...

Vogelenzang is een dorp in de buurt van Bloemendaal. Het is vooral bekend vanwege de Amsterdamse Waterleidingduinen en buitenplaats Leyduin. Trage Tocht Vogelenzang start vanuit dit dorp en neemt je mee over de buitenplaats en door de duinen. Het is een wandelroute van 15 kilometer die je het beste kunt volgen via GPS navigatie. 

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Vogelenzang
Afstand: 15 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Parkeren: parkeerterrein tegenover restaurant De Vogelensangh
Markering: Routebeschrijving of GPX-bestand
Hond: de hond mag helaas niet mee door de Amsterdamse Waterleidingduinen
Entree: 1,50 euro voor dagkaart AWD

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen (ook wel de AWD genoemd) zijn bekende duinen tussen Noordwijk en Zandvoort in Noord-Holland. De duinen zijn een waterzuiveringsgebied van Waternet en op verschillende plekken kom je dan ook kanalen en waterzuiveringsplekken tegen. Het gebied is vooral bekend en geliefd vanwege de grote hoeveelheid damherten die hier leeft. Het is goed om te weten dat er voor de duinen een entree van 1,50 euro wordt gerekend per dag. Je kunt bij elke ingang een kaartje kopen of vooraf op de website van Waternet. 

Door de duinen mag je struinen. Soms wandel je er over duidelijke paden en andere keren ploeter je over zandvlakten. En dat is ook wat de Trage Tocht doet.

Trage Tocht Vogelenzang

Deze Trage Tocht is het beste te volgen via een navigatietool als Komoot. Doordat je hier kunt struinen niet altijd over duidelijk aangegeven wandelpaden gaat, is de routebeschrijving niet heel uitgebreid. De Trage Tocht is 15 kilometer en gaat voornamelijk over onverharde paden. Onderweg kom je door ruig duingebied en buitenplaats Leyduin. 

Panneland

Na de parkeerplaats en de start langs een drukkere weg duikt Trage Tocht Vogelenzang al snel de Amsterdamse Waterleidingduinen in. Dit is ter hoogte van Panneland, één van de vier ingangen van het natuurgebied. Het is mijn favoriete ingang, vanwege de leuke Boshut die hier zit. Ik eindig mijn wandelingen door deze duinen hier graag om dan nog even na te genieten met een kop koffie of iets lekkers. 

Vanaf de drukte bij ingang Panneland duik ik al snel de rustigere paden op. De Amsterdamse Waterleidingduinen kunnen heel druk zijn, maar deze route gaat gelukkig over rustige paden. Een aantal van die paden ken ik nog niet, terwijl ik hier toch al tientallen kilometers aan voetstappen heb liggen. 

Over paden en struinen over vlakten

Afwisselend wandel ik over stevig aangestampte paden en zandvlakten. Binnen een kwartier na de start van mijn wandeling spot ik de eerste herten tussen de bomen. In dit geval gaat het om een groep dames. Terwijl eentje de wacht houdt en mij dus aan blijft staren, eet de rest rustig door. De dieren hier zijn zo gewend aan mensen, dat ze niet bij het eerste teken van mensen al wegrennen. 

Imposante geweien

De route gaat tussen twee duinen door. Vanachter een van de duinen zie ik een groep van vijf geweidragers aankomen. Hun geweien zie ik als eerste boven de duintop uitsteken, daarna hun koppen en dan de rest. Ze zien en ruiken mij nog niet. De wind staat de goede kant op. Zodra ik foto’s begin te maken, horen ze mij wel, maar ik beweeg langzaam. Zolang ik niets gek doe, vinden ze het allemaal goed. Een tijdlang staan zij te eten en ik te fotograferen. Af en toe zoekt er eentje oogcontact, om daarna weer door te eten. 

Trage Tocht Vogelenzang

De Tweede Wereldoorlog

In de duinen vind je soms een verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog. Trage Tocht Vogelenzang komt bijvoorbeeld langs een monument voor een neergestort gevechtsvliegtuig. Een Engels vliegtuig, vol met munitie om af te leveren bij de geallieerden, werd door het Duitse luchtafweersysteem neergeschoten. Alle inzittenden kwamen om. Op de plek waar het vliegtuig neerstortte, staat nu het monument. 

De Pollenberg

Vanaf het monument kom ik in een deel van de Waterleidingduinen terecht, waar ik nog niet eerder ben geweest. Ik ben op weg naar de Pollenberg. Een duintop van 34 meter hoog en ik mag naar boven klimmen. Via een heel smal pad, en soms bikkelend door goudgeel duinzand, baan ik mij een weg naar boven. De wind door mijn haren, want hier in de duinen waait het altijd. Vanaf de top heb ik een prachtig uitzicht. De zon komt heel even door, alsof het zo had moeten zijn. 

Buitenplaats Leyduin

Vanuit de duinen gaat het laatste stuk van Trage Tocht Vogelenzang over Buitenplaats Leyduin. Ook hier ben ik eerder geweest. Ik wandelde toen deel 1 van het buitenplaatsenpad. Leyduin is één van de vele buitenplaatsen in de Noord-Hollandse duinen. Naast het oude landhuis en een Belvedere, liggen hier ook verschillende bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder een V1 afweergeschut. Na Leyduin komt de route terug bij de start en is de route voltooid. 

Meer wandelroutes in deze omgeving

Je kunt je voorstellen dat er heel veel wandelroutes te lopen zijn in deze omgeving. Hieronder een aantal van de routes, maar er zijn er vast en zeker nog veel meer:

Meer routes in de duinen

Deel deze wandeling op Pinterest

Trage Tocht Sprengenberg
Trage Tocht Vogelenzang
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Wandelroutes en toegankelijkheid van gebieden verandert nog wel eens. Wandeldingen.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen in het veld. Check voor je op pad gaat altijd de website van de (natuur)beheerder.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!