...

In de zomer van 2021 wandelde ik in het Springendal in Twente, één van mijn mooiste wandelingen tot nu toe. De wandelroute door het Renkums beekdal komt zeker weten op gelijke hoogte met het Springendal. Ook een beekdallandschap en net zo magisch en sfeervol. Vooral op de schitterende lentedag, waarop ik deze Trage Tocht wandelde.

Praktische informatie

De wandeling: Trage Tocht Renkum 2
Afstand: 15 kilometer
Ingekorte variant: 11 kilometer via Komoot
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: informatiecentrum Renkums beekdal
Parkeren: Nieuwe Keijenbergseweg 170, 6871 VZ Renkum
Markering: routebeschrijving Trage Tocht of Komoot app

Renkums Beekdal

Zoals jullie onlangs konden lezen in een artikel op mijn website, haal ik de inspiratie voor mijn wandelingen op allerlei manieren. De wandelzoekpagina is één van die manieren, net als social media. Deze Trage Tocht door het Renkums beekdal kwam ik in één week tegen op Instagram en op de wandelzoekpagina. Na het aankondigen van mijn wens om deze route te lopen in een story op Instagram, kreeg ik heel veel positieve reacties van andere wandelaars. Deze wandeling moet dus een succes worden.

Het beekdal

Het Renkums beekdal is een natuurgebied in het Zuid Westen van de Veluwe. Qua natuur is het beekdal waardevol door aanwezigheid van natte hooilanden, sprengen met schoon bronwater en een gevarieerd bos. In het landschap is nog de erfenis zichtbaar van de voorlaatste ijstijd, toen smeltwater van landijs het dal uitschuurde. Nu domineren meerdere beken het gebied, omzoomd door een relatief steile oostwand en een meer glooiende westrand. (bron: renkumsbeekdal.nl)

Om te voldoen aan mijn wensen, heb ik de Trage Tocht iets ingekort via de app Komoot. De Trage Tocht is met 15 kilometer nog net te lang voor mij na een achillespees blessure. Mocht je de ingekorte route willen wandelen, dan is dit de link >>

renkums beekdal

Start vanaf de Trage Tocht

De Trage Tocht door het Renkums beekdal start vanaf de parkeerplaats naast het informatiecentrum. Ik start vroeg in de ochtend. Het informatiecentrum is nog dicht en de parkeerplaats leeg, wanneer ik mijn rugzak om doe en het bos in wandel. De stilte en het gezang van de vogels grijpen mij direct aan. Mijn longen zuig ik even flink vol met boslucht. Ja dit is waarom ik zo van wandelen houd vroeg in de ochtend. Dat alleen op de wereld effect.

Stevig stap ik door over de bospaden, met de molenbeek aan mijn rechterhand. Zo wandel ik alsmaar rechtdoor tot ik aan mijn rechterhand het vlonderpad ontdek. Dit is de plek waar ik ‘oversteek’ naar het bos aan de overzijde. Rustig, want dat vlonderpad is te leuk om snel overheen te wandelen. Langzaam wandelend en fotograferend bereik ik de overkant, waar ik al snel in de schaduw van de bomen terecht kom.

Landgoed ONO

Aan de overzijde leidt de tocht om een begraafplaats heen. Ik maak een kleine lus in de zuidelijke richting, voordat ik straks weer omhoog ga en de beek verder omhoog volg. Eerst kom ik via de begraafplaats uit bij Landgoed ONO, oftewel Oranje Nassau’s Oord.

Oranje Nassau’s Oord

Het landgoed bestaat uit weiland in het Renkums Beekdal en bos gelegen op de oostflank van de Wageningse Berg. Aan de rand van het bos ligt het oude sanatorium, tegenwoordig het verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord. Naast het sanatorium lag voorheen het koninklijk paleis Oranje Nassau’s Oord, dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd verwoest en vervolgens afgebroken. (Bron: wikipedia)

Over mooie bospaden kom ik aan de oever van de Halveradbeek. Oever is misschien wel een groot woord, aangezien de beek niet breder is dan dertig centimeter. Maar het kabbelt lekker en er is zelf een heel klein watervalletje. Aan de andere kan van het beekdal ligt de rand van Renkum. Op een bankje bij het watervalletje, neem ik mijn tweede ontbijt. Dat bakje yoghurt om half zeven vanmorgen is niet genoeg. Een boterham, flesje water en mijn leesboek. Zo zit ik hier een half uurtje te genieten van de zon en het geluid van het water.

renkums beekdal

Het bos weer in

Na een half uur is het tijd om de rugzak weer om te doen en verder te wandelen. De rand van Renkum, met de huizen, laat ik achter mij en ik steek langs de begraafplaats. Over een heel smal pad, waarbij ik mijzelf regelmatig tegen het prikkeldraad aan de zijkant moet drukken, om de tegenliggers langs te laten. Ik ga terug het bos is, een paar meter wandel ik over hetzelfde pad als net en schiet dan linksaf tot aan de beek.

Dan volg ik een lange tijd de stroming van een beek, de oliemolenbeek. Via een bospad langs de beek, kronkel ik mee met de bochten van het water. Het is ondertussen iets drukker geworden in het bos. Ik hoor kinderen schreeuwen aan de overkant van het beekdal, de pauw bij het informatiecentrum laat zich horen en tussendoor het kabbelende geluid van het water. Ik stap stevig door om het geluid zo snel mogelijk achter mij te laten.

Weg van de beek

Een heel deel wandel ik door een bosrijke omgeving, verder weg van de beken die hier stromen. Het is een bijna magisch bos. De zon tussen de bomen door, het gefluit van de vogels. Ik zou niet gek staan kijken wanneer er ineens een eenhoorn uit de bosjes komt stappen…

Na een tijdje kom ik terug bij de beek en bereik ik het meest noordelijke puntje van de route. Ik kom op een plek met een kleine waterpoel en kwakende kikkers. Prima plek voor weer een pauze. Zittend op een boomstam smeer ik mijn gezicht en armen nog een keertje in. Ik trek de tweede boterham uit mijn tas, gevolgd door mijn leesboek. Zo breng ik weer een paar minuten door. In gezelschap van die kwakende kikkers.

renkums beekdal

Over spreng en beek

Via een smal bruggetje, bestaande uit twee houten planken, steek ik eerst de Paradijsspreng over en vlak daarna de Molenbeek. het Renkums beekdal zit vol met allerlei verschillende watertjes die uitkomen of ontstaan in meertjes, vennetjes en waterpoelen. Tussen al dat water liggen groene grasvelden vol wilde bloemen. Langs de Molenbeek zet ik de weg naar het zuiden weer in. 

Over een heel smal pad, langs een natuurcamping met tipi-tenten, camperplekken en tentplekken. Ik ben op Landgoed Quadenoord, een landgoed dat de laatste 130 jaar in bezit is van één en dezelfde familie. Het is 230 hectare groot en allerlei beken, sprengen en waters ontstaan hier op het landgoed. Het Renkums Beekdal ligt middenin dat landgoed. 

IJskoud water

Wanneer ik uit het bos kom wandelen tref ik een fantastische ouderwetse pomp. Gewoon langs het wandelpad. Op het bordje bij de pomp staat drinkwater. Ik hijs mijn rugzak van mijn rug, haal een lege dopper uit mijn tas en begin te pompen. Het is nog een klein avontuur. De pomp gaat stroef en eigenlijk heb ik twee handen nodig om kracht te zetten. Maar zodra ik stop met pompen, zodat ik de fles onder de waterstraal kan houden, stopt het water. Uiteindelijk lukt het en heb ik een volle fles ijskoud water voor het laatste stuk.

Het laatste stuk van de wandeling kom ik terug aan de oever van de Molenbeek. Deze volg ik voor de laatste honderden meters. Ik steek de Bennekomseweg over, door het klaphek, tot aan het Informatiecentrum. Daar zoek ik een tafeltje uit in de zon, onder de bomen. Met een Latte Machiato, een Spa Rood en mijn boek ben ik nog een half uurtje zoet in het Renkums Beekdal. Daarna moet ik deze magische plek toch echt verlaten. 

Renkums Beekdal

Wat een ontzettend mooie en bijna feeërieke plek is dit. Magisch gewoon. Wat ik al eerder zei, er zou zo een elfendorp onder een boom kunnen staan of een eenhoorn tussen de bomen kunnen lopen. Misschien is het de combinatie tussen de mooie omgeving, de zon en het gefluit van de vogels. Maar er is iets bijzonders aan het beekdal in Renkum.

De wandelroute is niet heel uitdagend. Het is een vlakke route die vooral veel watertjes en beken kruist. Je wandelt voornamelijk over paden tussen en onder de bomen. Een vanaf 85% van de wandeling heb je uitzicht op het beekdal. Zeker een aanrader om hier eens een kijkje te gaan nemen. 

Meer Veluwe routes

Deel deze wandeling op Pinterest

renkums beekdal
renkums beekdal
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!