...

Het Lint en Liniepad is het eerste klompenpad dat ik ooit wandelde. Een wandeling van 10 kilometer langs de waterlinie van Schalkwijk. Deze route gaat niet alleen door prachtige natuur, maar vooral langs een stukje geschiedenis van Nederland. Verdedigingswerken en forten, vlonderpaden en waterrijke landschappen. Een klompenpad dat, wat mij betreft, op iedereen zijn lijstje moet staan. 

Praktische informatie

De Wandeling: Lint- en Liniepad
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Provincialeweg 1, 3998 JE Schalkwijk
Parkeren: bij het startpunt is een parkeerplaats (en horeca)
Markering: de oranje bordjes met de klom

Het Lint en Liniepad

Dit klompenpad start vanaf een kleine parkeerplaats in het dorp Schalkwijk. De wandeling gaat door de Polder Bokhoven en ligt middenin de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De route een kijkje gegeven in de rijke geschiedenis van Nederland. Het is een wandeling door prachtige natuur, maar vooral langs verschillende indrukwekkende verdedigingswerken die Nederland rijk is. Op het Eiland van Schalkwijk vormt Fort Honswijk samen met Lunet aan de Snel, Werk aan de Korte Uitweg, Gedekte Gemeenschapsweg, Werk aan de Groene Weg, Werk aan de Waalse Weteren en in inundatiekanaal een uniek stukje waterlinielandschap. 

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie, is een strook forten door Nederland van Muiden tot aan de Biesbosch. Het was de manier om het achterland te beschermen tegen aanvallen tussen 1815 en 1940. Het was de ruggengraat van onze defensie in die tijd. Militairen konden in deze waterlinie brede stroken land onder water zetten zodat Holland onbereikbaar was. Drie keer is dit ook daadwerkelijk gebeurt. De laatste keer aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Op strategische plekken in deze linie stonden dan forten, kastelen en kazematten. Denk bijvoorbeeld aan Fort Vechten langs de A12, Fort Honswijk, Vesting Muiden en Slot Loevestein.

lint- en liniepad

Is er ook een Oude Hollandse Waterlinie?

Als het Lint en Liniepad in de Nieuwe Hollandse Waterlinie ligt, dan is er vast en zeker ook een Oude Hollandse Waterlinie. Toch? Jazeker! En dat niet alleen, er waren maar liefst tien waterlinies in Nederland. We zijn dan ook niet voor niks een waterland. De Oude Hollandse Waterlinie beleefde zijn hoogtijdagen tijdens de 17e en 18e eeuw. Het ligt tussen het IJsselmeer en de Biesbosch, ten westen van Utrecht. 

Over het vlonder

In het eerste half uur van het Lint en Liniepad heb ik al behoorlijk wat avontuurlijks achter de kiezen. Via een smal pad baan ik mij een weg door een weiland met schapen. Aan het einde van dat smalle pad stuit ik op een klaphekje gevolgd door een smalle brug. Ik steek de brug over en sla direct rechtsaf. Ik kom uit bij een kleine trekpont, waar ik mijzelf naar de overzijde mag helpen en dan een vlonderpad. Het is hier dat ik heel wat bijzondere vogels spot, waaronder een ijsvogel en een valkje.

Lunet aan de Snel

Het eerste fort dat ik op dit Lint- en Liniepad tegenkom is Fort Lunet aan de Snel. Het hek zit niet op slot en ik wandel dan ook even rond langs en over het fort. Het hoogste punt zorgt voor spectaculaire uitzichten over de polder. Lunet Snel stamt uit 1845-1846. Vanuit deze aarden wal kon een aanval op Fort Honswijk vanuit het noordoosten worden weerstaan. Ook kon op de Lunet het gedeelte van de Lekdijk, dat vanaf het torenfort niet te bereiken was, onder vuur worden genomen.

Vanaf Lunet de Snel gaat het klompenpad verder door het achterland van Schalkwijk. Langs boerderijen en bunkers. Na een tijdje verschijnen de eerste tekenen van het grootste Fort Honswijk tussen de bomen. Een ongelooflijk indrukwekkend groots en meeslepend bouwwerk.

lint- en liniepad

Fort Honswijk

Aan de oever van de rivier de Lek ligt het grootste en oudste torenfort van Nederland. De uitzichten over de rivier zijn schitterend, maar vooral de grootsheid van het bouwwerk is indrukwekkend. Het fort is elke dag tussen zonsopkomst en zonsondergang vrij toegankelijk voor publiek en het Lint en Liniepad loopt dwars door het fort. Vanaf de eerste stap die ik er zet ben ik betoverd door de geheimzinnige wereld.

Ik struin over het terrein. Kijk door ramen naar binnen, bekijk de foto’s die er hangen, Tussen de hoge, dikke muren echoot het geluid van de kraaien. Nadat ik uitgebreid de tijd heb genomen om het fort te ontdekken, zoek ik de markering van het Lint en Liniepad weer op. Voor een tijdje wandel ik door het gras langs de oever van de Lek om uiteindelijk uit te komen bij een volgend verdedigingswerk.

Werk aan de Groeneweg

Ook op dit deel van het Lint en Liniepad ga je terug in de tijd. Het verdedigingswerk heeft nog helemaal haar oorspronkelijke vorm. Het Werk aan de Groeneweg is aangelegd tussen 1914 en 1918, ter verdediging van het fort bij Honswijk. De infanteriestelling bestaat uit een dubbele loopgraaf met aarden wallen en 55 groepsschuilplaatsen. De meeste zijn posten voor één schutter. De wat grotere piramidevormige bunkers, gebouwd 1939-1940, zijn groepsschuilplaatsen (bron: forten.nl). 

Ik dwaal langs de bunkers en door de loopgraven. Ik ben bijna aan het einde van dit klompenpad bij Schalkwijk, maar ik eerst geniet ik nog ruim een half uur van dit verdedigingswerk. Als ik de bunkers achter mij laat heb ik nog maar een klein stukje te gaan, terug naar de parkeerplaats.

Meer klompenpaden 

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

lint- en liniepad
lint- en liniepad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!