...

Je kent het wel, je loopt een wandeling door de polder en de route zegt dat je over het hekje moet stappen, het weiland in. Maar in dat weiland moet je langs koeien wandelen. Wat nu? Loop je gewoon dat weiland in? Is dat niet gevaarlijk?

Nee. Een weiland met koeien is niet gevaarlijk. Natuurlijk, het zijn grote en nieuwsgierige dieren en je moet weten wat we moeten, als wandelaars, weten wat we doen als we langs koeien wandelen. Maar gevaarlijk is het niet.

Langs stieren wandelen is echter een ander verhaal. Stieren zijn niet alleen groot en nieuwsgierig, maar ook ontzettend onvoorspelbaar. Lees maar eens wat mij overkwam in een weiland met 15 jonge stieren

Om zelfverzekerd en vol vertrouwen een wei in te lopen, moet je weten wat je doet. Dus hierbij wat tips vanuit mijn ervaringen:

1| Koeien of stieren?

Probeer voor je het weiland in gaat te achterhalen of het gaat om koeien of stieren. Er is nog al een verschil in hun reacties namelijk. Je kunt behoorlijk veilig langs koeien wandelen, maar langs stieren wandelen is niet aan te raden. Stieren zijn erg onvoorspelbaar en door hun grootte is het gevaar dan ook te groot. 

Met andere woorden: een wei met stieren ga je NIET in.

2| Nieuwsgierige koeien

Langs koeien wandelen is geen probleem. Probeer alleen wel vastberaden door te lopen. Koeien zijn nieuwsgierige dieren en komen vaak even buurten. En ze zeggen wel eens ‘als één schaap over de dam is…’ maar ze hadden ook kunnen zeggen ‘als één koe gaat wandelen…’ want als één koe komt buurten, dan komen al haar vriendinnen ook even buurten. Aangezien het gaat om grote dieren is het niet slim om je te laten vergezellen of omsingelen door koeien. Blijf dan ook in beweging door het weiland.

Ga ook geen kudde opzoeken. Loopt de snelste route door een groep of dicht langs een groep koeien? Ga er met een bocht omheen en laat de dieren met rust.

wandelen langs koeien

3| Sjoe sjoe

Komen de dames toch te dichtbij? Dan is het een kwestie van jezelf groot maken en hen wegjagen. Ik merk dat het altijd werkt om je armen boven je hoofd te zwaaien en de dieren weg te sjoe-en. Met termen als ‘jaaa’, ‘jaaa’. Een beetje zoals cowboys hun kudde opjagen. De dieren schrikken hiervan en blijven weg van jou. Op die manier kun jij snel langs koeien wandelen en aan de andere kant van het weiland komen.

4| Blijf bij elkaar

Heb je een hond bij je, dan is het vaak niet slim (en vaak ook niet toegestaan) om door de weilanden heen te wandelen. Check even goed wat de regels zijn volgens de route die je loopt. Mag het wel houd je hond dan aangelijnd zolang je langs koeien wandelt. Honden hebben nog altijd een jachtinstinct en je hebt kans dat ze achter de dieren aangaan. Dit geldt voor alle soorten en typen honden. Zelfs de labrador uit mijn jeugd rende door het weiland heen. De koeien raken ervan in de stress en het kan problemen met hun melkproductie opleveren. En sowieso een hele boze boer.

Ben je met één of meer kinderen, houd die dan bij je in het weiland. Het is niet de bedoeling dat kinderen de dieren bewust of onbewust opjagen. En het kan natuurlijk ook gewoon gevaarlijk zijn voor kinderen met zulke grote koeien.

Veilig langs koeien wandelen

Over het algemeen kun je heel veilig langs koeien wandelen. Ze zijn nieuwsgierig, maar zolang jij doorloopt is er niets aan de hand. Laat je dan ook niet tegenhouden door de spanning. Een wandeling door de polder waarbij je door weilanden loopt en over bruggetjes en opstapjes is vaak een leuk avontuur. En ook weer eens wat anders dan over een bospad of strand. 

Handout wilde dieren

Wanneer je mijn handout download, krijg je ook regelmatig gratis tips en inspiratie voor jouw wandelavonturen. Je gegevens zijn veilig bij mij. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.

Meer tips

Deel deze wandeling op Pinterest

veilig langs koeien
veilig langs koeien
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!