...

Wat een verschrikkelijk leuke ochtend heb ik gehad. Ik ben op een zondagochtend aan het wandelen door de Oude Warande in Tilburg, Noord-Brabant. Het is uitzonderlijk warm vanmorgen en het landgoed is al snel druk met hardlopers, hondenuitlaters en fietsers. Maar ik wandel op de rustige paden en ben op zoek naar Syberische grondeekhoorntjes.

Praktische informatie

De wandeling: Oude Warande
Afstand: 5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Vanaf de parkeerplaats
Parkeren: Parkeerplaats Auberge Du Bonheur, 5036NA, Tilburg, Noord-Brabant
Markering: Knooppunten

Landgoed Oude Warande

Vanaf de parkeerplaats loop ik zo het landgoed op. Ik ben graag op landgoederen en vooral vroeg in de ochtend. Het is acht uur in de ochtend en nu al genoeg andere wandelaars te zien. Vooral veel met honden. Ik ben op weg van knooppunt 30 naar het volgende knooppunt. Ik heb een route gevonden op RouteYou.nl en die is 5 kilometer. 

De reden om te gaan wandelen door de Oude Warande zijn de Syberische grondeekhoorntjes. Ik heb zoveel mensen gehoord over en zoveel foto’s op Instagram gezien van deze diertjes, dat ik ze gewoon moet spotten in het echt. En dus ben ik in Tilburg voor deze wandeling. 

wandelen op de Oude Warande

Oude Warande

De Oude Warande is een park dat in 1712 werd aangelegd in opdracht van Willem van Hessen-Kassel en is één van de weinige intacte sterrenbossen in Nederland. Een sterrenbos wordt zo genoemd, omdat vanuit een centraal punt een aantal lanen, meestal zes of acht, naar de hoeken en de buitenranden lopen. De Oude Warande heeft acht sterlanen, en langs de randen lopen vier lanen die een vierkant van ongeveer zeventig hectare omsluiten. In de jaren 1980 waren van deze opzet alleen de hoofdlijnen nog te zien. Daarna volgde een bijna twintig jaar durende renovatie die in 2008 gereed kwam. De oude lanen werden hersteld, zieke bomen gerooid, de verzande vijver uitgediept en ‘wilde’ paden verwijderd.

Karakteristieke dieren in de Warande zijn de Siberische grondeekhoorns. In 1973, vlak voordat het Tilburgs Natuur Dierpark z’n deuren sloot, viel er een kist met de Siberische eekhoorns van een wagen. De beestjes ontsnapten en vluchtten de Oude Warande in. Er werd nog een poging gedaan om te eekhoorntjes te pakken te krijgen, maar tevergeefs. 

Wandelen door de Oude Warande

Ondanks dat de grondeekhoorntjes de reden zijn voor het wandelen door de Oude Warande, stelt het park zelf absoluut niet teleur. Ik volg de bordjes van de knooppuntenroute en al snel is het raak… de eerste grondeekhoorntjes steken voor mijn neus het wandelpad over. Razendsnel! En ze zijn klein! Ik stap even van de route af en speur tussen het hout op de grond. Ja, daar is ie. Ik probeer zoveel mogelijk foto’s te maken, maar hij wil maar niet stilzitten. Hmmm, helaas weet ik nu nog niet dat ik aan het einde van de wandeling een hele photoshoot kan doen met één van zijn soortgenootjes, die wel stil blijft zitten.

Ik loop verder. Gedurende het eerste stuk volg ik braaf de route. Over brede paden loop ik langzaam, speurend naar eekhoorntjes. Ik word om de paar minuten ingehaald door een hardloper of wandelaar met hond. Het is best druk op dit pad. Bij het volgende knooppunt moet ik verder over het brede pad, maar naast mij ligt een rustig pad. Te zien aan het dode hout naast het rustige pad, is de kans op eekhoorntjes hier groot… Misschien moet ik daar gewoon heen?

wandelen op de Oude Warande

De rustige paden

Ok, ik laat de route die ik zou moeten volgen helemaal los en besluit verder te wandelen door de Oude Warande, maar dan via rustige paden. Het is geen groot park, dus verdwalen kan ik niet. En er staan knooppuntenpaaltjes. De auto staat bij knooppunt 30. Uiteindelijk moet ik daarheen terug.

Ik slenter over de paden zoekend naar grondeekhoorntjes. In plaats van eekhoorntjes, zie ik in eerste instantie twee dolverliefde spechten. Ze vliegen in een soort van tikkertje achtige manier van boom naar boom. Ze zijn zo op elkaar gefocust dat ze mij bijna niet zien. 

In de zon… en de regen

Langs de wandelpaden liggen af en toe hele grote velden van dood hout. Omgevallen bomen, opgestapelde takken en boomstronken. Ideaal voor de grondeekhoorntjes om tussen te leven. Op hun eigen manier doen ook de eekhoontjes aan wandelen door de Oude Warande.

Ik besluit een boomstam uit te zoeken en lekker rustig te gaan zitten. Ik zoek een mooie boomstam uit en staar heerlijk voor mij uit. Ik probeer me te focussen op mijn ademhaling en verder niets. Terwijl ik dit doe, hoor ik nog meer vogeltjes. de geluiden van de natuur worden steeds beter hoorbaar. Tot ik geritsel hoor. Links van mij, nee rechts. Om mij heen verschijnen er eekhoorntjes van onder takken en boomstammen. Hoe leuk om ze zo tevoorschijn te zien komen, wanneer ik zelf even tot rust kom. En dan… vallen er dikke regendruppels uit de lucht. 

wandelen door de Oude Warande

Wanneer ik besluit verder te wandelen door de Oude Warende, zie ik op mijn horloge dat ik ruim twintig minuten daar heb gezeten. Ik heb het helemaal niet doorgehad. Ondertussen is de regen gestopt, maar de lucht voorspelt nog meer want ondertussen klinkt er wat onweer in de lucht en worden de wolken donkerder. Het half uur dat volgt leg ik misschien honderd meter af. Ineens verschijnen er overal grondeekhoorntjes. Ze jagen achter elkaar aan, eten nootjes en schieten van tak naar tak. En terwijl ik sta te genieten, breekt de lucht open. Voor 10 minuten regent het hard. Ik besluit maar even te blijven staan, met mijn camera onder mijn jas en mijn capuchon op mijn hoofd.

Zonhappen

Nu de regen weg is en de zon weer schijnt, is het zulk lekker weer. Ik kom uit bij een meertje dat helemaal omringt wordt door, ik denk, rododendrons. Aan twee zijden van het meertje is een vlonder met bankjes en eentje daarvan is in de zon. Die is van mij! Ik geniet deze ochtend vol van de momenten dat ik lekker kan zitten en genieten van de omgeving. 

Een kwartier uur zit in ik het zonnetje en heb ik leuke gesprekken met verschillende dames die langslopen. Sommige snelwandelend, andere fotograferend en yoga-end. 

Het liefste blijf ik hier zitten, maar ik echt verder wandelen door de Oude Warande. vanaf het moment dat ik weer op het wandelpad kom, zie ik op een boomstronk rechts van mij een grondeekhoorntje zitten. Langzaam loop ik dichterbij en zet mijn camera op de filmstand. Ik zoom in en maak het leukste filmpje. De kleine eekhoorn blijft zitten, bang dat als hij beweegt, hij nog meer opvalt wellicht. Ondertussen lopen er achter mij een aantal hardlopers langs, gevolgd door een man met een hond. De kleine eekhoorn houd het allemaal in de gaten, zonder zijn lichaam te bewegen. Nou ik kan niet zeggen dat ik voor niets naar Tilburg ben gereden vanmorgen. 

Ik volg kris kras door het park het ene brede pad na het andere smalle bospad. Ik weet niet meer waar ik ben ten opzichte van de route die ik zou gaan lopen, maar zo groot is het park niet. Zodra ik naar huis wil, zoek ik wel uit hoe ik moet lopen. 

wandelen op de Oude Warande

Op weg naar de koffie

Ik merk dat ik, ondanks de drukte in het park, geniet van mijn wandeling. Ik leg geen grote afstanden af, maar geniet van de zon die schijnt. Het is zelfs zo warm, dat ik in mijn t-shirtje verder wandel. Ik wandel over één van de brede sterpaden en zie voor mij een gebouwtje opdoemen. Dat gebouwtje blijkt een horecagelegenheid te zijn, de Grotto. De Grotto staat op een grasveld, op de plek waar alle sterpaden samenkomen. In het midden van de Oude Warande dus.

Ik bestel een ijskoffie en zoek een plekje op een bankje in de zon. Oh dit is genieten lieve mensen. De zon is warm, de koffie lekker fris en het gezelschap leuk. Op het bankje naast mij zit een dame met wie ik in gesprek raak. We praten over alleenstaand zijn, avonturen beleven in je eentje, Nederland ontdekken en honden. Zij heeft een hond geadopteerd vanuit Roemenië (als ik het goed heb onthouden) en we kletsen zo een hele tijd weg. 

Wanneer ik na een hele tijd en lang kletsen op mijn telefoon kijk voor de knooppunten, zie ik dat ik het sterpad recht tegenover mijn bankje moet uitlopen om terug te komen bij mijn auto. Ik besluit dat de dag te lekker is en het nog te vroeg is om direct naar huis te rijden en rij dan ook ‘snelweg vermijdend’ vanuit Tilburg terug naar de Haagse regio. Ik doe er ruim 3 uur over maar zie onderweg schitterende uitzichten. Wat is deze dag een cadeautje. 

Heerlijk wandelen door de Oude Warande

Ik ben blij dat ik vandaag heb gekozen voor een wandeling door de Oude Warande. Het park voelt af en toe zelfs aan als een bos.  Ook zonder grondeekhoorntjes zou het hier super lekker wandelen zijn. Ik merk dan ook dat heel veel van de locals niet eens meer op of om kijken van de kleine diertjes. Over de Oude Warande lopen verschillende routes vanuit onder andere RouteYou.nl, dus voor ieder wat wils denk ik zo. Ik zou het zeker gaan ontdekken als ik jullie was. 

Meer routes in Brabant

Deel deze wandeling op Pinterest

Oude warande
Oude warande
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!