...

Voor dit avontuur rij ik naar Blaricum voor een Trage Tocht. Nog snel het laatste staartje meepakken van de paarse heide. Met de Trage Tocht Blaricum kom ik onder andere over de Tafelbergheide en daar is het nog lekker paars. Het is genieten want ook de zon schijnt, onverwacht, uitbundig. Dat in combinatie met een fantastische wandelroute is een recept voor een heerlijke middag.

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Blaricum
Afstand: 10 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Parkeerplaats naast Restaurant De Eendracht
Parkeren: Oude Naarderweg 2, 1261 DS Blaricum
Markering: Routebeschrijving of GPX

Verkorte route 8 kilometer: Komoot app

Trage Tocht Blaricum

De Trage Tocht Blaricum is een route van 10 kilometer, volledig over onverharde wandelpaden. De start is vanaf de parkeerplaats bij Restaurant De Eendracht. Via de heide gaat de Trage Tocht over verschillende landgoederen bij Blaricum. Door loofbossen, naaldbossen en over bomenlanen. Uiteindelijk terug naar de heide, de schaapskooi en witte runderen.

Tafelbergheide

De Trage Tocht start op de Tafelbergheide. Het is een groot heideveld dat net als de Bussummerheide, wordt onderhouden door het Goois Natuurreservaat. Vanaf het moment dat ik de heide op stap zie ik overal om mij heen paarse heide. Oh en schapen. Ik ben gewend dat schapen meestal weglopen van mensen, maar deze komen juist op mensen af. Het zijn een soort van nieuwsgierige aagjes, die graag even kennis komen maken.

Al snel passeer ik een uitkijkpunt op een heuvel. Via een trap klim ik omhoog om daarna een fantastisch uitzicht te hebben over de heide. Ik kan je zeggen dat de bloeiende heide een extra bijzonder uitzicht maken. De heuvel waar ik op sta is trouwens de Tafelberg. Zie hier waarom dit heideveld de Tafelbergheide heet. De he uvel is het hoogste punt van Noord-Holland.

trage tocht blaricum

Hoogteverschillen

Overigens is het heideveld sowieso een heuvelig geheel. De hoogteverschillen zijn ontstaan in de rissijstijd. Ja ik kende die ijstijd dus ook nog niet. Maar je leert nog eens wat van dat wandelen. Het landijs zorgde voor de heuvels en uitgesleten geulen die je terugziet op het heideveld. Het maakt het wandelen heel interessant. 

Leemkuilen

Tja en die hoogteverschillen komen dus niet alleen door de ijstijd. Ik wandel na een tijdje langs een stukje heide waar een afrastering omheen is gezet. Een bordje binnen de omheining geeft aan dat de kuil die ik voor mij zie een leemkuil is. Door de eeuwen heen hebben bewoners van het Gooi hier leem afgegraven voor het onderhoud van hun boerenerven. Leem is perfect voor het aanleggen van een verhard erf. Door de afgravingen zijn er diepe kuilen ontstaan op dit heideveld bij Blaricum. De Trage Tocht wandelt langs verschillende van dit soort kuilen. Wat ik tijdens het wandelen nog niet weet, maar thuis lees, is dat deze leemkuilen de mooiste zijn ter wereld volgens experts. Toch best een uniek stukje Nederland dus.

trage tocht blaricum

Bospaden en smalle doorsteekjes

Zo wandel ik over het heideveld naar een klaphek dat mij meeneemt het bos in. Het leuke aan deze Trage Tocht is de grote afwisseling. Je komt echt door verschillende landschappen. Op dit moment wandel ik door loofbos over smalle paden. Ook hier is het hoogteverschil te merken. Over een richel, met links naast ons weer een kuil, kom ik uit op een puntje van de Tafelbergheide.

Trage Tocht Blaricum pakt nog een stukje van de Huizer Eng mee. Een jong loofbos en kleine akkers (engen). Langs verschillende akkervelden trek ik met een lus om de Huizer Eng op weg naar de oversteek van de N527. Overigens heb ik tijdens de wandeling geen last gehad van geluid vanaf de N-weg. 

Landgoederen IJzeren Veld en Bikbergen

Trage Tocht Blaricum loopt over verschillende oude landgoederen. Met de verkorte variant kom ik over de Landgoederen IJzeren Veld en BIkbergen. Hier wandel ik direct in een hele andere omgeving. Strakke bomenlanen, die duidelijk al honderden jaren oud zijn, bepalen hier de sfeer. Ik voel me bijna klein en nietig tussen al die hoge bomen.

Ondanks dat de verwachting was dat het zou gaan regenen, schijnt nog steeds de zon. Het is zelfs warm. Heel wat mensen zoeken de schaduw van het bos op samen met hun hond. De hele Trage Tocht mag de hond mee, al is het aangelijnd. 

trage tocht blaricum

Met de schapen aan de koffie

Vanaf de landgoederen komt de Trage Tocht terug op de heidevelden. Deze Trage Tocht laat je de mooie stukken rondom Blaricum zien. Nog een klein stuk langs de rand van het paarse heideveld en langs de schaapskooi. Hier staan de schapen weer. En weer komen ze gedag zeggen. Ik kom langs de schaapskooi en verderop in het veld liggen de witte runderen te herkauwen. 

Uiteindelijk neem ik plaats op het terras van De Eendracht voor een kop koffie en een stukje taart. Het terras grenst aan de heide en daar rennen de schapen heen en weer. Ze gaan op zoek naar van alles. Ruiken aan de voetbal waar een paar kinderen mee spelen, gaan gedag zeggen tegen wandelaars en lopen bijna tegen een wielrenner aan. Het is een heerlijk schouwspel om naar te kijken en na te genieten van een heerlijke route.

Trage Tocht Blaricum, verrassend afwisselend

De Trage Tocht Blaricum is een route van 10 kilometer door afwisselende gebieden. Van uitgestrekte heidevelden, tot boslanen over oude landgoederen. Die afwisseling is wat deze Trage Tocht zo leuk en verrassend maakt. Ik heb genoten van elke kilometer en van alle bijzondere dingen onderweg. En deze Trage Tocht is zoals hij hoort te zijn… volledig over onverharde paden. 

Meer Trage Tochten

Deel deze wandeling op Pinterest

trage tocht blaricum
trage tocht blaricum
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!