...

Het Renkums Beekdal is een sprookjesachtige plek. Hier wandel je door een prachtig bosgebied langs kabbelende beekjes. Hier en daar tref je akkervelden en graslanden. Voor het Hartensepad parkeer ik mijn auto bij het informatiecentrum Renkums Beekdal. Ik pak hier de klompenpad bordjes op voor het Hartensepad. Dit klompenpad is in totaal officieel 14 kilometer.

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Hartensepad
Afstand: 14  kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Informatiecentrum Renkums Beekdal*
Markering: GPX of routebeschrijving
Hond: De hond mag niet mee

* Er zijn twee startpunten waar je uit kunt kiezen. Ik koos het bezoekerscentrum

Renkums Beekdal

Het Renkums beekdal is een natuurgebied in het Zuid Westen van de Veluwe. Ik kwam er ooit eerder voor Trage Tocht Renkum. En mocht jij het nog niet kennen… zet het dan zeker op je bucket list. Bedenk je een groen bos, vol fluitende vogels en een kabbelende beek aan je linker- of rechterzijde. Dat is het Renkums Beekdal. Vooral in de lente is het hier heel mooi, wanneer de bomen weer blaadjes hebben en alles er extra groen uitziet. 

Vanaf het informatiecentrum Renkums Beekdal kun je verschillende wandelroutes starten. Zelf begon ik er ooit aan de Trage Tocht, maar hier vind je ook de start van het Molenbeekse pad, twee ongemarkeerde routes en een kabouterpad voor de kleintjes.

Het Hartensepad

Het Hartensepad is een klompenpad van 14 kilometer. Via de website en app van Klompenpaden is de route in te korten naar 6 of 9 kilometer. Ikzelf maakte er 10 kilometer van via Komoot. Overal waar je loopt, volg je wel de loop van een beek. Je ziet dus altijd water en hier en daar hoor je ook kikkers kwaken. 

Het Hartensepad is één van de klompenpaden in de omgeving van het Renkums Beekdal. Je kunt het Hartensepad combineren met het Molenbeeksepad. En verder vind je hier in de buurt het Nederrijnse pad, het Wageningse Engpad en het Dorenweertsepad.

→ Meer wandelroutes door beekdallandschappen >>
Hartensepad

Start vanaf Informatiecentrum Renkums Beekdal

Het is vroeg op een zaterdagochtend wanneer ik mijn auto de parkeerplaats van het informatiecentrum opdraai. Er staan al een aantal andere auto’s en ik ben dit keer dus niet de eerste wandelaar in het gebied. Bij het informatiecentrum zit een leuk koffietentje met een terras en speelplek voor de kids. 

Na het parkeren pak ik de route direct op de parkeerplaats op. Ik wandel langs het koffietentje en de speeltuin, waarbij ik over een driewieler heen moet stappen. Vanaf het begin heb ik al een beek aan mijn linkerzijde. 

Overal beken

Dit gebied bij Renkum heet niet voor niets het Renkums Beekdal. Overal waar ik kijk zie ik water stromen. Op de ene plek stroomt het harder dan op de andere. Aan het begin van het Hartensepad stromen zelfs twee beken naast elkaar. Het Hartensepad is in principe een lange rechthoek. Aan de ene kant wandel je omhoog, dan steek je wat beken over en wandel je via de andere kant weer terug. Op de heenweg volg ik vooral de Molenbeek.

Het water stroomt lekker door en ik kies al snel de smalle wandelpaden langs de beek in plaats van het brede pad drie meter rechts van mij. Het is een lekker kronkelpaadje met uitzicht op de Molenbeek en de velden aan de andere kant. Het eerste deel van het Hartensepad ken ik al van Trage Tocht Renkum. Het is niet helemaal dezelfde route maar voor een groot deel wel. 

→ Wat denk je van wandelen over de Veluwezoom?
Hartensepad

Kwakende kikkers

Wanneer ik de top van het Hartensepad bereik, steek ik via twee smalle planken twee beken over. Hier in de kop van de route ligt ook een ven en daar klinkt gekwaak uit op. Een paar meter verder ligt er een dikke boomstam naast het wandelpad en ik besluit er een wandelbankje van te maken. Het is tijd om te ontbijten en met het gekwaak van de kikkers is het extra rustgevend. 

Door bos en langs velden

Op de weg naar beneden, richting de Nederrijn, gaat het Hartensepad door bos en langs velden. Bospaden, breed en smal, wisselen elkaar af om vervolgens weer langs een grasland te wandelen. Het is een komen en gaan van vogelgefluit. En nu het later op de ochtend is neemt ook het aantal mensen dat ik tegenkom toe. Het is nog geen topdrukte, maar dat zal vanmiddag nog wel komen met het mooie weer. 

→ Het Errekomsepad door de Betuwe is een aanrader voor de bloesemtijd
Hartensepad

Langs de rand van Renkum

Via de rand van Renkum kom ik bij een deel dat ik ook weer ken van de Trage Tocht. Langs een begraafplaats, via een smalle weg naar een gebied dat meer aanvoelt als stadspark. Hier volg ik de Oliemolenbeek met hierin een aantal vistrappen. Die trappen vormen kleine watervalletjes. Ik kijk links van mij uit over een veld met wilde orchideeën en weet dat ik straks aan de andere kant van dat veld wandel. Dit is namelijk de plek waar ik het Hartensepad heb ingekort naar 10 kilometer. 

Via de rand van Renkum kruip ik terug het bos in. Hier pak ik de Molenbeek weer op en volg die terug tot aan het informatiecentrum. Ondertussen passeer ik het vlonderpad nog even en ondanks dat mijn route er niet overheen gaat, besluit ik om er wel een paar foto’s van te nemen.

Klompenpad Hartensepad

Er zijn heel veel klompenpaden in Nederland. En de meeste zijn heerlijke paden, maar er zijn er een aantal en die springen er gewoon bovenuit. Ik wandelde al het Dorenweertsepad, het Schaarsbergenpad en het Rosandepad en nu kan ik het Hartensepad aan dit rijtje toevoegen. Want ook deze laatste is een onvergetelijke wandeling. Ik kan je dit klompenpad absoluut aanraden en dan vooral in de lente. Wanneer het Renkums Beekdal zich kleurt in vijftig tinten groen.

Meer klompenpaden

Klompenpaden zijn wandelroute uitgezet in Utrecht en Gelderland. Deze routes gaan van bos en hei naar boerenland en polder. Fantastische manier om kennis te maken met mooie plekken in deze twee provincies. Ik wandelde verschillende Klompenpaden en hieronder mijn favorieten:

Meer routes langs beken

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

Hartensepad
Hartensepad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!