...

Overijssel kent verschillende bergen, waaronder de Sprengenberg, de Holterberg, de Eelerberg, de Hellendoornse berg en de Archemerberg. Die laatste is de locatie voor dit wandelavontuur. Het is 1 april 2022 en… er ligt sneeuw. Dus in de lente wandel ik door een winters landschap en beleef deze wandelroute Archemerberg op een bijzondere manier. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelroute Archemerberg
Afstand: 7,78 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: De parkeerplaats Lemelerberg
Parkeren: Kerkweg 32, Lemele

Het sneeuwt

Nou laten we deze gelijk aan het begin van dit artikel maar gelijk bespreken, want ja het is natuurlijk best bijzonder dat er sneeuw ligt op 1 april. Nee nee geen grap, check de foto’s maar 😉 Ik ben op vakantie in Overijssel en heb vier seizoenen in twee weken tijd. Van twintig graden in de zon, met t-shirt en insmeren en dat soort ongein, naar een winterwandeling in de sneeuw. Het moet niet gekker worden. 

Een heuvelachtige omgeving als de Archemerberg is overigens wel perfect voor een winterwandeling. Door de vele hoogteverschillen en schitterende vergezichten komt de witte wereld echt even binnen bij mij. Ik sta dan ook regelmatig stil om te genieten van de omgeving. Maar goed, terug naar de start.

Ik zette de route uit in Komoot, zodat deze perfect aansloot op mijn wensen qua lengte en highlights onderweg.

Archemerberg

Wandelen op de Archemerberg

Toen het bericht van de sneeuw kwam had ik twee gedachten: Yes, waar ga ik wandelen? en Oh oh ik heb geen winterjas meegenomen op vakantie. En dus loop ik hier op de berg in de kou en de wind in een zomerjas. Gelukkig wel eentje die wind- en waterdicht is en met een goed warm fleece vest eronder aan, maar toch is het de eerste kilometers nog best koud. Vanuit de auto stap ik dan ook flink door de berg op. Ik wandel mezelf letterlijk warm. 

Ik merk dat ik door de omgeving en het bijzondere aspect van de sneeuw, maar lastig in mijn wandelmojo kan komen. Ben teveel bezig met mijn telefoon (foto’s maken) en met het thuisfront (mensen mee laten genieten van de sneeuwbeelden). Na een tijdje spreek ik mijzelf even toe. Ik heb mijn telefoon nodig vanwege de app Komoot die ik gebruik voor de wandeling, maar ik mag even geen WhatsApp meer openen van mezelf.  

Archemerberg

Door het witte bos

Ik wandel over verschillende soorten paden door het bos. Brede zandpaden en smalle kronkelpaden. Langzaam loop ik steeds verder omhoog merk ik. Hier en daar kom ik een aantal woonhuizen tegen. Mensen die lekker diep in het bos wonen. Maar ook een natuurcamping. Door het bos aan de achterzijde van de camping kom ik aan de voet van de Archemerberg. 

De Archemerberg is ontstaan in de voorlaatste IJstijd, net als de Sallandse Heuvelrug, de Besthmenerberg en de vlakbij gelegen Lemelerberg vormt. De berg is een heuvel van 78 meter hoog, met een weids uitzicht over de omliggende gebieden. Op een heldere dag kun je zelfs kijken tot in Duitsland. De wandelroute neemt je mee naar de top van de Archemerberg. Op deze grijze dag vol sneeuwvlokken kan ik Duitsland niet zien, maar wie weet jij wel wanneer je hier op de top staat.

Over de heidevelden

Wandelen over de Archemerberg is wandelen over de hei en door loof- en naaldbossen. Het ene moment loop je in het donker van het bos en het andere in de openheid van de heidevelden. Met krakende sneeuw onder mijn schoenen wandel ik aan de achterzijde de Archemerberg weer af. Via smalle kronkelpaden tussen de heide door. Er staat een snijdende koude winter en de tranen lopen over mijn wangen. Het is best fris haha.

Aan het einde van het heideveld kom ik terecht op een klein stukje Pieterpad. Mijn gedachten gaan naar de mensen die ik ken, die dit pad hebben gewandeld en er komt een moment in de toekomst dat ik hem ook ga wandelen. Of in ieder geval delen ervan. 

Archemerberg

Schitterend wandelpad

Ik kom aan, bij wat achteraf gezien, een schitterend stukje van de route. Het ligt op de grens van loof- en naaldbossen. De wind door de toppen van de naaldbomen maakt een heerlijk ruisend geluid. Voor mij ligt een kleine kuil, een soort dal, met daarlangs een bijna idyllisch wandelpad. 

Een smal pad waar je niet naast elkaar kunt lopen met rechts het bos en links de kuil. Een klein laag houten hekje is het enige dat mij van die kuil weghoudt. Op het wandelpad moet ik af en toe om een boom heen wandelen. Ze groeien letterlijk op de rand van het pad. Ik wandel onder een dak van boomtakken door en de sfeer die hier hangt is magisch. De sneeuw en het ruisende geluid van de wind maakt het er alleen maar mysterieuzer op.

Natte broek op de Archemerberg

Het leuke wandelpad loopt aan de andere kant van de kuil verder, maar helaas is dit het punt dat ik dieper het bos in duik en weer mag klimmen. Het bospad neemt mij dieper het bos mee in en hoger mee een heuvel op. Dat wandelen op de Archemerberg is soms ff een kuitenbijter.

Het brede bospad laat ik achter mij. Dat pad waar de sneeuw al bijna weg was ruil ik in voor een heel smal pad. Het loopt in eerste instantie tussen varens door en gaat over in een kronkelpad, van nog geen voet breed, tussen de heideplanten door. Ik ben duidelijk de eerste persoon die hier wandelt vandaag, want de planten liggen nog vol met witte sneeuw. Een bijzonder plaatje om zo te wandelen, maar ook eentje die ervoor zorgt dat ik natte broekspijpen oploop. Gelukkig draag ik hoge wandelsokken (kniekousen van Stox) waardoor de kou van de sneeuw niet doordringt tot mijn huid. Ik was al blij met deze sokken, maar nu nog meer.

Dag sneeuw, dag Archemerberg

Met natte broekspijpen, worstel ik mezelf uit de heideplanten. Sommige stukken van het pad zijn zo smal dat ik blijf hangen in de planten. Des te groter is de omslag die ik doormaak voor de laatste paar meters van deze route: het rolstoelpad. Een fantastisch pad voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel of scootmobiel. Heb er zelf ook regelmatig gebruik van gemaakt, toen mijn vader nog leefde, maar het heeft niets meer met een natuurwandeling te maken.

Via brede betonnen platen van een meter breed zet ik de laatste tientallen stappen van deze wandelroute. Het rolstoelpad loopt door tot aan de grote parkeerplaats, waar ik mijn gympen weer aantrek. De wandelschoenen gaan in de achterbak van de auto. Thuis wacht een warme douche en droge broek.

Wandelen over de Archemerberg

De Archemerberg is, net als de vele andere bergen in Overijssel, een schitterende plek om te wandelen. De afwisseling tussen bos en heide, brede paden en kronkel weggetjes en de hoogtes die je overwint, maken dat je geen kwartier in dezelfde omgeving wandelt. 

Deze route van bijna 8 kilometer is een prima route om te wandelen. Het is soms even doorstappen omhoog, maar de uitzichten waarmee je beloont wordt zijn adembenemend mooi. Zelfs op een koude dag als waarop ik hier liep, is het nog steeds een schitterend gebied. Ik ben wel benieuwd hoe het er hier uitziet en ruikt, wanneer de wereld groen en paars kleurt in augustus en september. 

Vanaf de parkeerplaats waar ik parkeerde startte nog meer wandelroutes die je kunt wandelen. Mocht je geen gebruik willen of kunnen maken van Komoot. Denk aan 14 kilometer over de Archemerberg & de Lemelerberg, De Archemerbergroute van 12 kilometer of de Heide en boswandeling 7 kilometer  

Overijsselse bergen

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen archemerberg
wandelen archemerberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!