...

Nederland kent zoveel verschillende soorten wandelroutes. Groene Wissels, Klompenpaden, LAW’s en Trage Tochten. Over die laatste wil ik het met je hebben. Want wat is een Trage Tocht? En waar vind je ze? Ik vertel het je allemaal in dit artikel.

Wat is een Trage Tocht?

Laten we beginnen met de vraag wat Trage Tochten zijn. Het zijn wandelroutes, die voor minimaal 70% over onverharde paden gaan. Dus zo min mogelijk beton, asfalt en keien. Deze routes nemen je mee door bossen, over heide, langs dorpen en boerenland. Door bekende en onbekende natuurgebieden. 

Bij het ontwikkelen van deze wandelroutes wordt er door de makers zoveel mogelijk rekening gehouden met exclusiviteit voor wandelaars. Dus als het even kan dan gaat een trage tocht niet over een fietspad of ruiterpad. Ook wordt er rekening mee gehouden dat de startpunten zoveel mogelijk te bereiken zijn met openbaar vervoer. Bij de routebeschrijving staat ook altijd aangegeven hoe je er kunt komen en waar horecagelegenheden te vinden zijn.  

Stadse Tochten

Onder de vlag van de Trage Tochten is er een stadse variant ontwikkeld. Stadse Tochten gaan ook zoveel mogelijk over onverharde paden. De tochten gaan zoveel mogelijk door het groen en langs het water. Daar waar natuur de stad raakt. Veel van de Stadse Tochten lopen ook vanuit de stad naar het buitengebied. Het is een perfecte combinatie tussen een natuurwandeling en een stadswandeling. Op dit moment zijn er ruim 65 Stadse Tochten om uit te kiezen. Van Groningen tot Maastricht en van Rotterdam tot Nijmegen. 

trage tochten

Welke Trage Tochten zijn er?

Trage Tochten zijn er door heel Nederland en hebben een lengte tussen de 5 en 25 kilometer. Op dit moment zijn er meer dan 600 routes en elk jaar komen er nog nieuwe tochten bij. Er is eigenlijk één website waar je het hele overzicht kunt vinden: wandelzoekpagina.nl

Hier vind je een lijst van alle Tochten, een opsomming van de nieuwste vijf en van de populairste van dat moment. 

Boeken met routebeschrijvingen

Naast de routes op zoekpagina.nl, zijn er ook een aantal wandelboeken met hierin Trage Tochten verwerkt. 

Hoe volg je een Trage Tocht?

Trage Tochten staan niet met paaltjes of bordjes aangegeven langs de route. Er zijn eigenlijk twee manieren om een route te volgen: door middel van een routebeschrijving of met een gps-track. Op wandelzoekpagina.nl kun je, tegen betaling, de routebeschrijving of gps-track downloaden.

Ik heb zelf een jaarabonnement voor 13,50 euro op wandelzoekpagina.nl en mag in dat jaar onbeperkt routes downloaden. En aangezien wandelzoekpagina.nl meer te bieden heeft dan de Trage Tochten, is dat wat mij betreft een koopje.  

Wanneer je een routebeschrijving download, krijg je een pdf met een omschrijving van de route. In woorden krijg je een uitleg waar je links of rechts moet en wat je onderweg tegenkomt.

Kies je voor een gps-track, dan kun je deze uploaden in een gps-reader. Ik kies zelf altijd voor de gps en zet deze in Komoot. Dat is een navigatie-app waar je gps-tracks in kunt zetten. Onderweg volg ik de route via een pijltje op mijn telefoon. 

Mijn avonturen

Ik ontdekte Trage Tochten een aantal maanden voor het schrijven van dit artikel. In de tussentijd heb ik er meerdere gewandeld. Soms door gebieden die ik al kende, maar vooral door gebieden die voor mij nog onbekend waren. 

Drenthe

Trage Tocht Papenvoort 2
13 kilometer | Borger, Drenthe

Noord-Holland

Trage Tocht Blaricum
10 kilometer | Blaricum, Noord-Holland

Trage Tocht Bussum
16 kilometer | Bussum, Noord-Holland

Overijssel

Trage Tocht Sprengenberg
10 kilometer | Haarle, Overijssel

Trage Tocht Colckhof en Alerdinck
16 kilometer | Zuthem, Overijssel

Utrecht

Trage Tocht Landgoed Den Treek Henschoten
15 kilometer | Leusden, Utrecht

Trage Tocht Bilthoven
12 kilometer | Bilthoven, Utrecht

Trage Tocht Soest
14 kilometer | Soest, Utrecht

Gelderland

Trage Tocht Renkums Beekdal
15 kilometer | Renkum, Gelderland

Trage Tocht Hierden
13 kilometer | Hulshorst, Gelderland

Trage Tocht Drie
14 kilometer | Ermelo, Gelderland

Trage Tocht Staverden
14 kilometer | Staverden, Gelderland

Zuid-Holland

Trage Tocht Wassenaar
9 kilometer | Wassenaar, Zuid-Holland

Trage Tocht Den Haag Loosduinen
13 kilometer | Den Haag, Zuid-Holland

Trage Tocht Meijendel
13 kilometer | Wassenaar, Zuid-Holland

Noord-Brabant

Trage Tocht Zoomland
16 kilometer | Bergen op Zoom, Noord-Brabant

Deel deze wandeling op Pinterest

trage tochten
trage tochten
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

ReizenReizen
error: Content is protected !!