...

Komoot, Komoot, Komoot. Je hoort er steeds vaker mensen over praten en naar verwijzen. Wat is het? Is het een geweldige tool of gewoon een dertien uit een dozijn tool? Is het gemakkelijk te gebruiken? 

Ik gebruik de website en app Komoot heel vaak voor het uitstippelen en volgen van mijn wandelroutes. En niet alleen voor het maken van routes from scratch, maar ook voor het verlengen en inkorten van bestaande routes. Het is een fantastische tool. In dit artikel vertel ik je waarom en neem ik je mee langs onderstaande thema’s. Klik op het thema om erover te lezen.

Komoot is een uitgebreide tool, waar je als beginner en als gevorderde heel veel uit kunt halen. In dit artikel geef ik je de informatie om met Komoot aan de slag te gaan. Heb je na het lezen van het artikel nog verdere vragen? Stuur mij gerust een berichtje!

Wat is Komoot?

Komoot is een navigatietool voor het vinden, uitstippelen en volgen van wandelroutes, fietsroutes, MTB-routes en hardlooproutes. Je hebt een app voor op je telefoon (Google Play en App Store) en je kunt Komoot ook in de webbrowser gebruiken. Ik vind het zelf heel fijn om mijn wandelingen uit te kunnen stippelen of inspiratie voor routes te kunnen vinden op mijn laptop. De route volg ik tijdens het wandelen dan op mijn mobiele telefoon. 

Ik vind Komoot een hele simpele manier voor het maken van eigen wandelroutes, met heel veel mogelijkheden. Komoot kent alle wandelpaden van de wereld, is makkelijk in gebruik en boordevol inspiratie. 

Wat kost Komoot?

Voordat ik inga op wat Komoot allemaal kan, en geloof mij dat is heel veel, beantwoord ik graag gelijk één van de meest gestelde vragen over komoot: wat kost het? 

Gratis gebruiken

Het goede nieuws, je kunt Komoot gratis gebruiken en uitproberen. Op die manier kun je ervaren of je later eventueel één van de pakketten wilt kopen. Het enige dat je hoeft te doen, is je aanmelden met een emailadres,en Apple-ID of Facebook-account en dan kun je aan de slag. 

Gratis regio

Wil je tijdens je wandelingen offline kunnen navigeren? Of wil je je routes naar een GPS-apparaat exporteren? Hiervoor moet je een Komoot-regio ontgrendelen. Ook hier komt Komoot je weer tegemoet in de kosten: de eerste regio is gratis. De regio die je wilt ontgrendelen, zoek je op via de regio-kaart. Een regio bestaat meestal uit een stad en directe omgeving. 

Betaalde pakketten

Via deze gratis mogelijkheid leer je Komoot goed kennen. Wil je na die eerste regio, ook in andere regio’s kunnen wandelen, dan heb je verschillende opties:

 1. Extra losse regio’s ontgrendelen – €3,99 per regio*
 2. Een regiopakket ontgrendelen – € 8,99 per regiopakket*
 3. Een wereldpakket ontgrendelen – € 29,99 voor het wereldpakket*

* De genoemde bedragen zijn actueel op het moment van het schrijven van dit artikel.

Komoot

Al deze pakketten zijn af te nemen met een eenmalige betaling. Geen jaarlijkse kosten dus. Nog een voordeel van Komoot als het aan mij ligt. Ikzelf heb het wereldpakket ontgrendeld. Waarom? 

 • Ik wil, nu de wereld na Corona weer open is, wandelroutes uit kunnen zetten in mijn favoriete vakantielanden, zoals Engeland en Ierland.
 • De kosten voor een wereldpakket zijn zo laag, dat het voordeliger leek om één wereldpakket te ontgrendelen, in plaats van meerdere regiopakketten

Premium 

Naast alle pakketten is er nog de optie om op basis van een jaarabonnement Premium gebruiker te worden. Met Komoot Premium krijg je de volgende extra’s

 • Wereldwijde kaarten en navigatie, inclusief spraaknavigatie en offline kaarten
 • Sport-specifieke kaarten
 • On tour weerbericht en weersverwachtingen
 • Live tracking voor het delen van je realtime locatie met familie en vrienden
 • Meerdaagse planner voor het plannen van je lange-afstandswandelingen
 • Persoonlijke collecties om je favoriete tours en highlights te bundelen
 • Premium protection, een verzekeringspolis voor jou en je uitrusting

 Het Premium abonnement kost € 4,99 per maand of € 59,99 per jaar. 

Alle hier genoemde prijzen gelden ten tijde van schrijven van dit artikel (voorjaar 2022).

Laat Komoot je inspireren

Om een idee te geven van wat Komoot allemaal kan, neem ik je mee in hoe ik deze navigatietool gebruik. Ik zet Komoot namelijk in voor het opdoen van ervaring, het vinden van mooie highlights en het uitzetten van mijn eigen routes. 

Komoot

Komoot is onderverdeeld in Inspiratie en Routeplanner. Bovenin de balk links, naast het komoot logo, kun je kiezen voor één van de opties. Via inspiratie kom je op een scherm als hierboven. Geef aan voor welke regio of stad je inspiratie wilt en klik op zoeken. Er gaat een wereld aan inspiratie voor je open. Routes van andere mensen in het gebied waar jij zoekt, verschijnen op je scherm. 

Je komt op een scherm met een lijst aan wandelroutes aan de linkerkant en een kaart aan de rechterkant. Bovenaan kun je filteren op de lengte van de route (op basis van tijdsduur), moeilijkheidsgraad en of je de route moet kunnen bereiken met OV.

Zoeken via de kaart

Via de kaart kun je in- of uitzoomen rond het gebied waar jij een route zoekt. Op die manier zie je precies waar in het gebied routes liggen. Klik je op de route, dan verschijnt de blauwe route lijn op de kaart.

Je kunt bekijken hoe de route loopt, wat de lengte van de route is en waar je kunt opstappen. Via de linkerbalk op de pagina scroll je door meer informatie over de route. Hier zie je de lengte, moeilijkheid, startpunt en de highlights. 

Ik struin regelmatig door Komoot om inspiratie op te doen. Wanneer ik een nieuw gebied ga bezoeken of op vakantie ga, dan zoek ik via Komoot door de omgeving naar mooie wandelroutes die ik kan gaan lopen.

Highlights

In Komoot vind je highlights. Je vindt ze binnen het kopje Inspiratie. Highlights zijn de favoriete plekken van komoot-gebruikers, aanbevolen door de mensen die de highlights tijdens hun routes zijn tegengekomen. Je herkent ze als de kleine rode stippen op de kaart en er zijn duizenden om uit te kiezen in honderden verschillende landen. Aangezien ze gecreëerd worden door komoot-gebruikers, voor komoot-gebruikers, is elke Highlight een persoonlijke aanbeveling waarvan je weet dat je hem kunt vertrouwen.

Komoot

Highlights kunnen bijzondere wandelpaden zijn, prachtige uitzichtpunten, mooie pauze plekjes en mooie monumenten. Het kunnen gebouwen zijn, parken, of andere interessante plekken—zelfs een mooie picknickplek. Het zijn plekken die iets toevoegen aan je wandeling en die je kunt delen met andere gebruikers van Komoot. 

Bestaande highlights beoordelen

Wanneer je wandelroute langs highlights komt, die door andere mensen zijn aangemaakt, kun je deze beoordelen. Je kunt je stem uitbrengen, foto’s toevoegen en een omschrijving of tip achterlaten. Andere mensen kunnen jouw tips bij de highlights weer (dis)liken. Zo is Komoot ook weer een social platform.

Maak je eigen highlights

Kom je tegen je wandeling een bijzondere plek of een mooi gebouw tegen, dat nog niet in Komoot staat, dan kun je dus in Komoot, na je wandelroute, zelf een highlight aanmaken. Je geeft aan op welk punt van je route de highlight geplaatst moet worden, geeft een omschrijving en plaatst er foto’s bij. Komoot heeft een video gemaakt voor het aanmaken van een highlight:

Uitstippelen van een eigen route

Naast het vinden van routes van andere wandelaars, kun je in Komoot ook perfect je eigen route uitstippelen. Een voordeel hiervan is dat je zelf bepaalt waar de route start, welke dingen je onderweg tegenkomt en wat de lengte van de route wordt. 

Een route uitstippelen begint bij de routeplanner rechts bovenin het menu op de website. 

Het uitstippelen lijkt misschien heel moeilijk, maar is in de praktijk een eitje. Ik ga het je uitleggen aan de hand van drie stappen. 

1. Vertrekpunt bepalen 

Ik bedenk van tevoren in welk gebied ik wil gaan wandelen. Ik ga eigenlijk altijd met de auto, dus het is voor mij belangrijk dat ik start op een parkeerplaats, dus dat is stap 1. 

Ik kies in Komoot voor Routeplanner. Daar kan ik aangeven in welke stad of regio ik een route wil plannen. Maar eerst wil ik alle parkeerplaatsen zichtbaar hebben op de kaart. Daarvoor klik ik 1x in de balk zoek op plaats of adres. Er klapt een keuzemenu uit waar ik kan aangeven wat ik allemaal zichtbaar wil hebben op de kaart. Voor mij is parkeerplaats belangrijk, maar wellicht voor jou ook wel of je met de hond mag of niet.

Met de p’s van parkeerplaatsen zichtbaar ga ik nu inzoomen op de kaart. Meer P’s verschijnen daar waar meer kleine parkeerplaatsen liggen. Heb ik de parkeerplaats gevonden waar ik wil starten, dan klik ik daarop en kies ik voor hier starten

Komoot

2. Wandelpaden kiezen / waypoints aanmaken

Vanaf de parkeerplaats kan ik via de zwarte wandelpaden een route uitzetten. Een uitleg over welke kleur lijnen wat betekent kun je hier vinden. Wanneer je een weg in wilt slaan, ga je op dat punt staan, klik je met je rechtermuisknop en kies je voor als bestemming instellen of nieuwe bestemming. Er verschijnt een blauwe lijn vanaf je start naar het punt dat je het gekozen. 

Een klein rood rondje met een wandelaar erin staat voor een highlight. Wil je deze highlight toevoegen aan je wandelroute, dan klik je weer met rechts en kies je voor toevoegen aan de wandelroute

Met elk stuk dat je toevoegt aan je wandelroute, maak je een nieuw waypoint. Een waypoint is eigenlijk een set coördinaten, waarvan jij tegen Komoot zegt ‘voeg dit toe aan mijn route’.  

3. Lengte aanpassen

Bij het toevoegen van wandelpaden en telt in de linkerkolom het aantal kilometers van de route op. Je ziet ook of er hoogteverschillen in de route zitten en hoe lang je erover loopt (uitgaande van gemiddeld een 5 kilometer per uur). 

Wanneer ik een route heb uitgezet, komt het regelmatig voor dat de lengte te lang is of te kort. Dan is de tijd gekomen om te gaan spelen met de wandelpaden. Paden toevoegen of verwijderen. Dit kan op twee manieren. 

Drag & Drop; verslepen van de blauwe lijn
De makkelijkste manier om dit te doen is door het slepen. Het zogeheten Drag en Drop. Klik op de blauwe lijn en sleep deze naar een ander wandelpad. Omschrijven in woorden van dit proces is lastig, maar Komoot heeft een kleine video van dit proces.

Komoot

Vergeten highlights toevoegen
Een tweede manier voor het aanvullen van je route is door middel van vergeten highlights. Ben je benieuwd of je met jouw uitgestippelde route, bepaalde highlights mist, dan kun je hier namelijk naar op zoek. Klik onder het beginpunt en de bestemming op het plusje voor ‘waypoint toevoegen’. Er verschijnt dan een menuutje ‘op de kaart tonen’. Het is hetzelfde menu waar ik over vertelde bij het zoeken naar parkeerplaatsen.

Vink alle vakjes aan waar je mogelijk interesse in hebt onderweg. Ik zet zelf standaard highlights, natuurlijke bezienswaardigheden, bezienswaardigheden en parken aan. Je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld horecagelegenheden of openbare toiletten kiezen. Op de kaart verschijnen dan mogelijke punten, die je wilt toevoegen aan je route. 

Een uitgebreide uitleg van het uitzetten van routes, het aanmaken van punten en het verslepen van routes heeft komoot uitgelegd met korte video’s op de website van komoot. Zij gaan in hun uitleg uit van een wandelroute van een apart beginpunt en eindpunt. Ikzelf wandel altijd rondwandelingen om zo weer terug te komen bij de auto. 

Route informatie uitgelegd

De informatie bij je route wordt gegeven op basis van drie items:

 1. Lengte van de route
 2. De moeilijkheidsgraad
 3. Informatie over de wegen en paden

De lengte van de route spreekt een beetje voor zich. Deze wordt gegeven in kilometers en tijdsduur. Er wordt bij de laatste uitgegaan van een gemiddelde wandelsnelheid van 5 kilometer per uur.

De moeilijkheidsgraad vraagt wel iets meer uitleg. Er zijn drie soorten routes: makkelijk, gemiddeld en zware wandelingen. Komoot heeft een mooi overzicht van de omschrijvingen per routesoort:

Komoot

De informatie over de wegen en paden geeft vooral informatie over de wegtypen en de ondergrond. In het hieronder gegeven voorbeeld van een route over Bornia gaat 58% van de route over paden en 42% over smalle wandelpaden. Denk nu niet dat de 58% paden geasfalteerde paden zijn. Het zijn wat bredere paden waar men te voet, te fiets en eventueel met paard en wagen overheen kan. 

In het voorbeeld is ook te zien wat de ondergrond van de paden is. In het voorbeeld is er een verschil tussen natuurlijk, onverhard en gravel. Dat is, wat mij betreft, soms een beetje van hetzelfde. Deze informatie over de ondergrond wordt voor mij vooral handig, wanneer er een verschil tussen onverhard en bijvoorbeeld asfalt te zien is. Het percentage asfalt moet zo laag mogelijk zijn wat mij betreft.

Meer over de route informatie vind je op de website van Komoot >>

Wandelen met Komoot app

Ok, nu heb je een route uitgezet, je weet welke highlights je onderweg tegenkomt en je bent klaar om te gaan wandelen. En nu? Hoe volg je onderweg de route? Ook daar zijn verschillende opties voor.

Je kunt de route downloaden als een GPX-bestand en uploaden in een speciaal gprs-apparaat. Dit is vooral een optie voor die-hard hikers. Ikzelf kies ervoor om de route te volgen via de Komoot app. Ik maak de route geschikt voor offline gebruik, selecteer de kaart en volg de blauwe route tijdens mijn wandeling. Ik zie het wanneer ik verkeerd ga en zorg dat het blauwe bolletje, dat mijn locatie aangeeft, op de blauwe lijn van de route blijft. 

Komoot
Komoot
Komoot

Experts en Pioniers

Experts en Pioneers, het zijn de mensen die de meeste routes hebben gewandeld en uitgezet. De mensen die blijven ontdekken en nooit stoppen met avonturen beleven. De mensen die gebieden doorgronden en hun tips delen door middel van highlights en foto’s. 

Ik ben op dit moment Expert voor drie verschillende regio’s: Utrecht, Gelderland en Overijssel. Voor deze gebieden heb ik de meeste wandelroutes gepland en voltooid, highlights gedeeld en aangemaakt en tips gegeven. Als expert kun je, volgens Komoot, bij mij dus inspiratie vinden voor deze gebieden. Wanneer ik deze gebieden nog verder ga ontdekken, meer routes voltooi, highlights en tips deel, dan kan ik Pionier worden.

Op dit moment zijn er in Nederland op dit moment 8 pioniers (voor wandelen), die absoluut leuk zijn om te volgen. Ze ontdekken fantastische highlights.

De voordelen van Komoot

Er zijn verschillende manieren om wandelroutes te volgen. Bordjes, boekjes, paaltjes, knooppunten en apps. Dan zijn er ook nog allerlei websites om zelf routes uit te stippelen. Sommige via knooppunten en anderen via GPS, zoals Komoot. En toch is Komoot voor mij dé navigatietool. De voordelen voor mij op een rij:

 • Makkelijk in gebruik en uitgebreide hulpgidsen als je er niet uitkomt
 • Te gebruiken via website en app
 • Vind er inspiratie voor gebieden en wandelroutes & maak je eigen routes
 • Mis geen enkel bijzonder punt door gebruik te maken van de highlights
 • Maak makkelijk routes die aansluiten op jouw behoefte door de kaartinformatie als parkeerplaatsen, horeca, openbare toiletten en losloopgebieden voor honden
 • Volg de wandelroutes offline
 • Deel routes makkelijk met vrienden of bekenden
 • Volg andere wandelaars zoals experts, pioniers en vrienden / bekenden
 • Gebruik Komoot is voor een eenmalig, laag bedrag

Volg mij op Komoot

Weten wat ik zoal uitspook op de wandelpaden? Waar ik wandel en welke mooie dingen ik onderweg tegenkom? Volg mij dan op Komoot. Wie weet kunnen we elkaar inspireren voor nieuwe gebieden, routes en highlights.

Komoot als navigatietool

Ik ben enthousiast over Komoot, ik denk dat dit artikel dat wel duidelijk maakt. Ik vind het de perfecte tool voor het opzoeken, uitstippelen en wandelen van routes. En ook om jou weer te inspireren. 

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, meer willen weten over Komoot of iets anders. Neem dan vooral contact met mij op. Wie weet kan ik je verder helpen.

Wandelen via Komoot

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

Slapen bij… B&B  d’Ambacht Borger 

In het oudste deel van Borger, Drenthe, staat B&B  d’Ambacht Borger van Ad en Diane. Op de bovenverdieping van hun jaren ‘30 woning hebben ze met heel veel aandacht en liefde hun B&B ingericht. Een warme en comfortabele plek om tot rust te komen en te genieten...

Komootroute rondom het Gasselterveld

Komootroute rondom het Gasselterveld

Het is één van de mooiste plekken van Nederland, het Gasselterveld in Drenthe. Het super blauwe water, witte zand en de groene naaldbomen. Wanneer de zon schijnt, waan je jezelf in Italië, zo on-Nederlands. Maar niet alleen het meer, ook de bossen er omheen zijn een...

Deel deze wandeling op Pinterest

komoot
komoot
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!