...

Onlangs schreef ik op mijn instagram een post over vriendschappen die ontstaan via Instagram. Vriendschappen met, in eerste instantie, onbekende mensen. En dat stukje ‘onbekend’ is wat het vaak spannend maakt. In de jaren dat ik nu op Instagram zit heb ik al meerdere keren mogen afspreken met onbekende wandelaars. Ik doe dit niet zomaar en ben mij bewust, dat ik degene met wie ik afspreek niet ken en ook zijn of haar motieven niet. Ik bereid zo’n afspraak dan ook voor. In deze blog deel ik mijn tips voor het afspreken met een onbekende. 

Het afspreken met andere wandelaars of fotografen die je hebt leren kennen via Instagram is zo tof! Ik heb zo de leukste mensen al leren kennen en weet zeker dat ik in de toekomst nog meer mensen ga leren kennen. En natuurlijk kan er een ontmoeting tussen zitten die minder goed verloopt dan ik zou hebben gewild. Maar als ik mijn eigen 6 tips maar volg, dan weet ik dat ik alles heb gedaan om mij voor te bereiden.

1| Spreek elkaar eerst uitgebreid via dm of whatsapp

Vaak gaat het afspreken met een onbekende (die je bijvoorbeeld volgt op Instagram), geleidelijk. Het gaat van reageren op elkaars posts of stories, naar privé berichten en uiteindelijk een whatsapp bericht of een telefoongesprek. En in the end spreek je live met elkaar af. Zo voelt het alsof je elkaar toch al een beetje kent en ben je niet helemaal onbekend met elkaar. 

Dat eerste contact via dm of whatsapp is ook belangrijk. Zo kun je een beetje inschatten wat voor vlees je in de kuip hebt, zoals we dat zo onsmakelijk zeggen in Nederland. Je kunt in dat eerste contact inschatten hoe iemand reageert, wat voor humor iemand heeft etc. 

Het is net als met internetdaten, voor diegene die daar bekend mee is, het aftasten via de online kanalen is belangrijk voor de eerste schifting tussen ‘wel interessant’ en ‘niet interessant’ haha. En nee daarmee zeg ik niet dat afspreken met een onbekende wandelaar, die je kent via instagram, hetzelfde is als internetdaten 😉 Maar het is wel hetzelfde als het gaat om afspreken met een onbekende. 

Veilig wandelen

2| Luister altijd naar je gevoel

Ons hoofd kan nog wel eens met ons aan de haal gaan. In ieder geval, die van mij wel. Mijn hoofd kan mij overtuigen van dingen die er helemaal niet zijn. Zo zegt mijn hoofd altijd dat spinnen super eng zijn (ook die hele kleintjes), maar eigenlijk valt dat best mee. Mijn hoofd zegt soms ook dat situaties heel gevaarlijk, spannend of belachelijk zijn, maar is dat dan wel zo?

Luisteren naar je gevoel is dan het antwoord. Ons gevoel heeft het altijd goed. Luisteren naar mijn gevoel is iets waar ik nog niet altijd heel goed in ben, maar ik leer. Als het gaat om mensen inschatten, kan ik echter behoorlijk goed aanvoelen of iemand leuk is of niet. Als ik via dm of whatsapp contact met iemand heb gehad en diegene stelt voor om af te spreken voor een wandeling, dan ben ik er vaak snel uit of ik het doe of niet. Afspreken met onbekende is voor mij ondertussen dan ook iets minder spannend geworden, want ik vertrouw op dat bekende onderbuikgevoel. 

Dit is dan ook misschien wel de belangrijkste tip! Luister naar je gevoel. Niet alleen als het gaat om afspreken met een onbekende maar ook daarna. Heb je in aanloop naar de afspraak een naar gevoel, zeg af. Weet dat je altijd van gedachten mag veranderen! Onthoud wel, het spannend vinden, is geen naar gevoel. Dat hoort er gewoon bij en moeten we ons soms overheen zetten. Dus neem de tijd om je gevoel uit te pluizen.

3| Je thuisfront

Heb je besloten om af te spreken met een onbekende, laat je thuisfront dan altijd weten met wie je afspreekt, waar en hoe laat. Ik ben alleenstaand dus heb thuis niemand die mij weer terug verwacht. Mijn zus en moeder krijgen dan ook altijd een berichtje als ik met iemand afspreek (trouwens ook als ik alleen op avontuur ga). Ik laat weten waar ik heen ga, waar ik de auto parkeer en met wie ik afspreek. Ik vraag ook altijd de naam (voor- en achternaam) van de persoon met wie ik afspreek.

Het lijkt wellicht overdreven en je voelt je misschien bezwaard richting het thuisfront of degene met wie je afspreekt. Je wil hen niet opzadelen met jouw afspraken of gevoel van spanning, maar ‘better safe than sorry’. Ikzelf laat liever een keer teveel weten waar ik uithang en met wie, dan een keer te weinig. 

Ik schaamde mij er vroeger een beetje voor om dan aan mijn ‘grote zus’ te moeten gaan vertellen waar haar kleine zusje heen ging en dat ik zou afspreken met een onbekende. Alsof ik niet voor mezelf kon zorgen. Maar helaas hebben we niet overal invloed op. Ik kan mij nog zo goed voorbereiden, maar er kan altijd iets gebeuren en dan heb ik liever dat iemand weet waar ik ben en in dit geval vooral met wie. 

veilig wandelen

4| Houd contact met het thuisfront

Contact hebben met die onbekende wandelaar via online kanalen is toch anders dan iemand in het echie zien en spreken. Het kan altijd zijn dat het vooraf goed voelde, maar dat het bij aankomst helemaal niet zo leuk is als vooraf gedacht. Contact met thuis is dan een uitkomst.

Hoe ik het aanpak is als volgt: Ik houd contact met mijn zus, moeder of een vriendin. Zodra de eerste kennismaking achter de rug is en ik denk ‘nou dat is helemaal leuk’, dan stuur ik een appje dat alles ok is. 

Door dat lijntje met thuis is er, ondanks dat ze niet fysiek bij je zijn, toch dat gevoel van veiligheid. Iemand weet waar je bent en met wie. En dat lijntje kun je intact houden zolang dat voor jou goed voelt. Tot die ‘onbekende’ een gezelligerd blijkt te zijn.

5| Reis met eigen vervoer

Niets zo spannend als met een onbekende af te spreken en dan ook samen naar de plek van bestemming te reizen. Want wat nu als je daar dan bent en het klikt niet? Dan zit je nog steeds met elkaar opgescheept, om het onvriendelijk te zeggen.

Mijn advies, reis altijd met eigen vervoer. Je kunt weg wanneer je wilt en bent niet afhankelijk van de ander. Het is ook een stuk veiliger want jij bepaalt waar je heen gaat. Je zou zomaar in iemands auto kunnen stappen en diegene besluit heel ergens anders heen te rijden. Moet je toch niet aan denken? Dus vertrouw op je eigen auto, fiets, benen of treinkaartje. 

In je rugzak

Wanneer je mijn ebook download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

6| Houd het afspreken kort

Spreek af om een wandeling te gaan maken die niet te lang is, als je dat spannend vindt. Het zou wat lastig zijn als je besluit 20 kilometer te gaan wandelen en na de eerste 5 kilometer weet je al dat het niet klikt. Dan moet je dus nog 15 kilometer (of je keert om en loopt die 5 kilometer terug natuurlijk).

Het is makkelijker om een korte afspraak langer te maken, dan een lange afspraak korter. Daarmee bedoel ik, dat als je na een korte route denkt ‘dit is super gezellig’, dan kun je altijd kiezen om nog verder te lopen of nog een keer af te spreken. 

Ikzelf heb ooit met Monique, nu een vriendin, afgesproken op de Hoge Veluwe. We ontmoetten elkaar ‘s morgens om 9 uur op de parkeerplaats en namen rond 17 uur pas afscheid. Maar dat was in eerste instantie niet de bedoeling. Doordat het klikte en we heel wat te kletsen hadden hebben we uren gelopen en gefietst over het park. En daarna volgde er nog heel wat andere afspraken.

Spannend is goed, maar wees niet bang

Het kan zijn dat je na deze tips denkt, nou ja doe toch maar niet. Maar wees niet bang. Laat je niet tegenhouden door iets dat spannend is of in ieder geval zo voelt. Dat stopt je van de mooiste ontmoetingen en het maken van herinneringen. 

Het enige dat ik zeg is, stort jezelf niet zonder nadenken in situaties, maar bereid je zoveel mogelijk voor. En daarna, geniet! Leer nieuwe mensen kennen! Sluit vriendschappen! Maak herinneringen! Want daar is het leven toch voor bedoeld?

Afspreken met mij als onbekende

Ik hoop dat je aan de hand van deze tips in de toekomst nog meer mensen gaat ontmoeten. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Wil je meer weten? Wil je een keer met mij afspreken om te testen hoe spannend dat is? Stuur mij een berichtje of laat een reactie achter. Ik sta altijd open voor nieuwe ontmoetingen 🙂

Heb je nog een tip die ik gemist heb? Wil je jouw ervaring graag delen? Stuur mij dan sowieso een berichtje. Ik ben altijd benieuwd naar ervaringen en tips van andere mensen. Zo kunnen we elkaar alleen maar verder helpen!

Meer tips

Deel deze wandeling op Pinterest

veilig wandelen
veilig wandelen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

ReizenReizen
error: Content is protected !!