...

De Gelderse Betuwe is een heerlijke plek voor een wandelavontuur. Vooral wanneer de fruitbomen in de bloesem staan. Klompenpad Het Errekomsepad vertrekt vanuit het dorp Erichem en neemt je 14 kilometer lang mee langs boomgaarden, over landwegen en via de Betuwse wijngaard. Deze route is te verkorten naar 9 kilometer of te verlengen naar 18 kilometer. 

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Errekomsepad
Afstand: 14, 18 of 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Start: Parkeerplaats in Errichem
Markering: gemarkeerd via klompenbordjes
Hond: De hond mag niet mee

De Betuwe

De Betuwe staat bekend als dé Fruittuin van Nederland. In het voorjaar bloeien de bomen uitbundig, terwijl de nazomer de boomgaarden zich vullen met fruit – kersen, peren, appels, en meer. Dit gebied ligt tussen de Waal, de Rijn en de Lek, met de Veluwe in het noorden, de Utrechtse Heuvelrug in het westen en de Maas in het zuiden.

Klompenpaden

Nederland kent veel verschillende soorten wandelroutes. Trage Tochten, Kort & Prachtig routes, wandelingen van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of landschappen en nog veel meer. Klompenpaden zijn een soort wandelroute die je kennis laat maken met dorpen, boerenland en natuur. De wandelroutes liggen in Utrecht en Gelderland en zijn gemarkeerd met bordjes. In veel gevallen zijn de routes aan elkaar te knopen, te verlengen of in te korten. Ik wandelde al verschillende klompenpaden en deze keer stond het Errekomsepad in de Betuwe op de planning. 

Klompenpad Errekomsepad

Door de Betuwe gaan een aantal klompenpaden, zoals het Teisterbantpad en het Errekomsepad. Het Errekomsepad is een wandeling van 14 kilometer vanuit het Betuwse dorpje Errichem in Gelderland. De wandeling is uit te breiden naar 18 kilometer of in te korten naar 9 kilometer. De route gaat vanuit Erichem over landwegen, langs boomgaarden. Via het vestingstadje Buren en (natuur)camping De Karekiet. 

Errekomsepad

Start in Erichem

Erichem is een klein Betuws dorp. Het Errekomsepad start vanaf de kleine parkeerplaats voor het dorpshuis middenin dit dorp. Vanaf de parkeerplaats wandel je langs de Sint-Joriskerk. Het is een van de oudste delen van het dorp. Deze kerk ontstond in de tweede helft van de 13e eeuw. Al snel bereik je de grens van het dorp en kun je kiezen of je het Errekomsepad linksom of rechtsom wandelt. Ik besluit eerst richting Buren te wandelen en ga dus linksom. 

De eerste boomgaard laat zich al snel zien. Het is een perenboomgaard vol met witte bloesems. Boomgaarden zijn particulier terrein dus ik fotografeer alleen de bloesem aan de rand van de boomgaard en ga niet aan de wandel tussen de bomen door. 

Oranjestad Buren 

Het eerste deel van het klompenpad gaat over geasfalteerde wegen richting Buren. Vanaf de eerste stappen die ik in het stadje zet, voel ik de eeuwenoude sfeer. De Huizerpoort, slotgracht en oude huizen laten de historie van deze plek goed zien. Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde hier in 1551 in de Sint-Lambertuskerk met Anna van Buren. 

Het Errekomsepad gaat eerst door dit oude gedeelte van Buren om vervolgens via het Vrijerslaantje naar het nieuwe gedeelte te wandelen. Het Vrijerslaantje is een smal wandelpad tussen twee rijen kastanjebomen door. Het is een laantje dat zo’n 120 jaar oud is. 

Langs boomgaarden en over landwegen

Vanuit het nieuwere deel van Buren komt het Errekomsepad uit op een klein industrieterrein. Zo wandel ik Buren weer uit over het asfalt. Al snel komen de boomgaarden weer in zicht en verlaat ik het asfalt om over een graspad verder te wandelen. Het graspad is door de vele regen van de afgelopen maanden soms nat en het is hier en daar zoeken naar een plekje om mijn voeten neer te zetten. Het graspad neemt mij mee naar camping De Karekiet.

Errekomsepad

Over de (natuur)camping

Bijna zonder het te merken wandel ik de camping op. De camping is zo’n oase van groen en rust dat het bijna niet opvalt dat dit een camping is. De camping bestaat uit verschillende delen waaronder een natuurkampeerterrein met zo’n 40 plekken. De kampeerterreinen liggen in een voormalige boomgaard, waar nog steeds veel peren- en pruimenbomen staan. 

Wanneer ik het Errekomsepad wandel, is het een warm en mooi voorjaarsweekend. Op de camping staan verschillende caravans tussen de bomen. Overal waar ik kijk zie ik bloesem. Verspreid op het terrein staan picknickbanken en ik maak er gebruik van om hier een pauze in te lassen. 

Via de Betuwse Wijngaard

Na de pauze gaat het Errekomsepad over landwegen (en asfalt) richting een bijzondere plek: de Betuwse Wijngaard. Het klompenpad gaat zelfs over de wijngaard. Langs de wijnranken en een bed vol gele boterbloemen. Het is een prachtig stuk van het Errekomsepad. Ook een uitdagend stuk, want ook hier is het een graspad dat met regelmaat glad is en modderig. 

Het Errekomsepad gaat door de wijngaard om weer uit te komen op geasfalteerde landwegen. Via de landwegen gaat het klompenpad terug naar Erichem.

Klompenpad Errekomsepad

Het Errekomsepad is een typisch klompenpad: dorpen, landwegen en natuur. Ondertussen heb ik al meerdere klompenpaden gewandeld en ik heb een aantal favorieten. Ondanks dat ik het Errekomsepad ontzettend leuk vond om te wandelen, is het niet mijn favoriet. De grote hoeveelheid asfalt viel mij wat tegen. Maar ik moet ook toegeven dat de verwachting van het Errekomsepad, veel bloesems, wel is uitgekomen. Dus ben je op zoek naar een bloesemtocht en vind je asfalt geen probleem… dan is het Errekomsepad een uitkomst.

Meer wandelroutes langs bloesem

Het voorjaar, wanneer de bloesem aan de bomen zit, is een mooie tijd voor wandelavonturen. De mooiste bloesemwandelingen maak je in Zuid-Limburg, Overijssel of Brabant. Hieronder een paar tips voor wandelingen. Een aantal hiervan heb ik zelf al gewandeld, anderen staan nog op mijn bucketlist.

Meer klompenpaden

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

15x Wandelen in Gelderland: Ontdek mooie wandelroutes

Gelderland, de grootste provincie van Nederland, is een walhalla aan wandelmogelijkheden. Deze prachtige provincie heeft gevarieerde landschappen, die vragen om wandelend ontdekt te worden. In dit artikel laat ik je kennismaken met wandelen in Gelderland en neem je...

Deel deze wandeling op Pinterest

Errekomsepad
Errekomsepad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!