...

De Holterberg… de bekendste berg van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Een schitterend en vooral heuvelachtig gebied in Overijssel. De Holterberg dankt zijn naam aan het dorp Holten, dat aan de voet ligt. Vanuit Holten wandel je dus letterlijk zo de berg op en het Nationaal Park in. 

Praktische informatie

De wandeling: Wandelnetwerk Twente
Afstand: 2,5 kilometer
Soort wandeling: rondwandeling
Startpunt: Tegenover Natuurmuseum Holterberg
Parkeren: Op de Holterberg zijn meerdere parkeerplaatsen
Markering: Oranje pijlen

Je start op de Holterberg

De top van de Holterberg is het episch centrum van activiteiten. Er staan verschillende restaurants, er liggen veel parkeerplaatsen, er kruisen wandel- en fietspaden en je vindt er het bekende Natuurmuseum Holterberg. Het museum bevat 11 diorama’s vol met dieren die wonen en leven op De Sallandse Heuvelrug. Het is dus een ontzettend leerzame plek voor jong en oud. Daarnaast is het de plek waar je informatie kunt krijgen over je wandelroutes, speurtochten kunt halen en een bezoek kunt brengen aan het Daantje Das Bos (voor de allerkleinsten). Met of zonder kinderen is dit absoluut een plek die je niet kan missen. 

Bovenop de Holterberg is ook het startpunt voor een aantal wandelroutes. Het gaat hier om wandelingen van Wandelnetwerk Twente. Bovenop de Holterberg, tegenover het Natuurmuseum, staat het informatiebord. Op dit bord staat zes verschillende routes voor rondwandelingen aangegeven in verschillende kleuren. Met afstanden van 2,5 kilometer tot 9,5 kilometer is er genoeg te wandelen over de Holterberg.

De bergen van het Nationaal Park

National Park De Sallandse Heuvelrug ligt in Overijssel. Een schitterend nationaal park bestaande uit bossen, vennen en heidevelden. Zelfs één van de grootste aaneengeschakelde heidevelden van Europa. Je kunt er genieten van de vergezichten en, als je op het juiste moment komt, het wild dat leeft in het Nationaal Park. Ik heb, tijdens eerdere wandelingen, regelmatig oog-in-oog gestaan met reeën. 

Het is een heuvelachtig gebied en wandelen op De Sallandse heuvelrug staat dan ook gegarandeerd gelijk aan een goede training voor je kuitspieren. Binnen het Nationaal Park liggen de Sprengenberg (35m), de Haarlerberg (63,2m), de Noetselerberg (59,5), (Grote) Koningsbelt (75,5m), de (Kleine) Koningsbelt (72,5m) en natuurlijk de Holterberg (59,5).

Wandelen op de Holterberg
Wandelen op de Holterberg

Een korte maar schitterende wandeling

Ik was er op een vroege zaterdagochtend om voor het eerst in mijn leven te gaan wandelen over de Holterberg. Aangezien ik een blessure heb aan de achillespezen, koos ik voor de kortste route op de kaart: 2,5 kilometer. Hiermee liep ik door het bos richting de Canadian War Cemetery en via het bos weer terug naar de parkeerplaats. Voor mij op deze ochtend de perfecte afstand. 

Het is 7.15 uur en behoorlijk fris wanneer ik de auto parkeer op de parkeerplaats tegenover het Natuurmuseum. Ik stap uit, doe mijn capuchon op tegen de kou en haal mijn camera uit de auto. Ergens baal ik dat ik maar 2,5 kilometer voor de boeg heb, maar dat gevoel maakt al snel plaats voor complete blijdschap. Voor het eerst in drie maanden ben ik weer even buiten, heel vroeg in de ochtend, op mijn wandelschoenen, om te wandelen over de Holterberg.

Begraafplaats op de Holterberg

De route loopt vanaf de top, langs één van de fietspaden. Er zijn, net als ik, nog een paar vroege vogels op pad, maar het meeste geluid komt toch wel van de echte vogels. Het gefluit van een zanglijster haalt de hele buurt uit zijn slaap en hij wordt dan ook al snel bijgestaan door allerlei andere vogeltjes. Ergens in een boom naast mij start het geklus van een specht. Hij heeft de hele dag nog voor zich om aan zijn boomhut te klussen.

Ik steek linksaf een bospad in en kronkel door tot ik naast de begraafplaats aan kom. Het is er stil, afgezien van de vogels dan, en er hangt een magisch licht. De zon komt steeds wat hoger en schijnt volop, maar het gras en de bloemen zijn voorzien van een ijslaagje. Zo koud is het…

wandelen op de holterberg

Ik open het hek en loop vanaf de zijkant de begraafplaats op. Wow wat is het hier mooi en wat een bijzondere plek! Voor mij staan 1394 witte grafstenen in strakke rijen en vierkanten. Op elke grafsteen een naam, rang en bataljon. 1394 mannen die hun leven hebben gegeven om ons in vrijheid te laten leven. Ik merk dat het mij raakt en wandel heel bewust en langzaam tussen de graven door. Af en toe zeg ik in gedachten dank je wel wanneer ik mij realiseer dat ik hier wellicht niet zo had gelopen wanneer deze mannen, jong en nog veel jonger, Nederland niet te hulp waren gekomen. 

Twintig minuten dwaal ik tussen de graven door, van pad naar pad, lezend en stilstaand. Ik schiet wat sfeerfoto’s, maar geniet vooral van de enorme rust die hier hangt. Op twee erg fanatieke zanglijsters na is het praktisch stil.

Fotomomentje

Wanneer ik op het ‘voorplein’ van de begraafplaats aankom, zie ik dat er op de bloemen die hier staan een laagje vorst ligt. Tijd voor mij om maar eens door de knietjes te gaan. Ik haal de vuilniszak uit mijn tas, want anders worden mijn knieën heel erg nat, en zoek een plekje. 

Ik zit in stilte te fotograferen en genieten van de vroege ochtendlucht. tegen de tijd dat ik opsta is het kwart over acht. Tijd om door te lopen.

Mijn voeten begin ik te voelen en de 2,5 kilometer is dus een slimme keuze geweest. Ik wilde zo graag 4 kilometer gaan proberen, maar voelde in mijn onderbuik dat dat niet zou gaan werken. Dus ik loop in de zon verder en maak de 2,5 kilometer rond. In normale tijden zou ik zeker weten voor een kopje koffie zijn aangeschoven op één van de verwarmde terrassen bovenop de Holterberg, maar het zijn helaas geen gewone tijden. Ook het Natuurmuseum is gesloten en kan ik dus niet bezoeken. Dus is het tijd om de berg af te rijden. Het was een heerlijke wandeling, maar nu is het tijd om terug te rijden naar mijn boshutje en de wandelschoenen uit te doen. 

Wandelen over de Holterberg

De Holterberg is schitterend om overheen te wandelen. Houd er wel rekening dat sommige kortere routes alleen over brede paden gaan en dus weinig kronkelpaden door het bos kennen. De Holterberg is een populaire plek voor wandelaars en fietsers en met meerdere horecapunten op de top, is het er ook nooit echt rustig. 

Voor mij was dit nu een prima route. Ik mocht niet meer dan 2,5 kilometer lopen door een blessure en dan is een route dichtbij huis een goede wandeling. Naast de 2,5 kilometer, die ik vanmorgen gelopen heb, zijn er nog veel meer routes om in de toekomst uit te gaan proberen. Ik kom regelmatig terug in Holten, dus ik kan meer lengtes gaan uitproberen. 

Meer Salland

Landgoedroute De sprengenberg

Landgoedroute De sprengenberg

“Wat is het ineens weer heerlijk weer he?” Dat is het begin van een gesprek met twee dames, die ik tegenkom tijdens een wandeling op de Sallandse Heuvelrug. Ik wandel de landgoedroute op De Sprengenberg en ben een kleine twintig minuten onderweg wanneer de dames mij...

Pin It on Pinterest

Share This