...

Bergwandelen in Nederland? Ja het kan echt! Natuurlijk hebben we in Nederland geen hoge bergen zoals in de Alpen of de Pyreneeën, maar we hebben wel een aantal flinke heuvels, die kunnen aanvoelen als bergen. Het zijn die bergen waar je in Nederland de mooiste uitzichten vind en waar je je kuiten behoorlijk kunt voelen. In dit artikel zet ik de mooiste Nederlandse bergwandelingen op een rij. 

Overijsselse bergen

Overijssel is dé provincie als het gaat om de bergen van Nederland. Hier liggen meerdere hoogtepunten met schitterende uitzichten. Dankzij de laatste ijstijden vind je in Overijssel  nog echt ruige landschappen. Met zwerfkeien, zandverstuivingen en stuwwallen die soms reiken tot in Duitsland. Een aantal zet ik hier op een rijtje voor je.

Sprengenberg | 35 meter

Met haar 35 meter is de Sprengenberg niet de hoogste ‘berg’ van Nederland. De heuvel is onderdeel van de stuwwal de Sallandse Heuvelrug en maakt deel uit van het nationaal park. De Sprengenberg is vernoemd naar het voormalige landgoed dat hier ligt, met de Palthetoren als letterlijke hoogtepunt. Op de Sprengenberg wandel je door het bos, over heide en langs overblijfselen van het landgoed, zoals het oude badhuisje en de rododendrons. 

Tips voor wandelingen op de Sprengenberg

Archemerberg & Lemelerberg | 78 meter & 77 meter

Deze twee bergen liggen zij aan zij in de regio Ommen. Het Vechtdal, waar Ommen ligt, is één van de mooiste plekken om te wandelen of vakantie te vieren. De Archemerberg en de Lemelerberg zijn bijzonder, omdat je op maar weinig plekken in Nederland zo ver rondom je heen kunt uitkijken over de omliggende omgeving. Een deel van de bergen bestaan uit bossen, maar grotendeels wandel je over de heide. 

Tips voor wandelingen op de Archemerberg en Lemelerberg

Bergwandelingen nederland

Holterberg | 60 meter

Misschien wel de meest bekende berg van de Sallandse Heuvelrug is de Holterberg. Het is in ieder geval één van de meest toeristische. Het hoogste punt van deze berg is 60 meter en vanaf het uitzichtpunt Holterberg heb je schitterende uitzichten. Op de Holterberg vind je, naast schitterende bossen en heide, ook verschillende hotels en horecagelegenheden. Het is een berg waar veel wandelroutes overheen lopen van Wandelnetwerk Salland. 

Tip voor een wandeling op de Holterberg

Wil je meer weten over de Holterberg? Lees mijn uitgebreide artikel >>

Meer Overijsselse bergen:

Amerongse Berg | Utrecht | 70 meter

Vlak buiten het dorp Amerongen, middenin de Amerongse Bossen ligt het hoogste punt van de Amerongse Berg. Met 70 meter hoog, zou je mooie uitzichten kunnen hebben, wanneer het hoogste punt niet middenin het bos zou liggen. Maar ondanks dat deze berg geen weidse uitzichten biedt, is het wel dé perfecte plek voor lange, mooie boswandelingen. Door de bossen en langs kasteel Amerongen is een perfecte wandeling. 

Tip voor een wandeling op de Amerongse Berg

Bergwandelingen nederland

Arnhemse Stuwwal | Gelderland | 65 meter

Nederland kent verschillende stuwwallen, waaronder de stuwwal tussen Oosterbeek en Doorwerth, de Arnhemse Stuwwal. Met 65 meter hoogte heb je vanaf de stuwwal schitterende uitzichten over de uiterwaarden en de Nederrijn aan de voet van de stuwwal. De stuwwal is een schitterende plek voor wandelingen over voormalig landgoederen en bossen. Het is vaak behoorlijk klimmen, maar over verschillende bospaden en langs overblijfselen van de landgoederen. 

Tips voor wandelingen op de stuwwal

Schoorlse duinen | Noord-Holland | 53 meter

Geen berg, maar een duin. Maar als hoogste duintop van Nederland, voelen de Schoorlse duinen toch echt wel als wandelen door de bergen. Het begint al bij de enorme trap die vanaf het bezoekerscentrum naar de top van de duin leidt. Het zijn ’s lands breedste en hoogste duinen. Er zijn stukken bedekt met dicht bos, maar in grote gedeelten gaat de natuur zijn gang en mag het zand verstuiven. Natte vlakten zijn er ook. Wat heel bijzonder is, is dat er heidevelden zijn, die zijn er bijna nergens in de duinen.

Tip voor een wandeling door de Schoorlse duinen

Bergwandelingen nederland

Zijpenberg & Posbank | 106 meter & 85 meter

Er is, wat mij betreft, geen plek op de Veluwezoom waar je zo moeten klimmen en dalen tijdens een wandeling, als rondom het Herikhuizerveld. Wandelend vanaf het bezoekerscentrum, langs de schaapskooi begint de klim al. Stijgend door het bos naar de ruïne van voormalig boerderij Herikhuizen en verder naar de top van de Zijpenberg. Daar heb je schitterende uitzichten over de heide en de heuveltoppen om je heen, zoals de Posbank. 

Tips voor wandelingen op de Veluwezoom

Wil je meer weten over wandeltochten over de Veluwezoom? Lees dan mijn artikel met maar liefst 25 wandelroutes >>

Vaalserberg | Limburg | 322 meter

De hoogste bergen liggen natuurlijk in Limburg, waarvan de Vaalserberg de hoogste berg is. De Vaalserberg maakt deel uit van een heuvelrug die zich vanaf de Vaalserberg uitstrekt door het aangrenzende Aachener Wald. Met een wandeling over deze berg kom je door schitterende bossen en het drielandenpunt. Deze laatste is een populaire plek voor Nederlanders, Belgen en Duitsers voor een bezoekje en wandelavonturen. Voor mij staat deze berg nog op de wishlist 😉 

Tips voor wandelingen over de Vaalserberg

Bergwandelingen nederland

Grebbeberg | Utrecht | 52 meter

Het is de berg met een van de heftigste en bekendste histories: de Slag om de Grebbeberg. Van 11 tot en met 13 mei 1940 leverden Nederlandse militairen strijd om de Duitse troepen tegen te houden. Tijdens een wandeling over de Grebbeberg kom je verschillende plekken tegen die herinneren aan deze strijd, waaronder het Militair Ereveld. Maar de Grebbeberg is  niet alleen een bezoekje waard vanwege de historie. De natuur is schitterend. Vanaf de berg heb je een schitterend uitzicht over natuurgebied de Blauwe Kamer en de zonsopkomst. 

Tip voor een wandeling over de Grebbeberg

Sint Pietersberg | Limburg | 171 meter

Dit zuidelijkste stukje Nederland gelegen tussen Maastricht en België is haast on-Nederlands mooi. De zeldzame kalkhellingen en het unieke microklimaat maken het gebied tot een uniek vlinder-, oehoe-, vleermuis- en plantenparadijs. Op de kop van de berg ligt het Fort Sint Pieter, een indrukwekkend verdedigingswerk voor de stad Maastricht. De gidsen laten je hier de geschiedenis herbeleven. Op de top van het fort heb je een geweldig uitzicht op Maastricht en op het Maasdal rondom je. Natuurlijk is deze berg bekend vanwege zijn eindpunt van het Pieterpad, maar er is nog meer te wandelen.

Tips voor wandelingen over de Sint Pietersberg

Bergwandelingen in Nederland

Er komt een moment in de toekomst dat ik ga wandelen in de bergen van Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Tot die tijd geniet ik nog even van de bergwandelingen in Nederland. De lijst die ik heb gegeven is lang niet alles. Er zijn vast en zeker nog plekken die ik ben vergeten. Laat het mij gerust weten in een reactie onder dit bericht. 

Meer tips & tops

Deel deze wandeling op Pinterest

Bergwandelingen nederland
Bergwandelingen nederland
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!