...

Vlakbij Arnhem liggen verschillende prachtige Landgoederen. Trage Tocht Arnhem Warnsborn gaat over Landgoederen Vijverberg en Warnsborn. Het is een heerlijke wandelroute van 11 kilometer over heide en door bos. Hier en daar vang je een glimp op van Landhuis Vijverberg (nu een hotel) en andere historische plekken. Ik wandelde deze Trage Tocht vroeg in de ochtend en genoot van de zon en vroege vogels.

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Arnhem Schaarsbergen
Afstand: 11 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: parkeerplaats restaurant Road House, Arnhem
Alternatieve start: Kleine parkeerplaats hoek Harderwijkseweg & Wekeromseweg, Arnhem
Markering: Routebeschrijving of GPX bestand
Hond: Je viervoeter mag aangelijnd mee

Landgoederen Warnsborn en Vijverberg

Het zuiden van de Veluwe wordt wel eens Gelders Arcadië genoemd. Het gebied in het zuiden van de Veluwezoom zit boordevol landgoederen. Om verschillende redenen bouwden edellieden hier een aantal eeuwen geleden hun buitenhuizen met omringende bossen en tuinen. Nu zien we hier nog heel veel van terug. Sommige landhuizen zijn te bezoeken zoals Kasteel Rosendael en anderen zijn omgebouwd tot bijvoorbeeld een hotel.Veel van de landgoederen zijn nog steeds te bezoeken.

Warnsborn en Vijverberg zijn twee van die landgoederen die nog steeds open zijn voor wandelaars. Er zijn dan ook verschillende wandelroutes die over deze landgoederen gaan, zoals Klompenpad Schaarsbergen en Trage Tocht Arnhem Schaarsbergen. 

Trage Tocht Arnhem Schaarsbergen

Deze Trage Tocht van 11 kilometer is bijna geheel onverhard en neemt je mee over bospaden en over heidevelden. Het is een prachtige route door een voornamelijk rustig deel van de landgoederen. Sommige delen komen overeen met Klompenpad Schaarsbergen en andere zijn weer compleet nieuw voor mij.

Officieel begint deze route op de parkeerplaats van restaurant Road House aan de rand van Arnhem. Na het oversteken van de Nweg en een stukje over een smalle autoweg steek je de natuur in. Ik startte de Trage Tocht daar waar de route de natuur in gaat. Hier is een kleine parkeerplaats waar nog een plekje voor mij was. Vanaf hier loop ik direct een grasland op naar de rand van het bos. 

→ Ontdek 23 Nederlandse Landgoederen en de mooiste wandelroutes >>
Trage Tocht Arnhem Schaarsbergen

Starten over uitgestrekte heidevelden

De route start over uitgestrekte (heide)velden. Prachtige vergezichten en heuvels. Soms over brede zandpaden en soms over smalle paden tussen de heide door. Het levert natte schoenen en broekspijpen op van de ochtenddauw. Vroeg in de ochtend kom ik een aantal mensen tegen die de hond uitlaten, maar verder zijn er alleen maar vogeltjes. 

Langs de rand van Warnsborn

Met het Klompenpad Schaarsbergen heb ik Landgoed Warnsborn doorkruist. Ik kwam langs de vijver en het hotel. Nu wandel ik meer langs het landgoed. Ik wandel langs velden en over de heide. Via rechte lanen en kronkelpaden. Ik kom langs het Jachthuis van Warnsborn en wandel richting het Maasbergse Bos. 

Dit is niet het leukste gedeelte van de wandelroute. Lange rechte paden, soms langs fietspaden en een kort stuk langs een camping. Het is wat drukker en rumoeriger op dit stuk en ik ben dan ook blij wanneer ik niet veel later linksaf het bos weer induik. Niet veel later loop ik door misschien wel het leukste deel van deze wandelroute…

→ Bekijk ook Klompenpad Schaarsbergen >>
Trage Tocht Arnhem Schaarsbergen

De Westerheide

Via een smal pad en een klaphekje kom ik terecht op de Westerheide, een rustig heidegebied omringd door bos. Een smal kronkelpad loopt dwars over de heide en neemt mij mee in een sprookjesachtig landschap. Op een omgevallen boomstam neem ik even pauze. Ik luister naar de wind door het hoge gras, het gezoem van een bij en het geblaat van de schapen verderop. Dit is het thuis van een kudde Veluwse heideschapen.

Na een half uurtje is het tijd om dit smalle pad verder te volgen. Ik wandel tussen het hoge gras door. Het is hier gewoon als een sprookje. Via dat pad doorkruis ik de Westerheide. Aan het einde volgt er nog een kleine lus over de Vijverberg terug naar de parkeerplaats.

Trage Tocht Arnhem Schaarsbergen

Een deel van de route was voor mij bekend maar een heel groot deel was nieuw. Ik ontdekte de leuke smalle paadjes over de heide, schitterende lanen van het landgoed en de sprookjesachtige Westerheide. Dat laatste stuk over de Westerheide was het kersje op de taart. Het was een rustige wandelroute volledig over onverharde paden. Een prachtig stukje van de Veluwe om te ontdekken. 

Meer Trage Tochten

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Arnhem Schaarsbergen
Trage Tocht Arnhem Schaarsbergen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!