, dan hij van mij. We passeren elkaar en gaan beide onze eigen weg.

→ Weet jij hoe je veilig langs Schotse Hooglanders wandelt?

Rozendaalse Bos

De Zwarte Bulten

Vanaf de heide komt de route in een prachtig deel van het Rozendaalse Bos terecht. Na de openvlakte van de heide is het heerlijk om weer omringd te worden door vijftig tinten groen van het bos. Na nog een klein heideveld komt de route uit op een heuvelachtig stuk. Het zijn de Zwarte Bulten.

In de Middeleeuwen werden er veel bossen gekapt, zo ook op deze plek. Zonder bomen en boomwortels had het zand vrijspel om te gaan waar het wilde. Hierdoor ontstonden er bulten. Ondertussen zijn die bulten begroeid met mos en naaldbomen. Hier gaat de wandelroute over een pad kronkelend tussen de heuvels door en… er overheen. Dit laatste stuk is nog best pittig voor de kuiten.

Veluwse Rondje Rozendaalse Bos

Deze wandelroute is mijn tweede Veluwse Rondje en ik moet toegeven… ook deze stelt niet teleur. Het Rozendaalse Bos is een schitterende plek voor een wandeling. Het bos grenst aan de Veluwezoom en voor mij dus niet gek dat het hier zo heerlijk wandelen is. Ik geniet vooral van de verschillende soorten landschap en sfeer. De weidsheid van het heideveld en de magie van de bospaden. Het was 10 kilometer lang genieten.

Meer routes op de Veluwe

Deel deze wandeling op Pinterest

Rozendaalse Bos
Rozendaalse Bos
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!