...

Tussen Wekerom, Lunteren en Ede, op de Veluwe, ligt het indrukwekkende natuurgebied het Wekeromse Zand. Een gebied dat uniek is in vele opzichten. Stuivend zand, mysterieuze bossen, moeflons en de Celtic fields. Klompenpad Valkschepad trekt in 11 kilometer langs al deze bijzondere punten. Een wandelroute die mooi is in elk jaargetijde. 

Praktische informatie

De wandeling: Klompenpad Valkschepad
Afstand: 10 kilometer*
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Plattelandswinkel ‘t Schuurtje
Alternatief startpunt: Parkeerplaats Celtic Fields
Parkeren: Parkeerplaats Celtic Fields
Markering: Blauwe klompenpadbordjes
Honden: Niet toegestaan

* De website geeft 11 kilometer aan. Ik kwam zelf tot 10 kilometer, net als vele anderen, zoals te lezen in de reviews op de website

Het Valkschepad

De Valk, een buurtschap vlakbij het dorp Wekerom. In dit buurtschap ligt de start van klompenpad Valkschepad. Vanuit het buurtschap gaat de route richting de celtic fields om uit te komen op het Wekeromse Zand. Je loopt over boerenpaden, door weilanden, over bospaden, langs heidevelden en de zandvlakte. Onderweg kom je bijzondere dingen tegen als een boerderij uit de IJzertijd, verschillende vennen en met een beetje geluk moeflons.

Het Wekeromse Zand

Binnen Nederland kennen we een aantal plekken waar we stuifzand en zandvlaktes terugvinden. Denk aan de Loonse & Drunense Duinen, de Ommense Sahara, het Hulshorsterzand en de Soesterduinen. En op het Wekeromse Zand. De naam verklapt het al een beetje. Het zand heeft de vrijheid te stuiven en te bewegen. Op het zand vind je stukken heide en naaldbomen. Rondom het zand liggen donkere, heuvelachtige naaldbossen, waar de moeflons leven. 

Moeflons is een wilde schapensoort, zeldzaam in Nederland. Er leeft een kudde binnen de omheining van NP Hoge Veluwe. De moeflons in het Wekeromse Zand zijn afkomstig van de populatie die in de jaren twintig van de vorige eeuw is uitgezet in het Nationaal Park. Het Wekeromse Zand is de enige plek buiten het park waar deze dieren voorkomen. 

Valkschepad

De IJzertijdboerderij

Voor mij start het Valkschepad vanaf de parkeerplaats bij de IJzertijdboerderij. Ik parkeer de auto op de kleine parkeerplaats en wandel direct naar de boerderij. De boerderij is een nagebouwd voorbeeld van een boerderij zoals deze zo’n drieduizend jaar geleden hier stonden. Men leefde toen ik kleine groepen, vaak niet meer dan een paar families bij elkaar. Vanaf de parkeerplaats ben je in een paar meter bij de boerderij. Ik wandel er omheen en doorheen. 

Vlakbij de boerderij staat een stalen ‘verrekijker’. Tijdens mijn eerdere avonturen op het Wekeromse Zand heb ik er al een aantal gespot. De verrekijkers staan op plekken met mooie en/of bijzondere uitzichten. Hier richt de verrekijker zich op de boerderij en bijbehorende schuur. Na een blik op het veld voor mij vanaf dit punt, start ik het Valkschepad.

Celtic Fields

Vanaf de boerderij gaat de route langs weilanden, door kleine bospercelen. De roep en later lange roffel van groene spechten zorgen voor de achtergrondmuziek. Niet veel verder spot ik een tweede verrekijker met de woorden Celtic fields. Deze werpt een blik op struiken voor mij. Op het informatiebord lees ik over de bijzondere velden. 

Het Wekeromse Zand werd al in de IJzertijd bewoond. Het gebied bevat een van de grootste Celtic fields-complexen van ons land. Celtic fields zijn kleine prehistorische akkertjes. Het is een bijznoder overblijfsel uit de IJzertijd. Celtic fields bestonden uit vierkante veldjes van ongeveer veertig bij veertig meter, omgeven door walletjes. Boeren uit de IJzertijd gaven de voorkeur aan zandgrond. Die was makkelijk bewerkbaar. Als de schrale grond was uitgeput, schoof de boer een veldje op. Het vele werk leverde weinig op. Waarschijnlijk kon dit gebied maar twee of drie families van voedsel voorzien. (bron: glk.nl)

Valkschepad

Boerenland en bos

Dit deel van het Valkschepad gaat voor een groot deel langs de rand van boerenland en bos. Hier en daar staan wat boerderijen. Er liggen weilanden en kleine bospercelen met loofbomen. Ik struin over schitterende paden met nog betere uitzichten. Langs het Valkschepad wandel ik langzaam omhoog. Op de top van de kleine heuvel staat een wandelbankje met schitterend uitzicht over de heide en het weiland erachter. 

Dit is waar ik geniet van een kop thee uit mijn thermosfles. Ik aanschouw de mensen die voorbij komen. Wandelaars met honden, hardlopers en ruiters te paard. Het is een populair gebied en hier is het wat drukker. Maar over het algemeen geniet ik van de rust op de wandelpaden. 

Valkschepad is zand, hei en naaldbossen

Uiteindelijk leidt de route door een draaihekje het gebied in van heidevelden, zandvlaktes en naaldbossen. Onderweg spot ik weer een verrekijker. Deze heb ik ook gezien tijdens mijn vorige wandeling over het Wekeromse Zand. Vanaf de verrekijker gaat het Valkschepad het zand op. Ruim een half uur dwaal ik over het zand, dat door de lage temperaturen, bevroren is. Ik ben hier helemaal alleen en hoor alleen een blaffende hond in de verte. Verder is het helemaal stil! Ik tuur over de vlakte, schiet heel veel foto’s en geniet van die stilte. Uiteindelijk vind ik de perfecte pauzeplek aan de rand van een vennetje. Aan de ene kant kijk ik uit over het zand. Aan de andere kant ligt het donkere naaldbos. 

Valkschepad

Middelpunt van Nederland

Op de Veluwe ligt het geografische hart van Nederland rondom de Lunterse Goudsberg. Het Valkschepad komt dan wel niet langs het middelpunt, maar onderweg kom je heel veel verwijzingen tegen. Op verschillende plekken liggen pijlen met hierop de afstand naar het middelpunt. Naast de verrekijkers is ook dit iets dat continu terugkomt tijdens dit klompenpad. 

Moeflons en wildobservatieplek

Vanaf het ven gaat het Valkschepad het bos in. Het is absoluut mijn favoriete stuk van die klompenpad. Het bos is donker, mysterieus, groen en het ruikt er zo lekker. Het bos is heuvelachtig en overal op de heuvels groeien robuuste naaldbomen. Dit is de plek waar ik tijdens mijn vorige bezoek een kudde moeflons spotte. Dit keer heb ik minder geluk. Ik spot geen dieren, maar wordt zo blij van deze mooie omgeving. 

Aan het einde van het bospad breng ik nog een kort bezoek aan het wildobservatiepunt. Het ligt een klein stukje van het Valkschepad af, maar het is de moeite waard. Een tijdje zit ik gewoon op een bankje in de hut. Genietend van de complete stilte en de schitterende omgeving. 

De Valk

Aan het einde van het bospad staat weer een draaihek en het Valkschepad gaat voor de laatste kilometers door het buurtschap De Valk. Het eerste deel gaat, een beetje saai, over asfalt. Langs boerderijen en landerijen. Na ongeveer een kilometer gaat de route door het eerste weiland. Door een smalle opening tussen twee palen en daarna langs de rand van het weiland. Zo doorkruist het Valkschepad een aantal weilanden en grasstroken. Uiteindelijk komt de route uit op het zandpad waaraan de parkeerplaats ligt. Na een paar meter over het zandpad sta ik dan ook weer naast de auto. 

Klompenpad Valkschepad moet op je bucketlist

Ik kreeg de tip van dit klompenpad via mijn vraag op Instagram. Maar liefst 4 mensen noemden dit pad als een must. Nou, zoals de Engelsen zeggen: I couldn’t agree more! Het Valkschepad is een echt klompenpad waarbij boerenland en natuur samenkomen. Ondanks dat ik het boerenland het minst leuke deel van de route vond, vind ik dat je dit klompenpad op je bucketlist moet zetten. En dat ik het boerenland het minst leuke vind zegt meer over hoe mooi ik het deel door de natuur vond, dan over het boerenland zelf. 

Meer klompenpaden

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpad Woldermarkerpad

Klompenpaden zijn altijd een goed idee. In Utrecht en Gelderland liggen deze wandelroutes op de rand van boerenerven en natuur. Het Woldermarkerpad ligt op de grens van het dorp Terwolde in Gelderland. Deze route van 7 kilometer gaat vanuit het dorp door het...

Deel deze wandeling op Pinterest

Valkschepad
Valkschepad
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!