...

Kort & Prachtig Elsterberg is een heerlijke wandeling over de heuvels van de Utrechtse Heuvelrug. Klim naar de top van de Elsterberg op 63 meter hoogte en geniet van het prachtige uitzicht. Over Plantage Willem III en langs verschillende grote grazers. De route gaat over smalle bospaden en een stukje van Landgoed Prattenburg. Een wandelroute van 9 kilometer.

Praktische informatie

De wandeling: Kort & Prachtig Elsterberg
Afstand: 9 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: parkeerplaats sportcomplex Elst
Alternatieve start: parkeerplaats Plantage Willem III
Markering: Routebeschrijving of GPX bestand
Hond: Voor wandelaars met honden is er een alternatieve route 

De Elsterberg

Tussen Elst en Rhenen op de Utrechtse Heuvelrug ligt de Elsterberg. Met een hoogte van 63 meter, is het een van de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug. De Amerongse Berg is met 68 meter de hoogste heuvel. De Elsterberg is onderdeel van de Boswachterij Amerongen en behoort tot de oudste bossen van Nederland. Alles bij elkaar dus een bijzondere plek voor een wandelroute.  

Kort & Prachtig serie

Onder de naam Kort & Prachtig is een serie wandelroutes uitgezet in voornamelijk Utrecht. De routes zijn uitgezet door Marion en Fred den Hartog en te downloaden via wandelzoekpagina.nl. De naam van de serie verwijst naar de lengte van de wandelroutes: tussen de 7 en 10 kilometer. De routes gaan voornamelijk over onverharde wegen en nemen je mee naar bijzondere plekken in de provincie Utrecht.

→ Meer Kort & Prachtig wandelroutes >>
Kort & Prachtig Elsterberg

Kort & Prachtig Elsterberg

De Kort & Prachtig Elsterberg start officieel vanaf een sportcomplex in Elst. Ik heb de start voor mijn wandeling een stukje verlegd. Ik startte namelijk vanaf de parkeerplaats van Plantage Willem III. Hierdoor kon ik de plantage aan de route toevoegen en ik vind een sportcomplex geen leuke plek om een route te starten. 

Ik heb dus een stukje over Plantage Willem III aan de route toegevoegd, maar verder gaat de route over dezelfde paden als de originele route. Het is een wandelroute voornamelijk over bospaden en een schitterend uitzicht vanaf de top van de Elsterberg. Doordat de route naar de top gaat, moet je dus flink klimmen en dalen tijdens de wandeling. Onderweg kwam ik op Plantage Willem III langs Konikpaarden, damherten en Galloway runderen. 

Plantage Willem III

Mijn Kort & Prachtig Elsterberg start vanaf Plantage Willem III. Een deel van de plantage heb ik al een keer ontdekt tijdens een wandelroute van het IVN via Kwintelooijen. Vanaf de parkeerplaats wandel ik over het uitgestrekte veld en spot op allerlei plekken runderen en konikpaarden. Ze staan ver van het wandelpad te genieten van de ochtendzon. Op de plantage kun je verschillende grote grazers tegenkomen, zoals runderen, Konikpaarden en damherten tegenkomen. Soms wandelt hier ook een schaapskudde met een herder.

Plantage Willem III dankt zijn naam aan de tabaksplantage die hier vroeger was gevestigd. De familie Ruys stichtte hier in 1853 een tabaksplantage. De Kort & Prachtig Elsterberg gaat over de de uitgestrekte velden en langs de bosrand omhoog. Tussen de bomen spot ik wat damherten, die er gelijk vandoor gaan zodra ze mij doorhebben. Met al dat wild is het nu al een mooie start van deze wandeling.

Kort & Prachtig Elsterberg

Via Landgoed Prattenburg naar de top

De bospaden waar ik na de Plantage overheen loop, behoren tot Landgoed Prattenburg. Het is een familielandgoed dat al sinds de 17e eeuw wordt gerund door dezelfde familie. Maar liefst 400 hectare van dit landgoed bestaat uit bossen en door een heel klein stukje gaat de Kort & Prachtig Elsterberg. Over prachtige lanen wandel ik over het landgoed. Via een laan met gigantische sparren loop ik na een tijdje het landgoed weer af. Daarna volgt het landgoed Remmerden waar de Elsterberg onder valt. Vanaf hier klim ik dus verder naar de top.

→ Een andere wandelroute over Landgoed Prattenburg >>


Over de heide

Op de top van de Elsterberg ligt een heideveld met een prachtig uitzicht. Op een bankje bovenaan ga ik even zitten. Gewoon genieten van de rust en het uitzicht. Dit zijn de beste plekjes voor wandelbankjes vind ik zelf. Na de pauze gaat de Kort & Prachtig Elsterberg verder over een heel smal kronkelpaadje over de heide. Vanaf de top wandel ik zo een heel stuk naar beneden. Onderweg kom ik langs een aantal grafheuvels op de heide en ook later in het bos spot ik er nog verschillende. 

Via het bos terug

Terug in het bos gaat de wandelroute over brede bospaden. Langs sommige van die lanen staan grote bomen met rode bladeren. Ondanks dat het lente is, voelt het daardoor wel een beetje als de herfst. Uiteindelijk komen de bospaden weer uit bij Plantage Willem III. Het laatsteb stukje bos krijg ik gezelschap van een groepje Konikpaarden. Nieuwsgierig wandelen ze een stukje mee. 

Het laatste stukje van de Kort & Prachtig Elsterberg is hetzelfde als de eerste. Ik ga weer over de velden van Plantage Willem III. Langs de Gallowayrunderen en door het klaphekje naaar de parkeerplaats. 

Kort & Prachtig Elsterberg

Een heerlijke wandelroute over weer een bijzonder stukje Utrechtse Heuvelrug. Ik wandel graag op de Heuvelrug en elk hoekje kent weer een andere sfeer. Plantage Willem III is uniek. De uitgestrekte velden en daarvoor verre uitzichten zijn fijn en natuurlijk de kans op het spotten van Grote Grazers. Maar ook de klim naar de Elsterberg over de verschillende landgoederen. Het is een stukje natuur en historie samen. Met 9 kilometer had deze wandelroute voor mij de perfecte lengte op een zaterdagochtend. 

Meer op de Utrechtse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Sprengenberg
Trage Tocht Sprengenberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!