...

De Holterberg, het is niet de hoogste berg van de Sallandse Heuvelrug, maar wel de meest bekende. Aan de voet van het Overijsselse dorp Holten, is de Holterberg een perfecte plek om te wandelen. In dit artikel neem ik je mee langs verschillende wandelroutes over de Holterberg.

Waar ligt de Holterberg?

De Holterberg is meer dan een berg. Het is een heuvelachtig gebied in Overijssel in de regio Salland. De berg ligt ten noorden van het dorp Holten. Dat dorp is ook waar de Holterberg zijn naam aan te danken heeft. Het hoogste punt van de Holterberg is 60 meter en vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. 

De Sallandse Heuvelrug

De Holterberg is het zuidelijkste puntje van de Sallandse Heuvelrug. 150.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste en laatste ijstijd schoof een grote ijsmassa over het gebied en duwde de aarde omhoog. Zo ontstonden er 16 ‘bergen’, waarvan er 8 in het Nationaal Park liggen en nog eens 6 in de directe omgeving. Wanneer ik het heb over de Sallandse Heuvelrug, dan heb ik het niet alleen over het Nationaal Park, maar ook over het deel ten noorden van het Nationaal Park. Daar liggen onder andere de Eelerberg en de Hellendoornse Berg.

De Sallandse Heuvelrug bestaat uit allerlei soorten bossen en uitgestrekte heidevelden. Het ene moment wandel je door een schitterend loofbos en het volgende stap je de hei op. Het volgende moment ga je door naaldbossen en langs vennen. Ook de Holterberg kent al deze landschappen om doorheen te wandelen en nog veel meer hoogtepunten. 

Ben je benieuwd naar 5 mooie wandelroutes over de Sallandse Heuvelrug? Bekijk deze wandeltips dan eens >>

Wandelen Holterberg

Hoogtepunten van de Holterberg

De top van de Holterberg is het episch centrum van activiteiten. Er staan verschillende restaurants, er liggen veel parkeerplaatsen, er kruisen wandelroutes en fietspaden en je vindt er het bekende Natuurmuseum Holterberg. Maar er is nog veel meer te beleven tijdens je wandelingen over de Holterberg.

De toeristenweg 

Van de top van de Holterberg in het zuiden van de Sallandse Heuvelrug naar het bezoekerscentrum Nijverdal in het Oosten. De weg is bijna 100 jaar oud en laat je in één rit het mooiste van de Holterberg en de omgeving laat zien. 

Canadese begraafplaats

Bovenop de Holterberg ligt de Canadese begraafplaats. Op de begraafplaats liggen 1.394 dappere Canadese jongens begraven, die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In strakke rijen van witte kruisjes. De begraafplaats is open voor een bezoek en in het naastgelegen bezoekerscentrum kun je meer te weten komen over de militairen die hier begraven liggen.

wandelen op de holterberg

Het uitkijkpunt

Het hoogste punt van de Holterberg is op 60 meter hoogte. Niet het hoogste punt van de Sallandse Heuvelrug (dat is de Koningsbelt met 75 meter) maar wel een behoorlijk pittige klim naar een uitkijkpunt. Vanaf dit punt heb je de allermooiste uitzichten. Hier staan verschillende bankjes om van het uitzicht te genieten. 

Natuurmuseum – diorama

Het Natuurmuseum op de Holterberg is een feestje voor jong en oud. Het kleine museum met maar liefst 11 diorama’s laat je kennismaken met alle dieren die leven op de Sallandse Heuvelrug en daarbuiten. Levensechte situaties zijn nagebootst met schitterende opgezette dieren. Het laat je kennismaken met dieren, die je veelal niet zo snel zult tegenkomen in het echt. 

In het museum vind je ook een informatiecentrum voor de Sallandse Heuvelrug en de dorpen Rijssen en Holten. Onder andere informatie over wandelroutes over de Holterberg is in het informatiecentrum te krijgen.  Meer informatie over toegang tot het museum vind je hier >>

Wandelen over de Holterberg

Ik zei het al eerder, op de Holterberg liggen tientallen kilometers aan wandelpaden en wandelroutes. Er zijn verschillende mogelijkheden om de wandelroutes die er zijn, te volgen. Hieronder neem ik je mee langs een aantal van die mogelijkheden.

Wandelen over de Holterberg: via wandelnetwerk salland

Wandelnetwerk Salland is een netwerk van rondwandelingen. De wandelroutes worden gemarkeerd met een gekleurde pijl en de routes zijn aan elkaar te koppelen. Verspreid over Salland zijn er veel startpunten voor de wandelingen, waaronder de Holterberg en de dagcamping Holterberg. 

Op de Holterberg, tegenover het natuurmuseum, is het startpunt voor de wandelingen over de Holterberg. De kortste wandelroute, die hier start, is 2,5 kilometer en de langste is 10 kilometer. Doordat je de routes aan elkaar kunt knopen, kun je ook meer dan 10 kilometer wandelen. Tijdens de wandelingen kom je langs verschillende hoogtepunten van de Holterberg.  

wandelen holterberg

Wandelen over de Holterberg: Lange-afstands-wandelingen

Er zijn een aantal Lange-Afstands-Wandelingen met een etappe over de Holterberg:

Wandelen over de Holterberg: Trage Tochten en Groene Wissels

Op de Holterberg liggen heel veel onverharde paden en die zijn perfect om te ontdekken met een Trage Tocht of een Groene Wissel. Dit zijn wandelroutes over de Holterberg die voor het grootste deel over onverharde paden gaan en je dus helemaal onderdompelen in de natuur. 

Wandelen over de Holterberg: met de Komoot app

Komoot is een (in mijn ogen) fantastische navigatie-app, waarmee je je eigen wandelroutes kunt samenstellen. Of je laat je inspireren door de routes van andere mensen. Wanneer je in Komoot zoekt voor wandelingen op de Holterberg, verschijnt er een lijstje van wandelingen in verschillende lengtes

Zelf zette ik in maart 2022 een wandeling van 8 kilometer uit via Komoot vanaf dagcamping Holterberg, langs het uitzichtpunt en door de bossen. Het was een heerlijke wandeling. 

→ Tip! Wil je meer weten over Komoot, hoe het werkt en wat het kost? Ik schreef er uitgebreid over >>

Klik op onderstaande afbeelding voor een overzicht van wandelingen op Komoot.

wandelen holterberg

Wandelen over de Holterberg: met wandelboekjes

Naast dat internet een enorme bron van inspiratie is voor wandelroutes over de Holterberg, zijn er natuurlijk ook verschillende wandelboekjes te vinden. Hieronder een voorbeeld.

Wat is er te doen in de buurt van Holten?

Naast de Holterberg kent de omgeving van Holten natuurlijk nog veel meer wandelmogelijkheden. Bekijk eens het Wandelnetwerk van Twente bijvoorbeeld. Daar liggen schitterende gebieden als het Springendal en Landgoed Twickel. Maar ook de omgeving van Ommen, ten noorden van Holten, is schitterend met het Vechtdal en het Reggedal.  

Meer op de Sallandse Heuvelrug

Deel deze wandeling op Pinterest

wandelen holterberg
wandelen holterberg
mascha

Over mij

Hoi, ik ben Mascha en ik ben dol op wandelen… en schrijven. Dat is dan ook precies de reden dat ik mijn wandelavonturen graag met jou deel. Je vindt hier inspiratie voor natuurgebieden en wandelroutes, tips voor o.a. solowandelen en gratis downloads. Vragen? Neem gerust contact op >>

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

error: Content is protected !!