...

Het is nog donker buiten wanneer ik een kop koffie in de standaard van mijn auto zet en de motor start. Vandaag staat er een ochtendwandeling op het programma op de Veluwe met als doel de zonsopkomst op een zandvlakte. Dit is hoe ik het liefste mijn vrije dagen start. Niet altijd op de Veluwe, maar wel met een ochtendwandeling. Waarom? Ik geef je mijn vijf belangrijkste redenen. 

Van ochtendmens naar ochtendwandeling

Als ochtendmens ga ik het liefste wandelen in de ochtend. Nog voor zonsopkomst in de auto op weg naar een volgend avontuur. Als kind was ik al op voor dag en dauw. Dan stond ik om 5 uur naast het bed van mijn ouders te verkondigen dat ik niet moe meer was… Ik hoefde niet meer te slapen. Mijn ouders waren natuurlijk niet gek en stuurde mij weer terug naar bed. Slapen deed ik echter niet meer. Ik kroop terug in bed en beleefde avonturen met mijn knuffels en poppen.

Dat laatste doe ik niet meer. In plaats van mijzelf terugsturen naar bed, stap ik er tegenwoordig juist uit. Om vrolijk, want een ochtendhumeur ken ik absoluut niet, mijn dag te beginnen. Het liefste dus met een ochtendwandeling.

1 | Alleen op de wereld

Tijdens een ochtendwandeling kom ik weinig mensen tegen. Ik voel mij regelmatig alleen op de wereld. Ik vind dat het fijnste aan een ochtendwandeling. De natuur kan ik beleven zonder geluiden van blaffende honden, gillende kinderen of schreeuwende mountainbikers. Na een tijdje komen de mensen met honden, de sporters (hardlopers en fietsers) en als laatste gevolgd door gezinnen en families. Het moment dat de drukte begint op de parkeerplaats, is vaak het tijdstip dat ik terugkom bij mijn auto. 

ochtendwandeling

2 | De zonsopkomst

Er is geen mooier moment van de dag, dan de zonsopkomst. Dat moment dat de zon boven de horizon uit piept en een nieuwe dag aankondigt. De wereld kleurt goud tijdens het gouden uurtje en werpt een gloed over de wereld. Dat is het moment van de dag dat alles magisch aanvoelt. Eén van de mooiste wandelingen die ik ooit maakte met zonsopkomst is op het Hulshorsterzand.

3 | De dag ligt als cadeautje voor je

Het begin van de dag. Er is nog niets gebeurt dat verwachtingen kan scheppen of veranderingen kan doorvoeren. De dag ligt nog als ongeopend cadeautje voor je. Je weet nog niet wat er gaat gebeuren. Alles is nog mogelijk. Dat is wat een ochtendwandeling zo mooi maakt. De rest van de dag kan ik genieten van die ochtend en negen van de tien keer heeft een ochtendwandeling invloed op die dag. Ik ben vrolijker, heb meer energie en kan de wereld aan. 

ochtendwandelingochtendwandeling

4 | Ontmoetingen met wilde dieren

Vroeg in de ochtend en tegen schemering is het moment van de dag waarop wilde dieren zich laten zien. Zo struinen in de boomrand van een bos, wagen zich wat verder op de open velden en komen dichterbij de wandelpaden. Die ochtendwandeling is voor mij dan ook regelmatig het moment dat ik wilde dieren ontmoet.

Het gaat om een ree die wegspringt tussen het hoge gras. Een edelhert dat zich voortbeweegt tussen de bomen. Een wild zwijn dat mij aanstaart vanaf zijn plek langs het wandelpad. Dit zijn de momenten dat ik het ook wel spannend vind tijdens een wandeling. Je weet nooit wie of wat je tegen gaat komen. 

5 | Roept creativiteit op

Een wandeling zorgt bij mij voor creativiteit en ideeën. De beste ideeën voor artikelen en mijn website krijg ik tijdens mijn wandelingen. In mijn telefoon zit een notitie boordevol gedicteerde berichten aan mijzelf. Dat natuurlijk om te voorkomen dat ik thuiskom en die briljante ideeën niet meer weet. 

Het fijne aan een ochtendwandeling is dat ik de ideeën vaak diezelfde dag nog uit kan werken. De energie en creativiteit die een ochtendwandeling mij geeft, daar profiteer ik de rest van de dag nog van. 

Meer tips

Deel deze wandeling op Pinterest

ochtendwandeling
ochtendwandeling
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!