...

Wie had dat gedacht… Dat er zelfs aan de rand van een drukke stad als Den Haag genoeg onverharde wegen zijn voor een Trage Tocht. Een toch is het zo. Vanaf Den Haag Zuid-West start de Trage Tocht Den Haag Loosduinen. Een route van 13 kilometer over twee landgoederen, door de duinen, over het strand en door het bijzondere duingebied Solleveld. 

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Den Haag Loosduinen
Afstand: 13 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: tramhalte Pisuissestraat, Den Haag (parkeren lastig)
Alternatief startpunt: Landgoed Ockenburg
Parkeren: Monsterseweg 2, 2553 RL Den Haag
Markering: Routebeschrijving of GPX bestand

Let op!! Deze Trage Tocht loopt deels door Solleveld, een gebied waarvoor een dagkaartje nodig is. Deze kun je online aanschaffen bij waterbedrijf Dunea en kost 2 euro. Er wordt door boswachters regelmatig gecontroleerd in dit gebied. 

Trage Tocht Den Haag Loosduinen

De Trage Tocht van 13 kilometer neemt je mee door het stadsdeel Loosduinen van Den Haag. Een voor mij bekende plek, aangezien ik er ben geboren en getogen. Tot aan 1923 was Loosduinen een dorp dat behoorde tot het Westland. Het was in dat jaar dat Den Haag het dorp annexeerde en tot stadsdeel van Den Haag maakte. Maar vraag het aan Loosduiners, en veel zullen zeggen de band met het Westland nog steeds bestaat. 

De tocht is 13 kilometer en gaat voor een groot deel over onverharde paden. Al moet ik voor deze Trage Tocht toegeven dat het deel verharde paden een kwart is. Aangezien deze Trage Tocht voor een deel door bewoonde wereld gaat, ontkom je niet aan stukjes voetpad en fietspad om overheen te wandelen. Maar zodra je de duinen bereikt en langs het strand wandelt, ben je de ‘drukte’ van de woonwijken al snel vergeten. 

Kijkduin en Ockenburg

Met deze wandeling verken je de wijken Kijkduin en Ockenburg. Kijkduin is de tweede badplaats van Den Haag (naast Scheveningen natuurlijk) en Ockenburg is tegenwoordig vooral bekend als een voormalig landgoed. Beide wijken hebben een rijke geschiedenis. Vooral gedurende de Tweede Wereldoorlog is er veel gebeurd in dit gebied. 

Vanaf de tramhalte gaat de route door een woonwijk richting het eerste landgoed. 

De Tweede Wereldoorlog

In 1919 werd aan het eind van de huidige Machiel Vrijenhoeklaan begonnen met de aanleg van het vliegveld Ockenburg, dat in mei 1940 het doelwit werd van een Duitse aanval, en na de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik werd gesteld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ten gevolge van de aanleg van de Atlantikwall ongeveer de helft van de bebouwing van Kijkduin gesloopt, waaronder een groot deel van het villapark ‘Meer en Bosch’. Het natuurgebied en de bebouwing ten noorden van de Monsterseweg liepen schade op bij ongelukken met het lanceren van V-wapens vanaf het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis Bloemendaal. (bron: Wikipedia)

Landgoed Meer en Bos

De Trage Tocht start met een kennismaking met het kleine, rechthoekige landgoed, Meer en Bos. Een plek waar ik heel wat uren van mijn jeugd doorbracht met het voeren van vogeltjes, zoeken van kastanjes of schaatsen op het meer. Meer en Bos bestaat al sinds de 17e eeuw. Aan het einde van die eeuw werd de eerste boerderij gebouwd, welke later werd verbouwd tot het landhuis van het landgoed. Vanaf dat moment is de naam van het gebied ‘Meer en Bosch’, dat we tegenwoordig spellen als Meer en Bos. De tuinen werden in barokstijl aangelegd, maar in de eeuwen daarna aan de toen heersende mode aangepast. Delen van de muur van de moestuin zijn nog te zien, net als het grote meer.  

De Trage Tocht wandelt over de hele lengte het landgoed. Langs het meer en over verschillende bruggetjes. Het is een klein landgoed, dus voor je het weet, wandel je ook het landgoed weer af. Via een stukje bebouwde kom, en langs de Haagse Beek, gaat de Trage Tocht naar de rand van Loosduinen: de duinen. 

den haag loosduinen

Westduinpark

Daar waar Loosduinen en dus ook Den Haag de zee aanraken, ligt het Westduinpark. Grof gezegd is dat het duingebied tussen Scheveningen en Kijkduin. Het is het grootste groene gebied van Den Haag waar je het wandelpad zomaar kunt delen met een wilde pony of Schotse Hooglander. De Trage Tocht doorkruist het Westduinpark, langs één van de leukste plekken: de Jutterskeet van Ome Jan. Het is een houten keet waar je van alles kunt vinden dat Ome Jan heeft gejut op het strand. 

Hier rondlopen is altijd een lust voor het oog. Ome Jan kan werkelijk alles (her)gebruiken dat hij vindt op het strand. Of het nu de zandvormpjes zijn, die hij aan de fietsenstalling heeft geschroefd, of de visnetten die werkelijk overal hangen.  

Over het strand

Het kan niet anders dan dat de Trage Tocht Den Haag Loosduinen je mee neemt over het strand. Vanaf de Jutterskeet tot aan de puinduinen wandel je over het strand. Bikkel door het möhle zand of zet je voeten in de branding. Ikzelf kies voor de hardere ondergrond van de branding. Het is het deel van de wandeling waar een frisse neus gegarandeerd is. Met uitzichten op het reuzenrad van Scheveningen achter mij en de woontorens van Kijkduin voor mij. Bij de puinduinen klim ik de duinen weer in. 

den haag loosduinen

De puinduinen

Dit is een bijzonder stukje van Loosduinen Den Haag. Niet alleen vanwege mijn herinneringen hier, namelijk de jaarlijkse duinenmars met school, maar vooral het ontstaan van deze duinen. De ondergrond van de duinen is namelijk niet zand, maar is het puin van de bebouwing, gesloopt in de Tweede Wereldoorlog. Voor de bouw van de Atlantikwall sloopte de Duitse bezetter heel veel gebouwen en huizen. Na de watersnoodramp van 1953 hoogde de gemeente de duinen verder op met bouw- en sloopafval. Vanaf 1968 werd de voormalige puinstort afgedekt met een dikke laag aarde en beplant met bomen en struiken. En dit noemen we in Den Haag nu de puinduinen. 

Dat deze Trage Tocht een pittige route is, geef ik toe. Je wandelt duinen op en af en bikkelt over het strand. Maar er is zoveel te zien, dat je bijna vergeet dat je zo dichtbij de bebouwde kom bent. 

Landgoed Ockenburg

En dan komt de route uit op Landgoed Ockenburg, één van de landgoederen van Den Haag. Het landgoed is onderdeel van het NP Hollandse Duin en ruim 350 jaar oud. Het landgoed is thuis voor een aantal bijzondere dieren zoals rosse vleermuizen. Ik kwam vroeger al op het landgoed om te wandelen met de hond. Toen mocht de hond overal loslopen en hebben we hem heel wat keren uit de sloot moeten trekken. Als labrador sprong hij achter alles aan t water in. 

Een plekje van het landgoed dat nog niet iedereen kent, maar waar iedereen eens moet wandelen, is het Hyacintenbos. Eind april staat dit stukje bos helemaal vol met wilde hyacinten en kleur het bos dus helemaal blauw. Dat is nu, wanneer ik de route wandel, dus niet te zien, maar ik heb een foto geplaatst, die laat zien hoe het eruit ziet.

Solleveld

Vanuit het Hyacintenbos bereik ik de ingang naar Solleveld. Dit is het gebied dat alleen toegankelijk is met een dagkaartje. Ik heb de avond voor deze wandeling al een kaartje gekocht online en deze opgeslagen in mijn email. En dus kan ik het gebied in. Je kunt in dit deel niet verdwalen, er loopt namelijk in een lus een wandelpad. Zo wandel je langs het water en heb je zicht op de aalscholverkolonie. Misschien heb je geluk en spot je ook de konikpaarden. Aan het einde van de lus kom je weer terug in het hyacintenbos en wandel je ook weer terug naar Landgoed Ockenburg. 

De Trage Tocht dwaalt nog een stukje over het landgoed en laat hiermee een van de mooiste plekjes van Loosduinen, en dus ook Den Haag, zien. De oude lanen en het landhuis, nu horecagelegenheid, maken het geheel helemaal af. Maar dat is mijn bescheiden mening. Ik bezoek de oude herberg, nu brasserie, voor een kop koffie. Vanaf hier is het niet ver terug naar de officiële start. Maar aangezien ik hier gestart ben vanwege de parkeergelegenheid, wandel ik na de koffie naar mijn auto. 

Meer routes in Zuid-Holland

Boswachterspad Haagse Bos

Boswachterspad Haagse Bos

Het Haagse Bos in het drukke centrum van Den Haag, Zuid-Holland. Het is er een oase van rust. Begin 2023 opende Staatsbosbeheer hier een boswachterspad van 5 kilometer. Vanaf Den Haag Centraal Station wandel je door het bos op zoek naar eekhoorntjes, reeën en...

Deel deze wandeling op Pinterest

den haag loosduinen
den haag loosduinen
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!